Debatt

Hard kritikk mot Solberg

Regjeringens hemmelighetskremmeri er avslørt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Riksrevisjonens dokument som regjeringen vil hemmeligholde for offentligheten, har vært kjent i Stortinget. Representanter som har lest dokumentet, har ikke forstått hvorfor regjeringen vil holde hemmelig opplysninger som ikke kan være til skade for landets sikkerhet. Det er en konkretisering av Riksrevisjonens åpne rapport om regjeringens svikt med å bygge opp beredskapen etter 22. juli 2011.

Dagens Næringsliv offentliggjorde torsdag hovedinnholdet. Det er interessant lesning fordi det viser enda tydeligere svakheter i sikkerheten og beredskapen mot terror, spionasje, sabotasje og væpnet angrep. Folk vil forstå bedre hvorfor Riksrevisjonen kunne konkludere med «svært alvorlige mangler». Forsvaret og politiet har ikke samarbeidet på en god måte. De har ikke trukket sammen. De har vært som hund og katt. Riksrevisjonen leverte tre dokumenter om beredskapen. I tillegg til den åpne hovedrapporten og et hemmelig tillegg, skrev Riksrevisjonen et sammendrag som Forsvarsdepartementet ville redigere. Da Riksrevisjonen sa nei til det, ble rapporten hemmeligholdt av Forsvarsdepartementet. Dagens Næringsliv slapp katta ut av sekken. Hensynet til rikets sikkerhet kan bare ha vært et vikarierende motiv.

Årsaken til hemmelighetskremmeriet er at statsministeren, justisministeren og forsvarsministeren har fryktet diskusjonen. Det er alvorlig. Det må bli en ny omgang i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Gjørv-kommisjonens knusende rapport om svikten i beredskapen 22. juli 2011, førte til en politisk oppvask i Stortinget uten sidestykke. Oppgjøret skulle gi befolkningen trygghet for at myndigheten heretter ville ta beredskapsarbeidet med mye større alvor.

Stortinget har trodd at regjeringen var i rute med arbeidet. Det kom derfor som en ubehagelig overraskelse da Riksrevisjonen leverte sin knusende rapport om manglene i politiets og Forsvarets evne til å sikre bygninger og infrastruktur i en trusselsituasjon.

Under kontroll- og konstitusjonskomiteens høring denne uka innrømmet statsminister Erna Solberg at regjeringen ikke var klar over hvor dårlig det sto til før «vi fikk Riksrevisjonens rapport». Klarere er det ikke mulig å innrømme at regjeringen har sviktet. Erna Solberg kan ikke skylde på andre statsråder, på Politidirektoratet eller på Forsvaret. Erna Solberg har opprettet en enhet ved sitt kontor som skal koordinere arbeidet. Statsministeren må ta det fulle og hele ansvaret for svikten.

Da Stortinget behandlet Gjørv-kommisjonens rapport om den manglende beredskapen 22. juli, tok daværende statsminister Jens Stoltenberg ansvaret. Han beklaget i Stortinget. Opposisjonspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF vurderte mistillitsforslag mot Stoltenberg. De droppet det, og gikk i stedet for et forslag som uttrykte kritikk mot regjeringen.

Det oppsiktsvekkende den gangen var at også regjeringspartiene Ap, SV og Sp kom med skarp kritikk av den rødgrønne regjeringen. Det har ikke skjedd før at en regjering har fått en så hard medfart av sine egne som det Stoltenberg-regjeringen fikk for beredskapen 22. juli. Det spennende er om regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF våger å kritisere regjeringen like hardt som det Ap, SV og Sp gjorde med Stoltenberg-regjeringen etter Gjørv-rapporten.

Høyresiden brukte den manglende beredskapen 22. juli mot Stoltenberg-regjeringen under valgkampen i 2013. Det må være fristende for de rødgrønne å bruke Riksrevisjonens rapport mot Solberg-regjeringen i valgkampen. Statsministeren kan ta brodden av angrepene fra opposisjonen hvis hun beklager og godtar hard kritikk fra Stortinget slik Stoltenberg gjorde.

Mer fra: Debatt