Debatt

Guds vilje på Oslo Symposium

Igjen skal basunen lyde fra Oslo Symposium om at Gud må verne det norsk folk og Israel og hindre at en rødgrønn regjering kommer til makten i 2017.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Valgkampen er i gang, og av alle steder skjer det fra Folkets Hus i hovedstaden. 3. og 4. mars er fagbevegelsens kongressenter arena for Oslo Symposium i regi av redaktør Bjarte Ystebø. Symposiet holdes i forkant av hvert stortings- eller kommunevalg. Det er knapt mulig å finne noe politisk-religiøst arrangement som er så inspirert av den amerikanske høyresiden som dette. Budskapet er ikke til å ta feil av: En venstreside i maktposisjon er en ulykke for Norge.

Allerede har det vært skrevet mye om deltakelsen til den tidligere republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee, men man behøver ikke å gå til USA-import for å få formidlet sterke bilder om hvordan Gud griper inn i de politiske prosessene. Helbredelsespredikanten Svein-Magne Pedersen er en av foredragsholderne som Ystebø har trommet sammen. Han er svært aktiv på Facebook, og skriver ikke bare om helbredelse av mennesker. Her er en av meldingene: «Se programmet vårt om helbredelse. Jesus leger departementene.» Pedersen, som er nært knyttet til TV-predikanten Jan Hanvold og ekteparet Anita og Finn Jarle Sæle i ukeavisen Norge IDAG, har også skrevet en bok om endetiden. Han reklamerer med følgende på Facebook: «Les en detaljert beskrivelse av fremtiden i min bok «Snart kommer Jesus – Guds plan for endetiden». I samme melding hevder han at den gryende alliansen mellom Russland og Tyrkia er profetisk, siden det i Esekiel-boken i Det gamle testamente står at stammer i Tyrkia og Russland skal vende seg mot Israel.

Det kan gis mange lignende smakebiter som gir en opplevelse av at grunnlaget for dette symposiet er et outrert bibelsyn og gudsbilde. For folk flest må det oppleves skremmende. I ytringsfrihetens navn må grupperinger få kunne holde de arrangementer de ønsker, men det er virkelig en gåte at så mange borgerlige toppolitikere stiller opp. KrF er tungt representert ved sine fremste ledere Knut Arild Hareide og Hans Olav Syversen. Fra Frp kommer statsråd Sylvi Listhaug og Carl I. Hagen, og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen løftes høyt opp i markedsføringen.

Her i Norge har det i flere uker vært en debatt om invitasjonen av den amerikanske evangelisten Franklin Graham til vekkelsesmøter i Oslo Spektrum i november. Graham er sønnen til verdensevangelisten Billy, men har lagt seg på en langt mer høyreorientert linje enn faren. Franklin var en av de seks religiøse lederne som deltok med bønn under innsettelsen av president Trump. Rett etter valget gjorde han seg bemerket med denne meldingen «De kristne gikk til stemmeurnene – og Gud viste seg!» Graham er sterkt skeptisk til innvandring. Et kobbel av kristne og politiske ledere stilte seg bak invitasjonen, men én etter én har de valgt å trekke seg. Blant dem er Høyre-politikeren Svein Harberg, som først uttalte at han ikke forsto problemstillingen med Grahams politiske engasjement. Han skulle jo bare forkynne evangeliet i Norge.

De mange politikerne som nå brukes i markedsføringen av Oslo Symposium bør reflektere over Graham-saken. En del av de teologiske og politiske holdningene som preger symposiet, kommer godt i klasse med de Franklin Graham forfekter. For KrF er dette ekstra vanskelig. Ledelsen i partiet står ikke for de holdninger som preger symposiet, men i deler av den kristelige grasrota lever de godt. Disse er fortsatt en del av partiets velgergrunnlag.

Når man vaker rundt sperregrensen, teller hver stemme. Men kanskje hadde partiet likevel tjent på å la Frp rå grunnen alene i dette grumsete landskapet.

Mer fra: Debatt