Debatt

Israels høyreekstremister overtar

Mens vi leser spalte opp og spalte ned om en voksende høyreekstremisme i Europa, foregår det nesten ubemerket en foruroligende utvikling i Israel. Landet som ofte misvisende fremstilles som et liberalt demokrati, er igjen i krise og i ferd med å få landets mest høyreekstreme regjering noen gang.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Den relativt moderate forsvarsministeren Moshe Ya'alon trakk seg nylig etter mye om og men, med begrunnelsen om at et videre regjeringssamarbeid var umulig på grunn av ekstremister som nå er i ferd med å ta over både regjeringen og landet. Ya’alon fikk fort støtte fra tidligere statsminister Ehud Barak i et fjernsynsintervju der han sa at Israel har blitt «infisert av fascismens frø». Skremmende ord fra erfarne politikere som bør tas på alvor.
Denne nedslående kritikken fra politisk hold kommer kun noen uker etter at den israelske viseforsvarsjefen generalmajor Yair Golan sammenlignet Israels behandling av palestinerne med nazi-Tyskland på 1930-tallet, og fikk umiddelbart støtte fra opposisjonsleder Isaac Herzog.

Den nye påtroppende forsvarsministeren som erstatter Ya’alon, er ingen mindre enn Avigdor Lieberman - en høyreekstrem og kontroversiell politiker som tidligere har tatt til orde for en bakkeinvasjon av Gaza, og for å tvangsdeportere palestinere med israelsk statsborgerskap til Vestbredden.


Han er også kjent som mannen som ville jevne Teheran med jorden og halshugge palestinere som han anså som illojale. Nylig har han argumentert for å innføre dødsstraff for «terrorister» – men det skal ikke gjelde for jøder (!). Liebermans nye rolle gir ham hovedansvaret for den ulovlige okkupasjonen. Det er harde fronter i israelsk politikk, og som vanlig er det palestinerne som kommer til å lide mest.

Når Lieberman og ultranasjonalistene i partiet Yisrael Beiteinu trer inn i Netanyahus koalisjon, får Israel utvilsomt den mest høyreekstreme regjeringen i statens historie – noe som vekker bekymring både internasjonalt, og ikke minst langt inn i USAs regjeringsapparat som oftest har vært Israels viktigste støttespiller. En uvanlig kritisk uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartmentet denne uken ble bastant avvist fra israelsk hold, og USA ble advart om ikke å blande seg inn i interne saker.   

Midt i denne politiske krisen offentliggjøres en ny offisiell israelsk rapport som kritiserer det israelske utenriksdepartementet for å komme til kort i statens propagandakampanje mot den internasjonale boikottbevegelsen mot Israel – Boikott, Desinvestering og Sanksjoner (BDS). Både regjeringen og hæren får kritikk for manglende samarbeidsvilje, interne uenigheter og dårlig koordinering.  Ifølge avisen «Times of Israel» handler det om «Dysfunctional Israeli Leadership». 
 

Rapporten er bevis på at kampanjen for palestinske rettigheter svir der det gjelder og er nå viktigere enn noen gang. Det er heller ikke uten sammenheng at den israelske etterretningsministeren Yisrael Katz nylig uttalte at Israel burde starte
”targeted civil eliminations” av palestinske ledere for BDS-bevegelsen – noe som fort kan tolkes som drapstrusler. Det er enda en bekreftelse på at boikottbevegelsen setter Israel under stort press.
Fagorganiserte over hele verden har mobilisert bak BDS-bevegelsen. Vi vet at boikottkampanjer fungerer. Det var en internasjonal boikottkampanje som bidro til å tvinge den sørafrikanske regjeringen til forhandlingsbordet, og som resulterte i avskaffelse av apartheidstaten.
Mens Benjamin Netanyahus retorikk sier at han er opptatt av fred og en rettferdig løsning som også ivaretar palestinere, forteller handlingene noe helt annet. Fortsatt blokade av Gaza, trusler mot BDS-aktivister, fortsatt kolonisering av palestinske landområder, og nå flere høyreekstremister i regjeringen viser at han og Israel er lite opptatt av en rettferdig løsning som ivaretar begge parter i konflikten.

LOs tillitsvalgte samles til Kongress i 2017 – det samme året markerer at palestinerne
har levd under Israels ulovlige okkupasjon i hele femti år. En mer høyreekstrem regjeringskoalisjon betyr at de gode kreftene i Israel og Palestina som gjerne vil bygge broer og skape fred, nå er under enda større press.  Konflikten blir et hett tema på LO kongressen da mange medlemmer og tillitsvalgte nå argumenterer for en fullstendig internasjonal boikott av en regjering som ikke respekterer palestinernes rettigheter og ikke lytter til verdensopinionen.
Skal de som er opptatt av fred og forsoning få gjennomslag i et land der ekstrem nasjonalisme og umenneskeliggjøring av palestinere dominerer, trenger de hjelp fra det internasjonale samfunnet. Det er nå palestinerne trenger handling, og den norske fagbevegelsen må kunne vise vei.



Mer fra: Debatt