Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display

30-03-2013

Kampen om Groruddalen

NRK-serien "Dalen vår" er sannsynligvis den mest virkelighetsfjerne serien jeg noensinne har sett.

Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display

Den populære frasen Kampen om Groruddalen er egentlig kampen om hegemoniet i integreringsdebatten. Jeg, som veldig mange andre, er fullstendig klar over at landet har blitt et offer for fremmedspråklig kultureksport. Ikke at det utelukkende skal forbindes med noe negativt, men hvorfor skal vi bli blindet av makten, og ikke få vist fram statistiske fakta i beste sendetid, på statskanalen?

Den nye NRK-serien «Dalen vår» tar opp alt annen enn den mørke siden, problemene, gjengkulturen og rasismen. Det er sannsynligvis den mest virkelighetsfjerne serien som er vist på norsk TV.

Jeg ble selv intervjuet i forarbeidet til serien. Jeg forklarte tydelig mine meninger, hva jeg stod for, hvorfor jeg opplever Groruddalen som noe annet enn euforia, og hva politikerne gjør galt. Jeg ble dratt inn to ganger til intervju, og endte opp med telefonen «dine synspunkter passer ikke inn i regikonseptet vårt». For det første; et regikonsept på en dokumentarserie er som å si at; Vi lager en halvmockumentary med en story outline-manus per episode, slik at vi har full kontroll på hva som blir sagt og hvordan Groruddalen fremstilles.

Ikke ble jeg lei meg. Det siste jeg ville var å medvirke i en serie hvor etnisk-norske gutter skulle neglisjeres. Men jeg vil gjerne vite hva slags synspunkter vi har, som tydeligvis ikke må frem? Og hvorfor er serien strukturert etter kjønnsperspektiv, hvor kvinner er gjennomgående mer progressive og positive til Groruddalen?

Jeg forventer ikke å få svar. Relativismen er som kjent bygget på den kognitive læren om at alt vil bli bedre så lenge vi klarer å reversere fordommene våre. Det er helt sikkert jeg som tar feil. Jeg har bare bodd her i 19 år.

Ikke misforstå; Jeg er skjønner at NRK er ute etter en nøytral og lite krenkende profil med en mer nyansert kultur. Men det innlysende spørsmålet er likevel; Når skal det norske folk få fakta på bordet, og når skal vi få se statistikken på at Groruddalen faktisk ikke er Norges beste bydel?

Det var ikke mye jeg orket å se av serien, som fortsatt ruller over skjermene, men etter å ha sett første episode, kan jeg gjøre en kjapp oppsummering. Det handler om ei etnisk-norsk, kvinnelig journalist, som ikke får skrytt Groruddalen nok opp i skyene. Det handler om en tenåring med utenlandsk opprinnelse. Det handler om en politimann med utenlandsk opprinnelse, som forteller om sitt nye, fantastiske liv i Groruddalen. Og sist, men ikke minst, handler det om et eldre, norsk ektepar, som lever på utkanten og ikke ser mye til livet. En salig blanding av utelukkende positive folk, altså! Her har NRK klart å finne frem til sannsynligvis de eneste folkene som ikke har et eneste negativt ord å si om Groruddalen! Det er søren meg imponerende. Det er nesten så jeg tenker å begynne med det selv, neste gang jeg holder audition for en film; Kun finne skuespillere med ett uttrykk i ansiktet.

Jeg trenger bare å trekke opp gardinene i leiligheten, eller på kontoret mitt, som også er i Groruddalen, før jeg ser virkeligheten i widescreen.

Jeg har prøvd å filme en spillefilm her, og produksjonen har gått i underskudd fordi vi har blitt frastjålet lysutstyr. Jeg har vært fotballtrener for to breddelag i Vestli IL som har blitt lagt ned grunnet manglende støtte fra foreldre. Jeg har gått på en ungdomsskole med daglig redsel for å bli banket og ranet. Jeg har sett eldre mennesker blitt sjikanert og frastjålet rullatorer. Jeg har sett utallige knuste vinduer på butikker og leiligheter. Og jeg har sett NRK-serien «Dalen vår».

Når skal vi få se dynamikken i at forskjellige kulturer møtes? Når skal vi få se en virkelighetsnær dokumentasjon på hva som er i ferd med å skje? Når skal det ikke lenger være en ukultur å snakke negativt om Groruddalen?

Så lenge vi ikke blindes av ren svada, så kan jeg ikke se at fakta kan gjøre annet enn å berike oss.

Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display

Tidligere kommentarer

 • Kongen av Groruddalen!
  Kjell-Arne Slettum
  Publisert 30. mars 2013

  Kjempebra Marius at det finnes modige og oppegående mennesker som sparker Makta i skinnleggen.Jeg har selv i utallige innlegg prøvd å få frem historien om selve Kongen i Groruddalen tideligere miljøvernminister Torbjørn Berntsen,som var en ihuga tilhenger av det multikulturelle på 80tallet,ble litt mere skeptisk på 90 tallet.Det kan kanskje skyldes at en partikollega ble voldtatt på dagtid i sin egen hage,av våre nye landsmenn?Ikke vet jeg men nå har Kongen "Flyktet"fra Groruddalen,men Gud nåde den FRper som kritiserte Asylinnvasjonen tideligere.Hvis samfunnet bare skal bestå av venstreekstreme spyttslikkere,som henger i skjørtekantene på laken kledte Imamer og sikle etter gode Koran sitater så blir dette et tragiskt samfunn allerede i min tid,men jeg er så heldig å ha barn og jeg ønsker dem noe annet.Vi har alle sett hvordan den venstrekstreme pressen har lykkes i å legge lokk på problemene,og skjønnmale det multikulturelle eksprimentet,Nå virker det som om ledelsen i Regjeringen etterhvert har skjønt alvoret "Men det er for sent å snyte seg når nesa er borte"Og det det var med en viss skadefryd,jeg var vitne til at Oslo AP fikk overvekt av fjernkulturelle,det så ut til at de etnisk Norske trengte både lykkepiller og valium.Og dette er bare starten på tragedien,det har allerede kommet krav om særstyre med Sharialover i noen bydeler.Og jeg kan love det blir neppe bedre,når er nok nok,det er det allerede for Berntsen,når blir dere andre fornøyd?


