Debatt

Ja, visst finnes det kroppspress blant gutter

Motivasjonen for å svette på treningsstudio er ikke først og fremst sunnhet, men utseende.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kroppspress blant unge menn er et tema som har levd i skyggen av kroppspresset hos kvinner. Nå begynner fokuset å rettes mer mot unge menn, og det er bra. Er kroppspresset like stort hos gutter som hos jenter? Jeg mener ja.

Jonas Kristoffersens nylige innlegg i Aftenposten «det er like vondt hver gang noen kaller meg tynn», bidrar til at vi retter fokuset mot kroppspresset som finnes hos gutter i vårt samfunn. Det er bra og det er nødvendig.

Kroppspress er for lengst kjent som en ny folkeepidemi, særlig blant jenter. Min påstand er at kroppspresset er nesten like stort for gutter. Idealet for gutter er å oppnå en muskuløs kropp med store armer og stor brystkasse og helst en mage med sixpack.

Det er blitt et fenomen på sosiale medier, særlig Instagram og Snapchat, at gutter kaster klærne for å vise fram deler av kroppen man er fornøyd med. Vise fram muskelpartier og vise hvor mye jern man løfter i benkpress. Vi ser det også daglig på treningsstudioene. Gutter er i overtall blant de som trener med vekter på treningsstudio. De fleste av oss som er på treningsstudio velger frie vekter med manualer og vektstenger.

Styrketrening er blitt stadig vanligere – og det er all mulig grunn til å tro at det ikke bare er styrke som er drivkraft, men også utseende. I 1997 var ifølge SSB 24 prosent av befolkningen mellom 16 og 79 år aktive med styrketrening. I 2013 var tallet økt til 45 prosent. I aldersgruppen 16-24 sier 70 prosent at de regelmessig trener styrke. I dag er det flere gutter som trener på treningsstudio enn som spiller fotball.

For noen blir lengselen etter en mer attraktiv kropp et hovedfokus i livet. Det forstyrrer både skole og det sosiale liv. Det finnes eksempler på folk som trener tre timer eller flere ganger om dagen. Det må man kunne definere som et nivå av avhengighet.

I forbindelse med mine sosiologistudier har jeg intervjuet unge menn om deres motiv for å trene på treningsstudio. Svarene deres tyder på at det viktige er å bli større og bygge utseende. Idealet er en muskuløs kropp, med særlig fokus på armer, mage og brystkasse.

Altså er motivasjonen for dem som svetter på treningsstudio ikke først og fremst sunnhet, men utseendet og hvordan man fremstår overfor andre. Helse er altså ikke noen drivkraft, kanskje bare en bonus. Det er slik treningsstudiomiljøet er blitt.

Megareksi er et fenomen som er blitt mer vanlig. På Ung.no skrives det om folk som «formelig bor i helsestudioet, men blir aldri store nok. Livet styres av mat, trening og hormoner. For de såkalte megarektikerne blir ofte anabole steroider utfallet».

Jeg er ganske sikker på at dette bare er begynnelsen, vi kommer til å se at kroppspresset øker ytterliggere hos ungdom.

Selv de av oss som ikke tenker på å ta anabole steroider som et hjelpemiddel for å nå våre mål, kan kjenne igjen følelsen av aldri å få store nok muskler eller en bra nok mage. Gjennom mine intervjuer møtte jeg flere som opplevde å bli satt i bås som spinkel og var redde for å ikke leve opp til forventningene om å være en muskuløs og maskulin mann. En av de jeg intervjuet som oppga utseende som motivasjon for å trene, trente styrketrening ni ganger i uken. Han fortalte at han alltid hadde blitt sett på som den tynne og at vennegjengens spøk om spinkle kropper satte psykiske spor.

Professor Jorunn Sundgot Borgen ved Norges idrettshøgskole sier til nrk.no at kroppspresset mot menn aldri har vært sterkere enn i dag. Det stemmer ganske godt. For dagens ungdom har sosiale medier blitt en hverdag, det å legge ut bilder for å oppnå bekreftelse ved hjelp av likes er et dagligdags gjøremål. Sosiale medier er blitt hverdag. Dette gjelder også på treningsstudioene, du har ikke vært på treningsstudio før du har publisert et bilde av treningsøkten på sosiale medier. Spesielt gutter tar bilder av seg selv, lettkledde etter en treningsøkt, og legger det deretter ut på Instagram.

#sommerkroppen2016 og #sk2016 er populære hashtags (#). Sommerkroppen er begrepet man bruker for målet man skal nå gjennom trening på høst, vinter og vår. Det gjelder både for jenter og gutter. Per dags dato er det over 14.000 innlegg på Instagram som er innom disse hashtagene.

Kroppspress blir altfor ofte forbundet med jenter, hvor krevende det er og at gutter ikke forstår fenomenet kroppspress. Min påstand er at kroppspresset for gutter er nesten like stort, men oppmerksomheten rundt det er langt mindre. Det har jeg lært både gjennom mitt arbeid i sosiologifaget og fordi jeg selv er på treningsstudio nærmere fem ganger i uken.

Mer fra: Debatt