Debatt

Høy ledighet og lav rente

Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (AKU) viser at ledigheten har økt det siste året. Fra mai til august i år har antallet ledige økt med 5.000 til 138.000 personer. Det utgjør 4,9 prosent av arbeidsstyrken.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er stor forskjell mellom kvinner og menn. Blant mennene er ledigheten 5,2 prosent og 4,6 prosent blant kvinnene. Det har antakelig sammenheng med at en relativt større andel av kvinnene er ansatt i offentlig sektor, som ikke er hardt rammet av ledighet.

Det er urovekkende at tallet på langtidsledige skyter i været. De langtidsledige utgjør nå 37 prosent av alle som er uten arbeid. Erfaringen er at de langtidsledige har mye større problemer med å få jobb enn de korttidsledige. Blir man stående utenfor arbeidslivet i en lengre periode, er faren stor for at man er utenfor arbeidslivet for godt.

Tallene bekrefter at arbeidsledigheten har skrudd seg fast på et rekordhøyt nivå. Vi må tilbake til begynnelsen av 1990-tallet og bankkrisen for å finne tilsvarende dårlige tall. Påstanden fra regjeringen om at det nå går så mye bedre på arbeidsmarkedet, er ikke noe annet enn skryt uten innhold.

Gårsdagens AKU-tall understreker nødvendigheten av at Stortinget strammer opp statsbudsjettet og arbeidsmarkedspolitikken under budsjettbehandlingen de neste ukene. Regjeringens tiltak mot ledigheten er ikke gode nok.

Samtidig med offentliggjøringen av tallene over arbeidsledigheten kom meldingen om at Norges Bank holder sin styringsrett uendret på 0,5 prosent. Det var ventet, men like fullt er det positivt at banken ikke endrer renta.

Hadde Norges Banks rente blitt satt ned, ville det ha vært et signal om enda dårligere tider på arbeidsmarkedet. På den annen side ville en renteoppgang ført til at folk med boliglån hadde fått mindre å rutte med. Både samfunnsøkonomisk og privatøkonomisk er vi best tjent med at renta holder seg stabilt på et lavt nivå lenge.

Mer fra: Debatt