 • Takk for et flott innlegg
  Sveinung Holien
  Publisert 31. mars 2013

  Når nordmenn flykter fra Groruddalen i hopetall, fra områder som opprinnelig var 100 prosent hvite, så er det jo åpenbart at miljøet der ikke er helt tipp topp. Det burde være en kjent sak at kriminalitet og dårlig oppførsel florerer i innvandrermiljøene, men norske politikere og norske massemedier ønsker imidlertid ikke et kritisk fokus på masseinnvandringens negative konsekvenser. Hvorfor? Noen har åpenbart en agenda her, men hvem og hva?

  Hvem er det som ønsker å gjøre nordmenn til en minoritet i eget land?

  Som utdannet journalist finner jeg det journalistisk uforståelig at ingen norske massemedier fokuserer mer på hverdagshistoriene fra Groruddalen og de innvandrertette områdene i Oslo. Her finnes det massevis av godt tabloid- og featurestoff som ikke handler om realitykjendiser.


 • Norges svøpe!
  Kjell-Arne Slettum
  Publisert 31. mars 2013

  Nei det er ikke lett å bli klok på motivene til Politikerne som styrer,de skifter fra debatt til debatt.Men for noen så skal det liksom være retten til Asyl som skal være utslags givende.Etter hvert så vet vel de fleste av oss,som kan lese og skrive at 99% av Asylokkupantene(For ikke å ta for hardt i)kommer hit og klarer å klore seg fast på falske premisser.Vi så det senest i saken fra Hamar,der en AP topp angivelig har svindlet til seg bilett til Gratisland,ved å hevde at han kom fra Somalia.(Nå burde nå heller være at kom du fra Somalia så fikk man automatiskt avslag)Men nå bør man si Sorry Mack,dette er en parodi og en ødeleggelse av Norge,så Asyl moroa den opphører.Jeg vet at det var gode og velmenende grunner til at dette ble startet,men nå er nok NOK.Den kanskje eneste asylsøkeren som gjorde,slik som reglene tilsier og søkte fra oppholdslandet,nemlig Mordekai Vanunu,som"Avslørte" Israels Atomvåpen program,han fikk avslag,så jeg tror hva jeg vil om den såkalte humanismen.Men det er kanskje ikke så rart,Norge under et AP regime,var jo levrandører av tungtvann til Israel,(etter ordrer fra USA),så det var vel best å bare"Glemme"Vanunu og Israelske Atomvåpen,vi er jo en Fredsnasjon,som bomber snart hvorsomhelst bare vi for ordre.


 • Marius Sørvik vs. NRK
  André Rohde Garder
  Publisert 31. mars 2013

   

  Ren utklassing dette Marius Sørvik, takk for et enkelt og godt innlegg rett fra en ærlig lever. Ellers vil jeg oppfordre alle til å sende sine lisenspenger til Nord-Korea i år, for der produseres det langt bedre propaganda.

   

   

   

   


 • #Bra# knappen
  Kjell-Arne Slettum
  Publisert 31. mars 2013

  Bra knappen har ennå ikke kommet for kommentarer så her ern til Garder,"Bra"for sammenligningen,med Nord Korea der driver de også med positiv fremsnakking,av Maktas galskap,og det fungerer enda,om enn på en tragisk måte.


 • Sveinung Holien # 2
  André Rohde Garder
  Publisert 31. mars 2013

  ..."Hvem er det som ønsker å gjøre nordmenn til en minoritet i eget land?".., spør Sveinung Holien, og svaret er kapitalistene, de egentlige kapitalistene, bakmennene du aldri hører om. Og motivet for deres politikk er en fordumming av den norske befolkningen på samme måte som den amerikanske befolkningen nå er fordummet, i en slik grad at de (ifølge PR-versjonen) nå har for få såkalte "sinte eldre hvite menn" igjen. Noe som sikrer demokratene oppslutning, og lar dem ture frem som de vil med politikk velgerne selv ikke er i stand til å se er skadelig også for dem.

  Eller for å omskrive et kjent sitat fra en våken sint og eldre hvit amerikansk President ved navn Eisenhower; ..."we must guard against the acquisition of unwarranted influence, whether sought or unsought, by the military-industrial banking complex"...

  Fordummingen er nødvendig av flere grunner, men først og fremst fordi man ikke kan ruinere og eksploatere land hvor folket og politikerstanden er for oppegående til å la seg lure like lettvint som late grekere, kriminelle russere, jappete islendinger eller fulle engelskmenn, og/eller at kun et lite marginalisert mindretall sier ifra. Fordummingen av gjennomsnittsbefolkningen er her det vesentlige, rasismen og kulturkollisjonene som også følger vil jeg tro disse herrer ser som en ren bonus.

  For den som ønsker mer info om den modus operandi disse "Destroyers of Worlds" opererer etter anbefaler jeg boken "Confessions of an Economic Hitman" av John Perkins.

