Debatt

Hvilken rett til helsehjelp har funksjonshemmede flyktninger?

3. desember er FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. FFO setter i år av dagen til å synliggjøre utfordringene for personer som er på flukt eller som bor i mottak, og i tillegg har en funksjonshemming.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Vi må ta innover oss at alle her til lands har lik rett til helsetjenester – inkludert flyktninger og asylsøkere.  
For noen er den medfødt, mens andre opplever å bli funksjonshemmet mens de er på flukt. De er en gruppe som er dobbelt sårbare, både i en fluktsituasjon og ved ankomst til Norge. 
I fjor kom det over 30 000 flyktninger til Norge, men ingen vet nøyaktig hvor mange det er som har en funksjonshemming. Årsaken er at de ikke blir kartlagt, hverken ved ankomst eller i mottaket. Men det er uansett mange som har en funksjonshemming eller en kronisk sykdom som gjør at de trenger medisiner eller andre hjelpemidler for å fungere i hverdagen.
Alle som oppholder seg i Norge omfattes av helse og omsorgstjenesteloven, og har lik rett til helsetjenester. I Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinjer for asylsøkere og flyktninger står det:
Asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente har samme rett til helsetjenester som den øvrige befolkningen. Retten til helsehjelp for asylsøkere gjelder fra de kommer til Norge for å søke beskyttelse. Rettigheten omfatter både somatisk og psykisk helsehjelp. 
På oppdrag fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet har Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon i høst gjennomført en forenklet kartlegging av flyktningers helsesituasjon ved norske asylmottak. Vårt inntrykk er at det er svært ulikt hvilken oppfølging den enkelte får. For mange er det helt tilfeldig om de får det helsetilbudet de trenger, og i noen tilfeller er det helt klart langt mindre enn de har behov for 
Slik skal det ikke være.  
Det er den enkelte kommunene som er ansvarlig for at de som oppholder seg i kommunen får nødvendig helsehjelp. Tolkningen av denne rettigheten varierer i stor grad fra kommune til kommune, og helsetilbudet blir deretter ulikt. 
Mange flyktninger som bor i norske asylmottak er ikke klar over at de har rett på fastlege, på helsesjekk og veiledning. Noe av årsaken er at denne retten ikke nødvendigvis blir informert om. Dette til tross for at Helsedirektoratet også påpeker at dette er et ansvar som også ligger til kommunene. 
At alle som oppholder seg i Norge, også flyktninger, har lik tilgang til helsetjenester, er kanskje ikke kjent blant folk flest. Derfor bruker FFO FNs internasjonale dag for funksjonshemmede til å påpeke denne rettigheten. 
FFOs forenklede kartlegging er den første og så langt den eneste. Vi mener derfor at norske helsemyndigheter må ta grep og etablere systemer som sikrer at flyktningenes helsebehov blir registrert, mens kommuner og asylmottak må få opplæring i hvilke rettigheter som gjelder. 
Funksjonshemmede og kronisk syke flyktninger må tilbys de helsetjenester og tilretteleggingstiltak som de så sårt har behov for - og krav på.
Foto: Plan International

Mer fra: Debatt