Debatt

Hvem tror du at du er?

På en dag der Donald Trump innsettes som USAs president, er det kanskje greit å minne om at sosiale medier setter varige spor i livene våre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er spesielt to ting som har opptatt meg på kveldstid den siste uka, og det er egentlig ikke at Trump i dag etterfølger Barack Obama etter en presidentkampanje han trolig vant ved å benytte seg av nesten grenseløse ytringer i sosiale medier. Sammen med kona har jeg sett tre episoder av «Hvem tror du at du er?» på NRK, og parallelt med TV-tittingen har jeg brukt mobilen til å følge med på en utrolig fin Facebook-tråd med gamle aviskolleger. Den sistnevnte startet med min forrige «God Fredag»-spalte med en anekdote om VGs nye toppsjef Gard Steiro.

I skrivende stund har over 100 gamle kolleger deltatt og skrevet mer enn 260 meldinger med anekdoter og gode minner fra den gang vi jobbet sammen. 15–20 år etter at noen av oss sluttet å jobbe sammen, har vi minnet oss om hvem vi var – og er. Sosiale medier er et fantastisk redskap til å ta opp tråden, og den som ønsker å vite hva vi bedrev tidligere i livet, vil få en ganske enkel start ved å søke oss opp på Facebook.

Like enkelt har det ikke vært for farmoren til skuespiller Nicolai Cleve Broch. Først 96 år gammel, med hjelp av barnebarnet, NRK og slektsgranskere i flere land, fikk hun vite at hun har hatt 13 søsken som hun aldri har visst om. Det var nydelig TV da Tove (96), som ble forlatt av sin mor ved fødselen, endelig fikk møte slektninger fra Danmark og USA. «Så var jeg ikke helt alene likevel», utbrøt hun stille.

Det slo meg at vi i dagens Facebook-tider neppe vil få samme problemer med å spore opp slektninger og kjenninger, men at vi kanskje kan få andre utfordringer med eget ettermæle når våre etterkommere får vite litt for mye om hva vi faktisk har gjort.

Et «Hvem tror du at du er?» med mannen som i dag settes inn som USAs 45. president ville kanskje fokusert på at han er tredjegenerasjons innvandrer fra Tyskland, selv om familien etter andre verdenskrig i flere år hevdet at de egentlig stammet fra Sverige. Det ville nok også gravd i påstandene om at slektsnavnet en gang ikke var Trump, men Drumpf. I så fall må man kanskje helt tilbake til 1600-tallet for å finne svaret. Lettere er det å dokumentere at det var pappa Fred Trump som tjente familiens enorme formue, og at Donald har brukt de siste tiårene på å forvalte arven ganske dårlig.

Men den som leser twitterkontoen til USAs 45. president om noen år, vil nok stille seg spørsmålet en gang til: Hvem trodde han egentlig at han var?

God fredag!

Mer fra: Debatt