   


 • Jo da vi vet hvem de er
  Geir Dyb
  Publisert 1. april 2013

  Arbeiderpartiet har hatt et uttrykt mål om å skape et multikulturelt samfunn helt siden slutten av 70-tallet. Under Oddvar Nordlis regjering la de frem en stortingsmelding som slo fast at det var viktigere med morsmålsopplæring enn norskopplæring, dette for å unngå for sterk assimilering. Det viser at selv for 40 år siden lot vi oss styre av idioter, det er ikke noe nytt fenomen.


 • Vet vi hvem de er?
  André Rohde Garder
  Publisert 1. april 2013

   

  Vet vi virkelig hvem de er..?

  Før en ser det store bildet kan en bare skimte hvem som egentlig styrer i og fra kulissene, men det er ikke Arbeiderpartiet som Dyb sier, for dette stikker langt dypere. Og om Arbeiderpartiet er det nok mer korrekt å si at dette partiet (som også andre partier) er blitt kuppet av en liten klikk av politiske gjengangere og bakspillere som lever i og for PR-byråenes virkelighetsoppfatning, og ikke min og din. Arbeiderpartiet som den ærlige pådriver for sosial rettferdighet som det engang var, eksisterer ikke lenger, det har fått halsen skåret over og blitt avlivet fra innsiden.

  Det Arbeiderpartiet vi i dag ser har (med bred politisk støtte) overgitt Forsvaret vårt til å ledes hemningsløst og verden over under USAs utenrikspolitikk av kuler og krutt, og det har overlatt bankene våre (og dermed hele befolkningen) til den privateide pengepredatoren "The Federal Reserve" og oljefondet vårt til The Feds søsterselskap Goldman Sachs, der overskuddet fra oljeproduksjonen vår går en svært uviss fremtid i møte, jamfør Goldman Sachs rolle i ruineringen av Hellas. Kun en ting er viss omkring oljefondet, og det er at minst mulig av de kronene vi har tjent på oljen vår vil tilflyte folket, derav den kapitalistiske oppfinnelsen "handlingsregelen". Mens nordmenn som nevnt er overgitt til å sette seg i evig og ubetalelig gjeld hos bankene.

  Selv ser jeg ingen som helst søken etter sosial rettferdighet for folket i denne politikken og Arbeiderpartiet er derfor i alle henseender et dødt parti. Her finnes det for den norske befolkningen kun livsfarlige ulver i fåreklær, og det er vel også det meningsmålingene for partiet nå gjenspeiler.


 • Elisabeth Brun
  Publisert 1. april 2013

   Takk Marius Sørvik, for at du kom på intervju to ganger. Jeg ville gjerne høre historiene dine fordi jeg synes du har interessante ting å fortelle, og fordi du har et perspektiv som er lite kommunisert i media. Jeg tror deg når du sier at etnisk norske unge gutter kan føle seg under press i Groruddalen.

  Når det ble slik at du ikke ble valgt ut til å være med i serien, var det ikke fordi meningene dine ikke passet inn i et ”realitykonsept”, men fordi vi valgte å fortelle historier som sjelden eller aldri når frem til kronikkplass eller debattspalter, og i alle fall ikke til kommentarfeltene.

  Groruddalen er verken Norges mest vellykkede bydel eller verdens navle, men den er heller ikke et eneste stort skrekkabinett og et helvete.Det finnes et vell av historier fra Groruddalen. Dalen består tross alt av 130 000 mennesker, og fire bydeler. Det finnes mange virkeligheter, og ikke bare en. Når man skal lage en tv-serie om et sted og om menneskene som bor der, må man - uansett hvor i Norge eller verden man er - gjøre valg.

  Halvmockumentary?

  Du skriver videre at vår bruk av ordet konsept tyder på at vi har laget en ”halvmockumentary der vi har full kontroll på hva som blir sagt”. Det er ingen regi lagt på hva hovedpersonene våre skal si, snarere tvert om; personene våre har fått slippe til med historiene de gjerne vil fortelle. Masood er stolt av å ha blitt politi til tross for tøff oppvekst, Heidi synes mediedekningen av Groruddalen er for ensidig, Walid viser frem talentene sine utover i serien, han er en ung mann som ikke har blitt sett slik han skulle på skolen.

  At det er kvinner som er for det meste er positive til Groruddalen i ”Dalen vår” er ikke et valg vi har tatt, og det er ikke helt riktig heller. Heidi ble valgt fordi hun er journalist, og fordi hun kan ta seeren med rundt i dalen. Hun kan kommentere medieblikket på Dalen, som mange i resten av landet har et forhold til. Grete er ikke av de mest positive, det får vi høre om i fjerde episode.

  Og hva er så begrunnelsen for valgene vi har tatt?

  Det er de hverdagslige, mer alminnelige historiene - de som ikke får store nyhetsoppslag eller egner seg som slående argumenter i en konfronterende debatt vi har tatt for oss. Serien handler mer om identitet og tilhørighet enn konfliktlinjer og på forhånd fastlagte oppfatninger om hva dalen er og ikke er. Historiene hovedpersonene våre forteller, er historier som de selv ønsker å få frem, de utgjør deres liv og virkelighet. Folk har alltid kommet til Groruddalen for å prøve å skape seg et bedre liv, med trygghet for seg og sine.

  Groruddalen har lenge hatt et dårlig rykte, og vi har syntes det var viktig å fortelle flere historier enn de som har fått dominere i media. Folk flest lever alminnelige, udramatiske liv, også i Groruddalen.Vi er selvsagt klar over at dalen er symbolområde nummer en i innvandringsdebatten. Mediefortellingene fra dalen har ofte hatt kun denne ene dimensjonen. Nettopp derfor vil vi også med serien prøve å nyansere bildet.

