Debatt

Ja til foreldre!

Ungdom som er involvert i idretten er mer glade i foreldrene sine enn andre. Med andre ord: Få unga ut!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Norges Idrettsforbund har fått mye pepper det siste året, men denne uka fikk de en analyse fra fra Høyskolen i Oslo og Akershus (Ungdata 2017) som forteller at aldri har flere ungdommer vært involvert i idretten enn nå.

Man har spurt over 240.000 elever på ungdomstrinet og i videregående skoler om deres deltakelse i organisert idrett. Hele 93 prosent svarer at de har vært med, en økning på 22 prosent de siste 15 årene. Og sammenlignet med øvrige nordiske land ligger Norge øverst. Så da var det ingen krise likevel?

Det betyr ikke at idretten ikke har utfordringer. Kostnadene øker og klassskillene, særlig i Oslo, likeså. Og frafallet er stort. Det er også naturtlig når deltakelsen er høy.

Om to uker er det valg og idretten er som vanlig lite tilstede i valgkampen. For det er veldig få som er i mot idrett. Men kan rammebetingelsene bli bedre.

Torsdag vedtok Norges Idrettsforbund å legge OL-planer på is, skal Norge søke et nyt OL må initiativet komme fra myndighetene. Idretten vil ta seg av idretten. Og bredden er viktigst.

I Ungdatas rapport mener man tiltak må settes inn i barneidretten for å oppnå målsetningen om at alle som vil, skal med. Norsk tradisjon er at at idretten favner alle og skaper dugnadsånd. Men særlig i Oslo er det mange innvandrermiljøet som ikke kjenner denne kulturen på samme måte. Og her er utfordringene størst.

Så når idrettsungdom liker foreldrene sine best, bør det trigge innvandrerforedre også til å involvere seg. For idrett er ikke nødvendigvis toppidrett, det skal være en møteplass for trivsel og overskudd.

OL-planene kan landet la ligge til det er tid for sånt. Og det kan bli ganske lenge til.

Mer fra: Debatt