Nyheter

Hvem har «ordna opp» med rovdyra?

Skal man ta saken i egne hender, ellers skal man rapportere og følge de kanaler som er åpne for påvirkning i rovdyrpolitikken?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Det er lett å besvare, i alle fall ikke alle vi som ikke tror at ulv og beitedyr, utmarksresurser, jegere m.fl. går sammen i skjønn forening. Jeg synes å erfare at her ligger vernesiden sammen med rewilding kreftene, forskningen og regjering et hestehode foran.
Vi evner ikke å samarbeide og å spille på de strengene som fører til en samstemt melodi mot den rovdyrpolitikken som føres.
Bare dette med å rapportere observasjoner og samle møkkprøver for levering i de rette offentlige kanaler er det divergerende syn på. Tilbake i tid het det seg blant mange ulvemotstandere, «dette skal VI ordne opp i – ikke si noe til det offentlige». Og se hva VI har fått til. Aldri siden 1800-tallet har det vært så mye ulv i landet. Aldri har jeg sett så mye medieomtale av observasjoner av nærgående ulv, eller angrep på både tamdyr og vilt.
Også på tross av at det stadig kastes frem påstander bl.a. fra forskerne om en «utstrakt illegal jakt» hvor de stort sett bare synser om tallene.
En god venn sa til meg for noen år siden; «ikke rør ulvene, la dem bare bli sin egen største fiende». Han mente at deres raske formering ville vise samfunnet gjennom en stadig økende skadefrekvens at slike individer er det dessverre ikke plass til i dagens moderne samfunn.
Mine ærbødige påstander til alle venner som ikke tror at ulv går i skjønn harmoni med dagens moderne Norge må bli;

a)   1)   Arbeid i sammen i allianser for å påvirke beslutningstagere i alle ledd.

b)   2)    Rapporter observasjoner og samle inn hår- og møkkprøver for levering i de rette kanaler.

c)   3)    Rapporter også observasjoner på gjeldende FB sider, for å spare hundeliv og for lisensjakta.

d)   4)    Ikke meld dere ut av NJFF, eller andre organisasjoner, fordi «organisasjonen har noen uttalelser som du misliker». Bruk din stemme i lokallaget og gjør noe aktivt selv for å påvirke i riktig retning.

e)   5)   Bruk media for alt det er verdt.

f)    6)  Sørg for å ha dokumentasjon bak dine påstander.

Mer fra: Nyheter