  Jeg har respekt for dem som har hatt vonde opplevelser ved å bo i dalen. Enten det var rotløsheten på 70-tallet, gjengoppgjør og vold på nittitallet eller rasisme i dag. Det er også noe som heter omvendt rasisme. Den finnes også, og den rammer gjerne unge hvite gutter, eller jenter.

  På den andre siden får jeg også henvendelser fra dem som synes "Dalen vår" bekrefter de negative fordommene. Walid i tv-serien vår, er lei av skolen, og noen seere spør meg; hva med idrettsungdommen og de skoleflinke? Det frivillige arbeidet? Alt dette finnes i dalen. Ildsjelene er det også mange av, de som brenner for å gjøre dalen til et godt sted å bo. De har vi heller ikke med i serien. De blir ofte trukket frem når det negative bildet av dalen skal rettes opp. Det man selv er glad i og stolt av vil man gjerne vise frem. Og er man sint på grunn av alle problemene i dalen, så vil man fortelle om det. 

  Du har fortalt litt om dine vonde opplevelser Marius Sørvik, og du er ikke den eneste. Masood i serien har også hatt det. Han har sett flere av sine klassekamerater dø av overdose og han har venner som har sittet inne pga. grov kriminalitet. Selv har han greid å holde seg på skinner, og det gjør han på sin måte. Han satte seg et mål - han skulle bli politimann. Men, som han sier; marginene er små, han kunne ha vært på feil sted til feil tid. Han mener det var idretten som reddet ham, og han er den første til å være enig i at foreldreengasjementet må bli større i Groruddalen. Dette diskuterer han med kompiser i fjerde episode, som sendes tirsdag 2 april kl 20:15. 

  Føringer?

  For øvrig vil jeg understreke at valgene som vi har gjort mht. casting, historiefortelling og innhold ikke har kommet som føringer fra noe hold. De har vi som redaksjon tatt selv, og vi har ansvar for disse valgene.

  I castingprosessen tok vi hensyn til en spredning i alder og bakgrunn og bomåte. Og så var vi selvsagt avhengige av de klarte å leve med å ha kamera på slep, og det er det ikke alle som er komfortable med. 

  Vi hadde riktignok noen rammer når det gjelder sjanger. Sendetidspunktet kl. 20:15 som betyr at vi skal lage en serie som store deler av familien skal ønske å se på. Og det skal være større vekt på opplevelser enn på fakta. «Dalen vår» er ikke «Brennpunkt». 

  Det har vært dette som har utgjort våre rammer og vårt konsept. Som programskaper kan man ikke følge etter alle historier som kommer til en, man må ha ei retning.Når man har en bærende struktur kan manvære mer åpen for uttalelser, fortellinger og hendelser som kommer underveis. Vi har aldri hatt som mål å fortie konfliktene i dalen og late som om alt er solskinn.

  I morgendagens episode går vi dypere inn i de vondere sidene av livet i dalen, og vi forteller om gjengkultur og hærverk på nittitallet. Arkivdelen følger årtiene, i fjerde episode når vi nittitallet. Masood rykker ut på oppdrag i en av dalens sosialboliger, og Grete forteller om sin sårhet i forhold til dalens utvikling.

  Groruddalen har i dag som tidligere sine utfordringer, -og sine muligheter. Våre hovedpersoner takler trøkket av ulikheter og utfordringer på forskjellig vis."Dalen vår" er ment å formidle noen av de historiene du ikke har hørt så mye til tidligere.

  Jeg diskuterer gjerne mer med deg Marius Sørvik når du har sett mer enn en episode. Alt blir lagt ut fortløpende på nett-tv og er lett tilgjengelig.


 • Hvorfor ingen etniske gutter?
  Marius Sørvik
  Publisert 1. april 2013

  Jeg spør igjen - hvor blir det av den etniske gutten? Som du sier, du tror meg når jeg forteller at etniske norske gutter føler seg under press i Groruddalen. Det burde da i alle fall være grunn nok til å kjøre en mer bred auditionrunde? Du hadde klart å finne én!

  Det er ikke sant det du sier at historiene du har valgt å fortelle, ikke får kronikkplass eller dukker opp i media. Det er jo nettopp det de gjør! Jeg tror det heller er motsatt - da jeg gikk ut med hard kritikk i VG for et år siden, ble jeg kalt det ene og det andre, og fikk drapstrusler. Det var den mest kommenterte og delte kronikken i VG på lang tid. Det er faktisk helt motsatt. Fakta får sjelden spalteplass.

  Dere kunne tatt opp rasisme uten problemer, uten å være for ensidige. "Omvendt rasisme" er det ikke noe som heter. Rasisme er rasisme. Det handler om "rasehat".

  Du skriver; "Det skal være større vekt på opplevelser enn fakta". Det er helt feil, når du har valgt å lage en dokumentarserie som skildrer en sterkt politisk, betent dal. Det burde være deres ansvar å vise normalitet. Ikke mange får sjansen til å gripe fatt i noe så interessant stoff som Groruddalen, og jeg finner det veldig rart at dere som redaksjon ikke har samme oppfatning. Som du selv sier. Normalitet er ikke bare den utopiske framstillingen du som regissør har valgt å legge vekt på.

  Jeg trenger ikke å se resten av serien. Kanskje vil jeg i et kjedelig øyeblikk skumme gjennom, men slik det er nå, får jeg referater fra så mange hold at én episode er nok for meg. Bare det å lese pitchen til hver episode på nett-tv holder til å skjønne at denne serien like gjerne kunne vært sendt på NRK-Super kl 18.00.

  Jeg føler at serien er ren propaganda for tiltakene som gjøres i dalen. Her skal vi se at blant annet arbeidet Groruddalssatsningen gjør, har ført til bedring. 

