Debatt

Hard siste runde

Mandag kommer Kongen. Torsdag kommer finansministeren.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Siste storting før valget blir ikke noe småting. Det blir knallhardt. Trontaledebatten i neste uke, også kalt opposisjonens debatt, og behandlingen av statsbudsjettet i høst, vil avklare regjeringssamarbeidets videre skjebne. Holder det i ett år til?

Det gjør nok det selv om regjeringens samarbeidsavtalen med KrF og Venstre henger i en tynn tråd. KrF-leder Knut Arild Hareide er på vei vekk fra det borgerlige regjeringsprosjektet. Venstre-leder Trine Skei Grande holder derimot fast i statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Så lenge Trine Skei Grande er leder for Venstre vil landets eldste parti velge høyre framfor venstre.

Sentrum er i oppløsning. Hvis det blir et flertall for Høyre, Frp og Venstre etter valget, tror jeg Trine Skei Grande tar Venstre med seg inn i regjeringen Solberg/Jensen uten Knut Arild Hareide og KrF.

Hareide beveger seg langsomt mot Jonas Gahr Støre og Ap. KrF-lederen kommer neppe til å si klart fra før valget hvor han vil gå etter valget. Men hvis KrF havner i ønskeposisjonen, vippeposisjonen i Stortinget, velger han nok å peke på Støre som ny statsminister. Det må han hvis han vil i regjering så lenge Erna Solberg holder på Siv Jensen.

Støre og hans stortingsgruppe må vise muskler i trontaledebatten. Partiet må stå tydelig fram som det ledende opposisjonspartiet i Stortinget. Den jobben kan ikke overlates til SV, Sp eller MDG. Eller til KrF og Venstre.

Aps tre år i opposisjon er ingen suksesshistorie. Målingene gir partiet en oppslutning på nærmere 35 prosent. Det er nesten 5 prosentpoeng bedre enn valgresultatet. Men valget i 2013 var det nest dårligste for Ap siden 1924. Det mest overraskende ved åpningen av det siste Stortinget før valget er at etterkrigstidas mest høyrevridde regjering har nesten sammen oppslutning som ved siste stortingsvalg. Regjeringsslitasjen har ikke slitt ned den blåblå regjeringen.

En mindretallskoalisjon av Høyre og Frp burde være en ønskemotstander for Arbeiderpartiet i opposisjon. Men i stedet for å gå løs på regjeringen med boksehansker har partiet viklet seg inn i en rekke forlik med regjeringen. Forlikene i Stortinget har visket ut forskjellene mellom regjeringen og opposisjonen. Aps profil er blitt mindre tydelig. Partiet må pusse profilen og bli tydeligere i denne perioden.

Aps styrke er arbeid og tiltak mot arbeidsløshet. På dette området står partiet trygt og godt. Skatteforliket med regjeringen har gjort skattepolitikken vanskelig å forstå for vanlige folk. Skatt er ikke bare inntekter til statskassa. Skattepolitikk er viktig fordelingspolitikk og et kraftfullt tiltak mot ulikhet. Støre må få skattepolitikken bedre på plass under behandlingen av statsbudsjettet i høst. Velgerne må få et klarere svar på om skatten skal opp eller ned eller være omtrent som nå.

Aps klimapolitikk svever fortsatt i det blå. Ap må ta noen tøffe beslutninger som blant annet å si nei til oljeleting i Lofoten og Vesterålen. I klimapolitikken må Ap falle ned på den siden hjertet banker, på venstre side.

Torsdag innledes kampen om neste års statsbudsjett. I går forsøkte finansminister Siv Jensen å ta noe av kampen på forskudd ved å lekke ut at regjeringen øker avgiftene på diesel med 35 øre og bensinavgiftene med 15 øre. For å blidgjøre Frps velgere kommer det også forslag som totalt sett gjør det litt rimeligere å kjøre bil. Det blidgjør ikke samarbeidspartiene Venstre og KrF som i månedsvis har ført resultatløse forhandlinger med Høyre og Frp om bensin- og dieselavgiftene. Trine Skei Grande lovet Venstres landsmøte at regjeringen ikke skal få noen lang levetid hvis den ikke statsbudsjettet blir tidenes klimabudsjett. Venstre-lederen varslet i virkeligheten et mistillitsforslag mot regjeringen hvis den ikke leverer grønn politikk etter Venstres hjerte.

En ørliten øking i drivstoffavgiftene er ikke et grønt skifte. Det er en ren provokasjon mot Venstre. Hvis ikke regjeringen blir enig med Venstre og KrF om avgiftsøkninger som monner, bryter samarbeidsavtalen sammen. Regjeringen lever farlig. Ingen tvil om det.

Mer fra: Debatt