Debatt

Hareide presser Solberg

Utelukker ikke regjering med Ap.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På KrFs landsstyrekonferanse sist helg dro partileder Knut Arild Hareide hardt til mot statsministeren. Erna Solberg kan slutte å drømme om en firepartiregjering etter valget. Solberg må velge mellom ham og Siv Jensen. Hun og Frp må ut, hvis Hareide og KrF skal inn.

Hareide sa egentlig ikke noe nytt. Men ved stadig å understreke at Høyre må velge mellom Frp og KrF legger han et voldsomt press på statsministeren om å gi klar beskjed om hvem hun vil ha som regjeringspartnere. Svaret må komme i god tid før valget.

Jeg tror svaret gir seg selv. Statsminister Erna Solberg er fast bestemt på å fortsette med den regjeringen hun har. Skal Siv Jensen ut, må hun frivillig gå på egne bein. Erna Solberg kommer ikke til å bære Jensen ut.

En så klar beskjed fra statsminister Erna Solberg gjør det enklere for Hareide å se etter andre regjeringspartnere. KrF vil i regjering. Går det ikke med Høyre, må KrF gå til andre partier. Hareide kan argumentere med at det var Solberg og Høyre som sendte ham til Ap og Jonas Gahr Støre.

Jeg får bekreftet at KrFs dør til Ap ikke er låst for godt. Nøkkelen er ikke kastet. Landsstyrets vedtak har en åpning mot Ap. Det heter at dersom et regjeringssamarbeid mellom KrF, Venstre og Høyre ikke er mulig etter valget, «må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.»

Hvis Erna Solberg og Høyre avviser KrF, er det åpning for at Hareide krysser midtstreken i norsk politikk og går til venstre. Ap-ledelsen vil ta vel imot ham. Ikke som en bortkommen sønn, men som en det tross alt er et rom for i huset.

I Gro Harlem Brundtlands regjeringstid var Kjell Magne Bondevik en velkommen gjest hos Ap. Hvis Støre danner regjering, vil Knut Arild Hareide være en ønsket regjeringspartner. Med Hareide og KrF på laget har Støre sikret seg en bredere parlamentarisk basis for sin regjering enn det noen Ap-statsminister har hatt siden Einar Gerhardsens samlingsregjering i 1945.

Støre vil med et slikt trekk ha flyttet det politiske tyngdepunktet fra venstresiden i de rødgrønne årene til sentrum de neste årene. Det vil gi et stabilt styre. De fleste velgerne er riktig nok ikke i sentrum. Men det er i krysningspunktet sentrum/venstre at de politiske løsningene ofte finnes.

KrF har ikke sittet i regjering siden 2005. Åtte år i opposisjon med Stoltenbergs flertallsstyre, frister ikke til gjentakelse. Fire nye år som støtteparti for Høyre/Frp-regjeringen er uholdbart. For KrF hadde det vært best med en regjering av Høyre, KrF og Venstre. Siden det neppe blir aktuelt, får man nøye seg med det nest beste: En regjering av Ap, Sp og KrF.

I et intervju med Vårt Land mandag sa Hareide at «Høyres regjeringsmodell er død». Man må være politisk blind for ikke å se at Hareide har rett i det. For fire år siden gikk Erna Solberg og Høyre til valg med det dristige målet om å danne regjering sammen med Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande og Siv Jensen. Til tross for borgerlig brakseier klarte ikke de fire partiene å danne en flertallsregjering. Forhandlingene havarerte med en dårlig reserveløsning, en samarbeidsavtale som holdt muligheten åpen for senere regjeringsdeltakelse.

Solbergs partifelle Kåre Willoch klarte i sin tid å få sine samarbeidspartier KrF og Sp med i regjeringen etter to år. Erna Solberg har skjøvet sine samarbeidspartier, KrF og Venstre, fra seg på noen få år. Høyre kan hevde at det skyldes Frp og at Carl I. Hagen ikke ønsket regjeringsmakt i Willochs tid. Men det er på Erna Solbergs vakt at firepartisamarbeidet har falt sammen. Samarbeidsavtalen er i dag knapt verdt det papiret den er skrevet på.

Ved valget i høst er det borgerlige regjeringsalternativet redusert til fløyregjeringen Høyre/Frp. Det borgerlige samarbeidets arkitekt og gudfar, Høyres John Lyng, må vri seg i sin grav.

Hvis den blåblå regjeringsskuta grunnstøter på valgdagen, kan det tenkes at Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide iler til med redningsvester for å berge Erna Solberg som statsminister. Men de kommer ikke til å redde Siv Jensen. Hun får seile sin egen sjø.

Regjeringssiden kan slå tilbake mot kritikken ved å vise til at alt flyter på venstresiden. Ap stiller ikke med et klart regjeringsalternativ. Med unntak av de åtte rødgrønne årene har Ap alltid gått til valg på å danne regjering alene. Det gjør partiet også denne gangen med et tillegg om at døra er åpen for KrF og andre som vil være med. Men det er først etter valget vi får vite om det blir en flertallsregjering eller om Støre må regjere alene.

Mer fra: Debatt