  Det innlysende spørsmålet i denne debatten er; Hvorfor får vi ikke se et lite glimt av den mørke siden? Hvorfor får vi ikke fakta? 

  Når det er sagt, så tyder allting på at serien er velregissert, så det skal du ha. 


 • Moe Håvard
  Publisert 1. april 2013

  Virkelig? Mitt inntrykk av Groruddalen er ganske negativt. Det er ikke ofte jeg leser eller hører solskinnshistorier derfra. Nå skal jeg ikke ta stilling til "Dalen vår", men det du påstår her skurrer for meg.


 • Hva NRK-serien ikke forteller
  patrick åserud
  Publisert 1. april 2013

  I Akers Avis kan vi lese om alvorlige ting som NRK-serien elegant hopper bukk over. De skriver om bl.a:

  Han forteller at Stovner-politiet også jobber tett med den spente gjengproblematikken.

  ---

  Stasjonssjefen forteller at de har mange ranssaker å forholde seg til. Gjennomgangsmelodien er at unge gutter raner jevnaldrende.  

  –  Vi ser hvor preget ofrene blir av å oppleve denne typen kriminalitet, og derfor kommer vi til å jobbe knallhardt for å forebygge slike saker.  

  ----

  I tillegg kunne hun fortelle at regjeringen gir en pengepakke på totalt 15 millioner kroner i et nytt prosjekt mot vold i nære relasjoner.

  http://www.groruddalen.no/vil-vite-om-ekstremister.5185594-77747.html

  Fred og ro. Rene idyllen må vi vel tro??


 • MSM
  Søren Ferling
  Publisert 1. april 2013

  @ Elisabeth Brun

  Et par nedslag:

  Det finnes mange virkeligheter, og ikke bare en.

  Nej, det er en venstrefløjs-ideologisk fejltænkning - der findes kun én virkelighed - som forskellige mennesker så har forskellig grad af indsigt i. Journalister er blandt dem med mindst indsigt i virkeligheden.

  Det er ingen regi lagt på hva hovedpersonene våre skal si, snarere tvert om; personene våre har fått slippe til med historiene de gjerne vil fortelle.

  Ja, de, der gerne vil fortælle de historier, som journalisterne ønsker at fremme, får selv lov til at fortælle, hvad de vil.

  Du burde kunne se at din sætning er selvmodsigende og dermed giver din kritiker ret.

  At det er kvinner som er for det meste er positive til Groruddalen i ”Dalen vår” er ikke et valg vi har tatt,[...]

  Alt, der kommer frem i en sådan udsendelse er et journalistisk valg - journalister plukker ud de deltagende og redigerer og sammenstiller deres udtalelser.

  Intet, der kommer frem i en sådan udsendelse, kan siges at være en beretning fra virkeligheden.

  Den er en beretning fra det lille isolerede ekkorum journalister lever i.

  Det er også noe som heter omvendt rasisme. Den finnes også, og den rammer gjerne unge hvite gutter, eller jenter.

  Begrebet 'omvendt racisme' er i sin natur racistisk.

  Du taler, så man må tro at du deler den såkaldte antiracismes racisme - at du altså lider af racehad imod hvide mennesker.

  Racehad er en grim ting, som har ført mange menneskers død med sig, så jeg synes du burde forbedre dig eller vælge et andet arbejde.

  Du har fortalt litt om dine vonde opplevelser Marius Sørvik, og du er ikke den eneste. Masood i serien har også hatt det. Han har sett flere av sine klassekamerater dø av overdose og han har venner som har sittet inne pga. grov kriminalitet.

  Her får du sidestillet på den ene side at etniske nordmænd intimideres af til dels voldelige racister - og på den anden side indvandrere, som ødelægger eget liv med narko og kriminalitet, herunder voldelig racisme.

  Du sidestiller offer og bøddel og kommer frem til at det er 'synd for' begge parter.  - Hvordan synes du selv det går, sådan med etik, moral og samvittighed ?

  Og det skal være større vekt på opplevelser enn på fakta. «Dalen vår» er ikke «Brennpunkt».

  Nej, det er propaganda - noget, der som journalister, etisk hører hjemme i reklameindustrien.


 • Elisabeth Hoen
  Publisert 1. april 2013

  Til opplysning; det var mange etnisk norske som flyttet ut av groruddalen før innvandrerrykket også, en av grunnene var kriminalitet begått av etnisk norske (gutter).  


 • 50 Tallet
  Kjell-Arne Slettum
  Publisert 1. april 2013

  Du snakker om 50 tallet nå vel Hoen?Kongen av Groruddalen Thorbjørn Berntsen,han flyktet først i senere år,jeg har ikke snakket med han selv,men han ble lei Busemenn han også til slutt,hadde han hvert FRper så hadde han kanskje hvert rasist,det var ihvertfall det han kalte de som ikke tok bølgen over Asylokkupasjonen på 80Tallet.Det er vel bare en ting å til sånne patetiske,feige fjolls"Det er for sent å snyte seg når nesa er borte"Fortsettelsen følger,det blir mindre gladhistorier,men som man reder ligger man,og på vestkanten råder idyllen i mange år ennu.


 • Elisabeth Hoen
  Publisert 2. april 2013

  Nei, jeg snakker ikke om 50 tallet. På 80 tallet så hadde groruddalen bl.a. `tveitagjengen` som bestod av etniske norske gutter - så mye lå klart får en si iforhold til senere inntog av opprørske innvandrergutter.


 • Elisabeth H-folk flyttet
  Kjell Halvorsen
  Publisert 2. april 2013

  Har aldri hørt om noen som har flyttet fra Tveita pga gjengen .så vidt meg bekjent oppsto den gjengen på fritidsklubben. Et godt norsk ordtak sier: man skiter ikke i eget reir.

