Debatt

Ikke kutt støtten til ildsjelene for mat og kultur

Skal Norge virkelig være en matnasjon og matdestinasjon, må ikke regjeringen kutte støtten til de små, men viktige, organisasjonene som fremmer matkulturen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Virkes direktør for Dagligvare Ingvill Størksen og direktør for Ideell sektor Inger Helene Venås.

Norge skal bli en internasjonal matnasjon, lovet landbruksminister Jon Georg Dale i Aftenposten senest i januar i år. Middelet for å selge lokalmat, skal være norsk reiseliv. Det kan virke som Dale både vil beholde kaken og spise den, for samme statsråd slår i statsbudsjettet bena vekk under organisasjonene som sørger for at dette skjer. I forslag til statsbudsjett har han kuttet støtten til flere viktige organisasjoner som spiller en vesentlig rolle for å fremme lokal matkultur og matturisme, som HANEN, Norsk Kulturarv og Geitmyra matkultursenter. Det er ikke så lett å forstå seg på.

Den landsdekkende næringsorganisasjonen HANEN, som samler virksomheter innen bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske, foreslås kuttes med i overkant av to millioner kroner. HANENs 500 medlemsbedrifter over hele landet får bygdeturismen til å blomstre, og spisebordene til å bugne med lokalmat. Det er vanskelig å se hvordan Norge kan bli en internasjonal matnasjon, når disse strupes.

På tross at av norsk reiseliv har opplevd en eventyrlig vekst, foreslås også Norsk Kulturarv kuttet fra LMDs budsjett. Vi har aldri hatt så mange internasjonale turistankomster til Norge. Lokal mat og drikke, tradisjoner og kulturarv blir stadig viktigere årsaker til at folk velger Norge som turistmål. Organisasjoner som HANEN og Norsk kulturarv er helt sentrale i å skaffe nettopp totalopplevelsene og de autentiske opplevelsene som turistene etterspør. Dale kan ikke både rive organisasjonenes grunnmur, og samtidig tro at den stødige veksten og utviklingen i norsk reiseliv fortsetter.

Også Geitmyra matkultursenter foreslås kuttet. Å kutte i opplysningsarbeid for barn og unge er relativt spesielt, når regjeringen seks måneder før har lansert Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Handlingsplanen la særlig vekt på barn og unge. Det blir ikke lettere å oppnå målene når støtten til en av de mest toneangivende organisasjonene fjernes.  Samme skjebne lider arbeidet mot matsvinn. Senest i september underskrev myndighetene en forpliktende avtale med en lang rekke næringslivsaktører, der vi i fellesskap skal redusere matsvinnet hele veien fra fjord og jord, til bord.  Klimaminister Vidar Helgesen jobber hardt for å reversere landbruksdepartementets kutt i arbeidet mot matsvinn, men likevel kan for eksempel Matsentralen i Oslo miste støtten.

Frivilligheten lider samme skjebne. På tross av at det i kulturbudsjettet tydelig fremgår at frivillig sektor representerer bredde og mangfold som få andre sektorer i Norge, og at dette er gjenspeilet i støtten frivilligheten mottar fra statlige myndigheter, har Dale lagt kakekniven klar til kutt. Selve toppen på frivillighetskaken er frivillighetserklæringen, der regjeringen slår fast at frivilligheten «er en grunnleggende del av menneskenes liv og virke og en forutsetning for et godt samfunn».

En hovedlovnad fra regjeringen da frivillighetserklæringen ble inngått, var nettopp behovet for forutsigbarhet. Fjerning av all støtte mindre enn tre år etter, kan vanskelig sies å gi frivilligheten mulighet til arbeidsro og planlegging. Når statsråden til alt overmål begrunner kuttet med at «driften av frivillige organisasjoner bør skje selvstendig, og ikke være avhengig av årlige statlige overføringer», harmonerer det dårlig med kulturbudsjettets tekst om at «det er et overordnet mål at prosjektstøtte skal utgjøre en mindre andel av overføringene til frivillige organisasjoner».
Det er ingen om at statsråden har tatt munnen for full. Vi forventer at kuttene reverseres i stortingets behandling av budsjettet.

(https://www.aftenposten.no/okonomi/i/KglkM/Landbruksministeren-vil-bruke-norsk-reiseliv-for-a-selge-lokalmat )

Mer fra: Debatt