Debatt

Helt Texas

Er du også en som lar deg fascinere av historiens store konspirasjonsteorier? Hvem var Jack The Ripper eller hvem drepte Olof Palme? Eller hva var egentlig historien bak mordet på John F. Kennedy? Jeg elsker å lese slike historier, men helst med en solid porsjon skepsis.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I dag er det 54 år siden Lee Harvey Oswald ble skutt av nattklubbeieren Jack Ruby i Dallas, Texas. To dager tidligere hadde Oswald etter alt å dømme skutt USAs president John F. Kennedy. Konspirasjonsteoriene har florert rundt begge drap. For en måned siden frigjorde president Donald Trump 2.800 dokumenter som er relatert til disse tre dagene i Texas.

Lee Harvey Oswald rømte til Sovjetunionen i 1959 og returnerte tre år senere. To måneder før drapet forsøkte han å komme seg til Cuba via Mexico. Planen kan ha vært å reise tilbake til Sovjetunionen. Da han 18. oktober 1963 fikk visum for å besøke Cuba, hadde Oswald imidlertid returnert til USA. Hvorfor? Derfra skrev han halvannen uke før drapet brev til den sovjetiske ambassaden i Washington D.C. Igjen: Hvorfor?

Koblingene til USAs to store fiender, de cubanske og russiske kommunistregimene, var altså store. Likevel konkluderte man med at han handlet på egen hånd. Nå viser de nye, tilgjengelige papirene, ifølge den britiske avisen Independent, at USA attpåtil forsøkte å likvidere Cubas leder Fidel Castro på nøyaktig samme dag som JFK ble myrdet, 22. november 1963. Tilfeldig?

Like mange teorier som dem som omhandler Oswald, er det rundt Jack Ruby, mannen som drepte ham på denne dagen for 54 år siden. Det handler egentlig bare om hvilke av de 2.800 dokumentene man velger å lese eller hvilke bøker eller filmer man tror på. Jeg har lest bøker som på overbevisende vis hevder at Olof Palme ble drept av høyreekstreme krefter i det svenske politiet, sørafrikanske agenter, eller at han hadde koblinger til både CIA og KGB. Alle har gode argumenter for sin sak, men de kan ikke alle ha rett.

Jeg har brukt timer på å lese argumenter for at Jack The Ripper var medlem av det britiske kongehuset eller hadde koblinger til det. Andre steder har jeg lest vitnebeskrivelser fra folk som hevder å ha fått en tilståelse fra en norsk sjømann som på dødsleiet hevdet at han var Londons og kanskje verdenshistoriens mest berømte drapsmann. Andre igjen har pekt mot totalt sju forskjellige mistenkte som kan ha stått bak drapsbølgen mot Londons prostituerte mellom 1888 og 1891.

Det skremmende er at bare en teori kan være riktig mens alle andre er oppspinn. Det tenker jeg ofte på når jeg leser ting på internett. I vår algoritmestyrte hverdag 54 år etter skuddene i Dallas, er det kanskje viktigere enn noensinne med en sunn porsjon skepsis. Ellers blir jo alt helt Texas. God helg!

Mer fra: Debatt