  Siden du skriver at folk flyttet,så kjenner du vel mange-fortell. 

   


 • Kjære Arbeiderpartiet: Hva er plan B?
  Kent Andersen
  Publisert 2. april 2013

  Som forfatter av "Disneylandkronikken" har jeg merket bedre enn de fleste at det er rent kjetteri å si at man ikke tror noe på Arbeiderpartiets samfunnseksperiment "Flerkultur"  Straffen er gapestokk, men det jo ofte et sikkert tegn på at man har sagt noe viktig.  Til de som lurer:  Jeg tror fortsatt ikke noe på "flerkultur", så for meg er en negativ utvikling i Groruddalen som forventet.  Men! Det gleder meg IKKE altså - hvis noen skulle tro det.

  At ARK ønsker å formidle gla‘nytt på samme måte som statskanaler fra regimer vi ikke liker å sammenligne oss med får stå for deres journalistiske regning.  Kanskje er de de samme folka som står bak "Dalen vår" som sto bak det famøse romkvinne-innslaget?  Når man først kaster journalistikk overbord til fordel for ideologi, kan jo alt skje. 

  Men det er viktig å presisere noe i dette synet:  

  1:  Jeg håper IKKE det går galt i Groruddalen. Tvertom håper jeg inderlig alt går riktig bra, og jeg står igjen som en komplett  idiot som tok skammelig feil.  Det hadde vært et mye mindre problem enn alternativet.  

  2:  Jeg er ikke negativ til innvandrere. De har ikke skylden for dårlig innvandringspolitikk.  Den skylden er det Regjeringen og AP som har...med Høyre som logrende haleheng, og ukritiske velgere som fundament. Mine angrep er kun rettet mot dårlig politikk og konsekvensene.

  3:  Det er en GRUNN til at jeg ikke tror noe på "flerkultur".  Og den grunnen er obeserverbare fakta fra hele Europa: Det samme samfunnseksperimentet er nemlig forsøkt i samtlige europeiske land, med svært alarmerende resultater.  Min pessimisme er altså begrunnet i empiri.  Hvor henter tilhengerne sin optimisme fra?  NRK? Disneyland? 

  4:  Jeg er sterkt kritisk og negaiv til islam, fordi islam er en utdatert overtro fra oldtiden. Som liberal, fri person og ateist forbeholder jeg meg retten å kritisere relgiøs galskap, ukultur, overtro, kvinnehat og sludder fritt, uhemmet og konstant fordi det er SUNT!  Det er sunt for meg, sunt for de troende, sunt for tvilerne, sunt for de som er fanget i religiøse mijøer, sunt for samfunnet, og sunt for ytringsfriheten. Religionskritikk er sunt for ALLE. Islam er IKKE en person, etnistiet, hudfarge, folkegruppe eller rase - islam er bare en idé, og spør du meg er uktirisk underkastelse alltid en veldig, veldig dårlig ide for alle og enhver. Islamkritikk gjør meg alstå ikke til rasist. Det gjør meg til kjetter, og det er jeg stolt av. Bli med du også?

  4:  Jeg HÅPER inderlig at alt går like bra for Groruddalen som "Dalen vår" fremstiller det som.  Men her er problemet for de som fortsatt gidder å løfte en tanke:  Hvis det IKKE går så bra som AP, SV, SP, H, V og Krf mener håper og tror.....hva GJØR vi da?  Hvis Oslo utvikler seg på akkurat samme måte som andre Europeiske byer med høy innvandring...hva gjør vi da? Hvordan rydder vi opp i det? Hva er plan B hvis AP og Høyre tar feil, og Frp har hatt rett hele tiden med sin skepsis?   

  Det har AP og innvandrings-tilhengene ingen svar på.  De har ingen plan B.  Tvertom: Masseinnvandringen MÅ lykkes.  Flerkultur MÅ fungere og skape et bedre samfunn - for alternativet har de ikke tenkt over.  Og slik blir ideologi uten suksessempiri til dårlig politikk, og slik blir dårlig politikk "too big to fail"...så man bare pisker samfunnseksperimentet videre. Og da er det nyttig å ha media i lomma som et logrende mikrofonstativ.

  Kulturrelativistene minner meg mer og mer om Officer Barbrady i South Park: "Move along pepole - nothing to see here!"  Det er så korttenkt, funtamentalt og anti-intellektuellt at man blir vantro.    


 • Moe Håvard
  Publisert 2. april 2013

  En serie kan umulig ta med absolutt alle aspekter ved noe, med mindre målet er å dekke over så mye som mulig.


 • Plan B finnes ikke
  Sveinung Holien
  Publisert 3. april 2013

  Innvandringspolitikken må bygge på historiske erfaringer, og eksemplene verden over på at masseinnvandring har vært en velsignelse for den opprinnelige befolkningen er så godt som ikke-eksisterende.

  Jeg mener det riktige å gjøre i dagens situasjon er å stoppe innvandringen og bevilge oss selv en 20 års tenkepause før vi eventuelt tar imot flere asylsøkere, henteektefeller og familiegjenforente barn. Tenkepausen kan vi bruke til å evaluere det flerkulturelle eksperimentet. Når de 20 årene er over kan man arrangere en folkeavstemning om hvorvidt vi ønsker flere innvandrere. Hvis vi da syns det er for få innvandrere i Norge kan vi da slippe inn ytterligere flere, innenfor forhåndsdefinerte rammer.

  De innvandrerne som vi allerede har tatt imot må overholde norske lover og regler, og bør utvises ved første grove overtramp enten det dreier seg om ran, blind vold, pengeutpresning, grovt hærverk eller noe verre.

