Debatt

Katastrofale klimaendringer

Våre politikere svikter hvis de ikke gjør klima til en hovedsak.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I forrige uke kommenterte vi hetebølgene og skobrannene som herjet flere land i Europa. Det er ennå ikke over. I øyeblikket brenner det voldsomt på den franske øya Korsika i Middelhavet. Det er også kraftige skogbranner flere andre steder i Frankrike.

Brannene i Sør-Europa har oppstått på grunn av svært høye temperaturer og tørt vær den siste tida. Klimaforskerne setter det i sammenheng med klimaendringene. Sannsynligheten for ekstremvarmen som Europa er rammet av, stiger drastisk med de menneskeskapte klimaendringene.

Vi konkluderte med at også Norge merker klimaendringene. Ikke så mye i form av skogbranner. Vi får det i form av ekstremvær, flomkatastrofer og rasfare. Mandag kom det. Voldsomt uvær og store nedbørsmengder førte til katastrofal flom i Utvik i Sogn og Fjordane og til oversvømmelser, stengte veier og brann flere stedet i Sør-Norge. I Gudbrandsdalen ble E6 stengt på grunn av flom.

Meteorologene forteller at vi må være forberedt på enda mer ekstremvær på grunn av klimaendringene. Som nasjon er vi ikke forberedt på det. Rassikringen og flomsikringen er ikke god nok. Storbranner ute i naturen har vi ikke kapasitet til å håndtere. Veier og hus er bygd uten særlig tanke på framtidens ekstremvær. Myndigheter og vanlige folk må ta inn over seg at det i framtida blir farligere å bo mange steder i Norge. Det trengs en lokal og nasjonal mobilisering for å komme klimaendringenes ødeleggelser i forkjøpet.

Hvis den globale oppvarmingen fortsetter i samme tempo, vil store deler av kloden bli ubeboelig i framtida. Det er fortsatt mulig å unngå en verdensomfattende katastrofe, men da må verdens politikere sette kampen mot de menneskeskapte klimaendringene aller øverst på den politiske dagsordenen. Årets norske valgkamp står for døren. Våre politikere svikter hvis de ikke gjør klima til en hovedsak.

Mer fra: Debatt