Debatt

Har det rablet for Jagland?

At Erdogan skulle la seg påvirke av den snille og velmenende Jagland er ganske rørende.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I en kronikk i Klassekampen redegjør Thorbjørn Jagland for sitt besøk i Tyrkia etter at kuppforsøket ble slått ned. Det er selsom lesning som bekrefter tidligere Nobelkomite-sekretær Geir Lundestads påstand om at Jagland som formann i komiteen demonstrerte både manglende dømmekraft og begrenset kunnskap. Den debatt Lundestad satte i gang, stilnet altfor tidlig. Kanskje syntes folk synd på Jagland som er en likandes og hyggelig kar rent privat.

Men i Washington D.C. ler de fortsatt av at Jagland sørget for at president Obama fikk fredsprisen. Venner av meg som er ihuga Obama-tilhengere har vanskelig for å skjønne at han har vært noen fredspresident. Han fikk aldri løst opp Guantanamo-floken som var en skamplett, og han var den president som innførte droner som er et folkerettslig meget tvilsomt våpen. Det går så lynende raskt at det ikke blir skikkelig tid til å vurdere om målet virkelig bør utslettes, og det går ofte ut over sivile.

Nå tar Jagland Erdogan og hans regime i forsvar, riktignok med forbehold om at de juridiske rettigheter til dem som blir anklaget blir ivaretatt etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og Europadomstolen. Tyrkia har allerede brutt disse forpliktelser og det er intet som tyder på at Erdogan vil la seg bremse av dem når han nå skal ta det endelige oppgjør med sine motstandere. Han kommer neppe til å spørre Jagland om råd.

Jagland skriver i Klassekampen at han har informert europeiske ledere om sitt arbeid og at det er tydelig at de setter pris på det. Selvros er som kjent den beste ros. Jagland hevder han kom til Tyrkia i tide og forsøkte å forstå og påvirke utviklingen. At Erdogan skulle la seg påvirke av den snille og velmenende Jagland er ganske rørende.

Jagland har kjøpt påstandene om at det er «Gülen-nettverket» som sto bak kuppforsøket. Det er mulig, men det vet vi ikke noe sikkert om. Anerkjente Tyrkia-eksperter i USA og Vest-Europa forteller meg at de holder alle muligheter åpne, men satser ikke slik som Jagland på at det MÅ være Gülen som står bak. Ifølge Jagland var det et hemmelig nettverk styrt av Gülen både i forsvaret og rettsvesenet og selvfølgelig i media. Det er mulig, men det vet vi ikke noe sikkert om.

Sikkert er det at Erdogan benytter kupforsøket til å slå ned all opposisjon og styrke sin egen maktstilling. Nå er det intet som kan stanse ham. Som sannhetsvitne trekker Jagland inn Carl Bildt som slett ikke er noen uomstridt Tyrkia-kjenner. Bildt har hele tiden forsvart Erdogan-regimet.

Forholdene i Tyrkia for frittalende journalister og forfattere er nå slik at Nobelprisvinneren Orhan Pamuk velger å holde kjeft. Han sier at Europa «ikke oppfører seg særlig europeisk», det vil si Europa svikter sine prinsipper i ettergivenhet overfor Erdogan. Det er jo en anklage som også blir sittende på Jagland som liker å betrakte seg som europeer.

Jeg har lenge arbeidet med folkedrapet på armenerne og skrev i fjor den første bok på norsk om dette. Jeg vet litt om hva man risikerer ved å gå imot den offisielle tyrkiske linje. Jeg aner også hvorfor en tyrkisk statsminister og tidligere utenriksminister som jeg lærte å kjenne som moderat og fornuftig, for en tid siden valgte å gå av. Ikke alle vil bli gisler for et regime som mer og mer ligner på et kalifat.

Erdogan er dessuten en kyniker som ikke nøler med å gå i allianse med Putin samtidig som Jaglands tidligere rival Jens Stoltenberg i NATO forsøker å demme opp for russiske fremstøt. Stoltenberg valgte Erdogans Tyrkia som sitt andre besøksland etter Polen etter han han tiltrådte som NATOs generalsekretær. Jeg er slett ikke enig i Stoltenbergs linje, men Erdogans spill er enda farligere. Etter toppmøtet i Moskva omtaler Erdogan sitt forhold til Putin som nære venner. De er ikke lenger bitre fiender. Er NATOs sørflanke i ferd med å rakne?

Pamuks advarsler er verdt å lytte til. Det bør også Jagland gjøre. Tittelen på Jaglands kronikk er «Da Europa sviktet». Ja, Europa har ifølge Pamuk sviktet ved ikke å ta klart avstand fra Erdogan og ved ikke å støtte de uavhengige, demokratiske krefter i Tyrkia.

Mer fra: Debatt