  Jeg har ikke tillit til at våre ansvarlige politikere har gode intensjoner bak dagens innvandringspolitikk, og jeg stoler ikke på at de har vårt beste i sine tanker.

  Det kritikkverdige ved at NRK formidler et forskjønnet bilde av det flerkulturelle er at det bidrar til å legitimere en fullstendig uforsvarlig innvandringspolitikk. I stedet for å prøve å forskjønne masseinvandringen trenger vi et mer realistisk syn på innvandringen, slik at vi ikke lokkes til å ta imot flere innvandrere enn det vi kan takle.


 • Groruddalen - ingen katastrofe
  Rolf Wermundsen
  Publisert 3. april 2013

  Mange innlegg med høy temperatur, mange usaklige og sinte / redde meninger, og noen bare fordomsfulle. Men også mange nyttige innspill i integreringsdebatten.

  "Dalen vår" gir et pent og pyntelig inntrykk med sin regi og billedbruk, noe som lett gjør at man ikke ser hele bildet som presenteres. Jeg er enig i at bildet ikke er dekkende for alle sannhetene i dalen vår. Men jeg er også enig med NRK som sier at det bidrar til å nyansere bildet i forhold til det vi har fra før av i media. Venner som har tatt turen til den skumle dalen, spesielt det "skumle Furuset" rundt t-banestasjonen, er positivt overraske, ting er slett ikke så ille som de hadde troddut fra mediedekningen.

  De av oss som har gått Natteravn, har barn i dalen, og deltar i samfunnsarbeidet ser flere sider. Det er mye skummelt i dalen, men også mye bra.

  Det skumleste er alle som er sinte på andre mennesker som de slett ikke kjenner.

  Integreringen i Norge er en suksesshistorie. Dette sagt - selvsagt ikke uten utfordringer, som vi må jobbe med hele tiden. Den viktigste utfordringen er kompromissløse motstandere av andre kulturer og religioner, og som bare klarer å slenge ut den type dritt som debatten alt for ofte er infisert av. Hvem blir integrert i et samfunn som bare slenger dritt om deg?

  Vi må bygge ned disse murene, ikke opp. Da kan vi jobbe sammen. For et samfunn med flere kulturer (flere kulturer har vi forresten alltid hatt, vi har bare glemt det og tenker at flere kulturer = flere hudfarger/religioner) side om side, og sammen.

  Til alle dere som slenger rundt dere med fakta:Sjekk tingene. Innvandrerne lykkes i Norge, og Norge trenger dem.

  Til alle dere sinte: Skru ned, se de fine tingene rundt deg i stedet for å blåse opp problemer. Husk det snevre, navlebeskuende samfunnet vi var før vi (folk flest) fikk besøk fra den store verden, og lærte om verden.

  Til dere fordumsfulle: barn er "fargeblinde" når det gjelder hud, farge, religion, etnisitet. De er opptatt av snille eller stygge barn, ikke om de er kristne eller muslimer (det er noe de bare vet). Hatet, fordommene, læres fra dere fordomsfulle - fra alle "grupper". Om dere virkelig synes "noen" må gjøre noe med dagens problemer (som ikke er større enn at de er håndterbare), så begynn med dere selv og slipp taket i drittslenging om folk dere ikke kjenner (jo, jeg vet at det finnes drittsekker, men dere har ikke dekning for generaliseringen!!).

  Til dere andre, som synes dalen vår er mer interessant enn f.eks. Sagene (der jeg flyttet fra når jeg kom til Furuset) - smil til en "lakenkledd" innvandrer (med eller uten skjegg), og kos dere med smilet og hilsingen du får tilbake - som man vil smile til andre en treffer, den dagen man ikke graver seg ned i et sinne som reduserer deg til noe litt for lite til å bidra til en bedre verden hvor man blir kjent med hverandre i stedet for å snakke hverandre ned.


 • Smil til okkupantene!
  Kjell-Arne Slettum
  Publisert 3. april 2013

  Ja dette var vel essensen i inlegget til Wermundsen,og han har rett i at det fungerer,sist Norge ble okkupert i 1940-45,ja da var det mange jenter som gjorde nettopp det til okkupantene og fant ut at Tyskerne og Østerikere,var like gode som alle andre,selvsagt var det noen sorte får blant dem også,men de fleste var veloppdragne og høflige.Dette i sterk motsetning ti, ikke alle ,men veeeldig mange av Asylokkupantene som kommer illegalt til Landet.Hadde Tyskerne oppført seg på samme måte så hadde de risikert å blikastet ut,hadde det ikke vert for at Kongen og Arbeiderparti Regjeringen hadde sørget for å få bygd ned Forsvaret,Kongen gikk endogtil med en medalje av "Det brukne gevær"på brystet.Men disse pasifistene satte likevel stor pris på at det likevel ble ytt litt motstand,så de kunne ta med seg gullet og rømme til England og fete seg mens Krigen varte.Hadde de vert anstendige så hadde de blitt og vansmektet,sammen med Folket de forådte.Og historien gjentar seg tusner på tusner av personer vi ikke kjenner identiteten til for lov bosette seg her hvert år.Og sett i lys av en gruppe som slo seg ner i Norge på 50 tallet,og som har fått lov og husere som de vil,nemlig Sigøynerne,så ser man hvor ille Norges fremtid vil bli!Det er ikke nok å kaste penger etter folk,man må også stille krav.


 • Sinte og redde???
  Christel Gundelach
  Publisert 3. april 2013

   

  Det blir veldig enkelt å påstå at folk som er skeptiske til innvandringspolitikken er sinte, redde - andre ord for rasister. Hva skal man så si til alle de innvandrerne som selv begynner å bli lei av at etniske nordmenn flytter ut fra dalen, og at barna deres kun får anledning til å leke med andre innvandrerbarn i barnehager og skoler? Er de også rasister?

