Debatt

Havre og melk utfyller hverandre!

Havre og kumelk er ikke et enten eller, men et både og.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I debattinnlegget «La nordmenn drikke havremelk» av Tanya Kalchenko i Dagsavisen 1. november, oppfordres nordmenn til å erstatte kumelk med havredrikk. Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er helt enig med henne i at havre er en næringsrik kornsort med ernæringsmessige kvaliteter. Men vi vil oppfordre til å kombinere det beste fra to matvaregrupper og spise havregrøt med melk eller havrebasert musli sammen med melk eller yoghurt. Korn og melk utfyller hverandre når det gjelder næringsstoffer. Havredrikk kan ikke erstatte melk ernæringsmessig, da den ikke er en god kilde til proteiner av høy kvalitet og ikke inneholder jod. Vi er derfor ikke enige i hennes råd om å erstatte kumelk med en prosessert drikk hvor havremel tilsettes vann, det vil si utvannet havremel. Vi anbefaler havre i tillegg til og ikke i stedet for melk.

For dem som har laktoseintoleranse, og ikke tåler laktose (melkesukker), finnes det i dag et rikt utvalg av laktosefrie produkter innenfor alle produktsegmenter som melk, yoghurt, kvarg, crème fraîche og smør. Gulost inneholder ikke laktose. Disse produktene inneholder de samme næringsstoffene som andre meieriprodukter, og det har aldri vært enklere å inkludere meieriprodukter i kostholdet om man reagerer på laktose.

Hvis kumelk og andre matvarer av animalsk opprinnelse utelates fra barns kosthold, stiller det store krav til foreldrenes kunnskap om ernæring. Barn som ikke har meieriprodukter i kostholdet, går glipp av en matvaregruppe som bidrar med viktige næringsstoffer som jod, kalsium, vitamin B12 og magnesium. Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter og forklarer kostrådet som følger: «Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til protein, jod, kalsium, B2 (riboflavin) og vitamin B12 (kobalamin). Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter. Et daglig inntak av magre meieriprodukter er derfor viktig for å få nok av disse næringsstoffene. Inntaket kan for eksempel være: ett glass lettmelk med 0,7 % fett eller mindre, en yoghurt med lavt sukker- og fettinnhold, og en brødskive med ost.»

For en tid tilbake ble tre av landets fremste ernæringseksperter (Lene F. Andersen ved Universitetet i Oslo, Cathrine Borchsenius fra Bramat.no og Henriette Øien, Helsedirektoratet) utfordret til å velge de fem sunneste matvarene i norsk kosthold. Havregryn kom på tredjeplass, etter gulrot og makrell i tomat, mens lettmelk kom på femteplass – etter blåbær.

Havregrøt med melk har vært en del av vår matkultur i lang tid og er noe av det sunneste man kan spise. Melk.no mener at havre og kumelk ikke er et enten eller, men et både og.

Mer fra: Debatt