Debatt

Hvorfor så plagsom?

Oslo har fått nye makthavere. Det merker folk på kroppen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Denne uken tok det nye byrådet en for seg viktig beslutning: Det skal kalle seg regjering. Byregjering. På den måten skal det visstnok være lettere for folk å skjønne hvem som styrer. Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti mener folk ikke skjønner maktfordelingsprinsippene i et parlamentarisk styringssystem. Visstnok er dette et problem for folk, fordi de da ikke vet forskjell på bystyre og byråd. De vet egentlig ikke hvem som styrer – hvem som skal holdes ansvarlig.

Dersom det største problemet folk har ved å leve og delta i et demokrati er at det tidvis kan gå litt surr i hva som er bystyre og byråd, så har vi det bra. Folk flest er i så fall omtrent på samme linje som den nyslåtte byregjeringssjefen, som ofte starter sine engasjerte innlegg med å snakke om hva byregjeringen vil, for så å oppsummere med hva byrådet skal gjøre. Ja, det kan være forvirrende, men det stjeler ikke nattesøvnen fra en eneste sjel.

Men selvsagt er Oslo-folk klokere enn det de nye makthaverne tror de er. De vet hvem som styrer byen i dag og de vet hvem de skal gi honnør for det som går bra, og holde ansvarlig når ting går mindre bra.

Det som derimot kan stjele nattesøvnen fra vanlige mennesker er forhold som faktisk har sterk innvirkning på deres hverdag – i negativ forstand.

Folk har for eksempel etter hvert fått med seg at parkeringsforskriften er endret. At avgiftene øker er folk vant med, og at de øker litt ekstra når MDG er med å styre, overrasker ingen. Men hva er grunnen til at avgiftstiden skulle utvides til kl. 20.00 hver dag, fra tidligere kl. 17.00 på hverdager og klokken 15.00 på lørdager?

Mange merket dette gjennom å få et straffegebyr. Det kan man leve med, tenker de fleste, og ja – de fleste klarer nok både ett og flere straffegebyr for feilparkering gjennom et år. Men bor man i sentrum, og er så dum at man har egen bil, så står man i den situasjonen at lørdagskvelden med ungene egentlig ikke begynner før klokken 20.00, fordi man hver andre time må ut og flytte bilen fra en plass til en annen. At det forsurer hverdagslivet for folk er nå en ting, men hva er miljøgevinsten av dette?

Jeg liker prismekanismen. Det skal koste å parkere bilen i sentrum. Men er det virkelig nødvendig å være så plagsom, og ha det gående til kl. 20.00 hver kveld? Søndagen er rett nok annerledesdagen også når det gjelder parkering, også parkeringsvakter fortjener en tur i skog og mark, men: Når slår egentlig kveldsroen og helgeroen inn hos rødgrønne politikere?

Folk merker at det har skjedd et maktskifte i Oslo. Byregjeringen bør bekymre seg mindre for at folk ikke skjønner forskjellen på byråd og bystyre, og bekymre seg mer for hvordan han og hans samarbeidspartnere i MDG og SV påvirker folks dagligliv på negativ måte.

Nå som Raymond Johansen får kalle seg byregjeringssjef kan han vise folk hvem det er som styrer byen, gjennom å la folk med bil være i fred på ettermiddag og kveldstid.

Mer fra: Debatt