Debatt

Julefilm med mening

Fiendene kom ut av skyttergravene og skjøt – med en fotball. De skålte og viste familiebilder. Sang julesanger på flere språk. I en krig som kostet nærmere 18 millioner mennesker livet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ungene har ikke helt skjønt mors fascinasjon for «Tre nøtter til Askepott», men klarer alltids å finne en ny julefilm å se. Vi voksne svinger nok innom «Love Actually» og «The Holiday» i løpet av julen. Stemningen blir god, akkurat som den blir av «Grevinnen og hovmesteren», men noe dypere budskap utover feel good er det vel neppe snakk om i noen av klassikerne eller barnefilmene.

Derfor er «En dag uten krig» min klare julefilmfavoritt. Det var krigen over alle kriger, den store krigen som skulle ende alle andre kriger. I realiteten var det nærmest et familieanliggende, der keisere og konger, en tsar og overklassen sendte nærmere 18 millioner mennesker i døden.

Julaften 1914 gjorde soldatene sitt eget lille opprør. Den tyske stjernetenoren Nikolaus (sikkert ikke et tilfeldig navn) fra Berlin-operaen er i filmen fra 2005 basert i skyttergravene ved Flandern. Han synger «Stille Nacht» for kameratene. Fra franske og skotske skyttergraver besvares det med applaus. Skottene spiller sekkepipe. Etter hvert kommer soldatene fram. De møtes i ingenmannsland, på midten. Bitre fiender utveksler julegaver og håndtrykk. De viser fram bilder av sine kjære og skåler med hverandre. Og så spiller de fotballkamp.

Jeg har googlet og lest nok til å vite at filmen er basert på reelle hendelser flere steder langs fronten. Jeg har sett bilder fra 1914. Det skjedde nok ikke akkurat slik som i filmen, men det skjedde. Og det varmer. Fordi den forteller om vanlige folk som ikke ville slåss, der ingen egentlig hater hverandre, gir filmen mening også i dag. På lille julaften 102 år senere føles fortsatt ikke verden som et fredfullt sted. Soldatene ville glede seg, feire jul og le. I stedet led de på slagmarken, og veldig mange kom aldri hjem igjen.

Første verdenskrig startet med drapet på en østerriksk erkehertug i Sarajevo. Deretter var det som en dominoeffekt som involverte alle Europas største nasjoner. Vi kjenner historien, og vi vet også at første verdenskrig trolig la grunnlaget for den neste krigen 20 år senere. Ifølge Wikipedia estimeres det at 72 millioner mennesker mistet livet i andre verdenskrig. Totalt døde over 90 millioner mennesker i to kriger som ble startet på grunn av herskernes ære.

Derfor frykter jeg alle politikere som forsterker hat med sin retorikk i stedet for å tone det ned. Og derfor er krigen meningsløs, enten den foregår i Aleppo eller Flandern. Folket vil egentlig spille fotball eller synge sammen.

God fredag og god jul!

Mer fra: Debatt