  Som lokalpolitiker i Stovner bydel ønsker jeg og mange med meg ikke at innvandrerdelen skal fortsette å stige i det tempoet vi har sett de siste årene. Integrering kan ikke foregå i et ensidig miljø.

  FrP ønsker tiltak for at flere nordmenn og spesielt barnefamilier ønsker å etablere seg i dalen vår. Vi ønsker innvandringsstopp fordi det er mangel på boliger og arbeidsplasser til alle som kommer hit og som ikke klarer å skaffe seg det selv. Vi ønsker innvandringsstopp fordi vi ønsker å integrere de som allerede er her før vi tar mot flere. Og vi ønsker ikke at noen bydeler skal utvikle seg til rene innvandrerbydeler. Det er det svært mange som er enige med oss i.

  I tillegg har Stovner nå en stor andel utleieboliger, hvilket tiltrekker seg flere sosialklienter, også etnisk norske. Dette er heller ikke positivt for miljøet.

  Mitt generelle inntrykk er at svaret på spørsmålet om hvorvidt folk trives her er: JA, MEN… Og så er det like mange forskjellige synspunkter som det er mennesker. Men svaret er JA.

  Det er det prisverdig at NRK vil formidle. Men en mer balansert fremstilling ville vært mer troverdig.


 • Moe Håvard
  Publisert 4. april 2013

  Hvilken vill fantasiverden lever du i da?


 • No further comments
  Elisabeth Hoen
  Publisert 8. april 2013

  `Siden du skriver at folk flyttet,så kjenner du vel mange-fortell.` (Kjell Halvorsen)

  `25. september 1985 fulgte Aftenposten opp med en positivt vinklet artikkel om idrettsmiljøet på Romsås. Den begynte slik: «Romsås. Narkotika, kriminalitet, tomhet, kontaktløshet. Jada, det også. Men det er mye mer.» `

  http://oyvindholen.wordpress.com/2011/03/09/groruddalen-bekymringenes-dalf%C3%B8re/  

  `– Ikke bedre før

  Han har sittet i sjefsstolen de siste seks årene. På 80- og 90-tallet patruljerte han i området, da var det andre boller.

  – Da var det mye uønsket aktivitet og kriminalitet i området. Man sier ofte at alt var bedre før, men det var ikke det, vet du, sier Aas.` (stasjonssjef Stovner) http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.8050427

  `Grorudalen På 80- og 90-tallet var kjennetegnet med at de ressurssterke som hadde flyttet inn på 60- og 70-tallet flyttet ut på grunn av ulike sosiale problemer.

  En stor andel av de som ble igjen var byens tyngste sosialklientell, omgitt av kriminalitet, uten utdannelse, hadde dårlig helse, stor arbeidsledighet, lave inntekter, uten sosial oppdrift og lavest levealder i Oslo.

  Tveita-gjengen var ledestjernen til en hel haug andre etnisk norske gjenger på en tiden. Etterhvert kom pakistanske og vietnamesiske gjenger til.

  Groruddalen har ALLTID hatt et dårlig rykte. Med god grunn. Poenget er at man nå faktisk har redusert en del av kriminaliteten. Paradokset er at mange ønsker så sterkt å benekte denne positive trenden.` http://forum.hegnar.no/thread.asp?id=2106748

  `…så utover syttitallet poppa det opp gjenger på hver T-banestasjon langs Grorud- og Furusetbanen. Alle som bodde i Groruddalen på denne tida husker Linderudgjengen, Veitvetgjengen, Tveitagjengen, Trosterudgjengen, Bølergjengen,Stovnergjengen, Ammerudgjengen osv. som det skumleste i verden. Det var klikker av ungdom som fikk alle, voksne som barn, til å krysse gata eller gå i store halvsirkler. Flere av mine jevnaldrende ble helsebanket uten så mye som å ha snakket til dem. På sine dårligste dager brukte de dop, bar våpen eller barket sammen med andre ungdommer i regelrette gateslagsmål. De ga generell næring til bybefolkningens voksende paranoia, og sto ikke på noen måte tilbake for den omtalen vi kjenner fra dagens aviser…..Ved utgangen av nittitallet sto en ny ungdomsgenerasjon igjen på gata uten noen steder å gjøre av seg. Det var på denne tiden «gjengvolden» og «den muslimske bøllekulturen» eksploderte ut over løssalgsavisenes forsider. Som om det ikke var forstemmende nok at byens unge hadde mistet det som var et godt tilbud, fikk jeg og mine tidligere kolleger den tvilsomme glede av å konstatere at pressa ikke tok tak i den åpenbare årsaken til at så mange ungdommer rota seg opp i krøll. Tvert i mot har det blitt matnyttig for stipendhungrige sosialantropologer og sosiologer å levere velskrevne avhandlinger om hvilke «fremmedkulturelle» mekanismer som står i veien for en effektiv integrasjon.` http://www.dagbladet.no/kultur/2004/02/13/390776.html

  Til Marius Sørvik; jeg tror du har rett i at NÅ så er ikke etniske norske gutter (med eller uten problemer) i fokus når det gjelder groruddalen. Sånn sett; bra innlegg.

  En further comment; jeg husker (oppvokst i groruddalen) selv jeg som barn kastet (ordentlige) kniver (ikke kjøkkenkniver) istedenfor dart og hadde en viss beskyttelse av Snille, Gode gutter - om enn de var på vei til en kriminell løpebane.

   

   Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display
Annonse
Annonse
Cxense Display