Debatt

Ikke fei kroppspress under teppet

Det hjelper ikke unge jenter og gutter som sliter med å være fornøyd med kroppen sin at vi skyver temaet under teppet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Ida Lindtveit, leder i KrFU.

Forskerne Gunn Engelsrud og Birgit Nordtug utfordrer i Dagsavisen onsdag 27. juli på om det finnes et stort kroppspress, og hvordan dette skal møtes. Kritikken mot forskningen gjort av Rysst og Roos går ut på at den var gjort ved en spørreundersøkelse og med få respondenter. Dette er betimelig kritikk, og vi skulle gjerne sett flere undersøkelser og mer omfattende forskning på dette feltet. Det ville gitt et bedre beslutningsgrunnlag for tiltak som kan bedre hverdagen for ungdommer i Norge.

Dette er imidlertid ikke den eneste forskningen som viser at unge er misfornøyde med sin egen kropp. Undersøkelsen «Helse og trivsel blant barn og unge 2016», en WHO-undersøkelse som blir gjennomført i 44 land og regioner, viser at slankeomfanget for jentene er økende med alderen. 39 prosent av jentene på 16 år oppga at de slanker seg. Rapporten viser til at den store andelen av jenter som slanker seg understreker at jenter i stor grad responderer negativt på medienes fokus på kropp og vellykkethet ved å utsette seg selv for et betydelig kroppspress som resulterer i usunn og ubegrunnet slanking om en legger jenters kroppsmasseindeks til grunn (Voelker et al., 2015). American Psychological Association (2007) konkluderer i sin gjennomgang av ukepresse, leker og klesbransjen med at disse bransjenes fokus på jenter de senere årene representerer en objektivisering og seksualisering av jentekroppen.

Ikke bare i Norge opplever unge jenter kroppspress. Kristina Holmqvist Gattario hennes veileder Ann Frisén, ved Gøteborgs universitet gjorde en studie der de fulgte 1.000 svenske ungdommer i 11 år. Hvert tredje år ble de spurt om sitt forhold til egen kropp. Da jentene var 10 år svarte 20 prosent at de var for tykke. Da de hadde blitt 16 år svarte 43 prosent av jentene at de var for tykke. Tilsvarende tall for guttene var 10 prosent da de var 10 år, og 16 prosent da de var 16 år. 23 prosent av guttene sier derimot at de er for tynne. Dette viser at det er ulike kroppsidealer for gutter og jenter, men flere gutter opplever også kroppspress.

Gattario valgte også å se nærmere på en gruppe av dem som var mest fornøyd med egen kropp. Hun fant tre ting som kjennetegnet gruppen. For det første drev de fleste i gruppen med idrett, deltok i ulike aktiviteter og var opptatt av hva kroppen kan gjøre fremfor hvordan den ser ut. For det andre var det lite snakk om kropp og utseende hjemme hos de mest fornøyde ungdommene. Det tredje funnet var at de hadde et bevisst og kritisk forhold til medias kroppsideal.

Det er ulike grunner til hvorfor unge opplever kroppspress, men vi som politikere kan ikke sitte stille når vi ser at dette preger så mange norske ungdommer. Mediene er helt klart en viktig bidragsyter til presset all den tid de fortsetter å fremme urealistiske kroppsideal. En analyse av et tyvetalls kjente amerikanske TV-serier viste at 76 prosent av de kvinnelige rollene var under gjennomsnittet i vekt, sammenliknet med 25 prosent i befolkningen. Det er klart at unge, så vel som gamle, sammenlikner seg med sine rollemodeller. Når disse er så lite representative for befolkningen for øvrig, får man et inntrykk av at det er en selv og ens egen kropp det er noe galt med og må endre.

Å merke retusjert reklame er bare et av flere virkemidler, men kan bidra til at flere unge blir oppmerksomme på at kroppene man ser ikke er av ekte vare. Like viktig er det hvordan foreldre snakker om kropp sammen med barna sine, hvordan bloggere fremmer kropp og helse, og ikke minst hvordan unge seg imellom snakker om kropp. Vi har ikke tro på å feie kroppspressdebatten under teppet, men heller oppfordre til å snakke positivt om kropp og utseende. I tillegg må vi fortsette kampen mot urealistiske idealer som bidrar til usikkerhet og misnøye med egen kropp.

Mer fra: Debatt