Debatt

Grilling av Solberg

Det luktet svidd i Stortingets muntlige spørretime onsdag etter opposisjonens halvannen time lange grilling av statsminister Erna Solberg. Utgangspunktet var statsbudsjettets mange kutt i støtten til frivillige organisasjoner.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet grillen ved å kalle det smålige kutt. Han forundret seg over at statsråder og regjeringens stortingsrepresentanter avlyser noen av kuttene før Stortinget har begynt behandlingen av budsjettet. Organisasjoner som Retretten, Wayback og Matvett skal likevel få støtte. Kuttene er tydeligvis resultat av arbeidsulykker i regjeringen.

Støre ville vite om kuttene overfor organisasjoner som Gatejuristene, Juridisk rådgivning for kvinner, JUSS-BUSS, Kirkens Bymisjon, Krisesentrene, Norsk organisasjon for asylsøkere og Fri Rettshjelp også nå vil slippe kutt. Men det kunne ikke Solberg love.

Audun Lysbakken (SV), Marit Arnstad (Sp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hengte seg på med like sterk kritikk av de systematiske kuttene til organisasjonene, spesielt de som regjeringen er uenig med politisk, som for eksempel gruppen som motarbeider regjeringens rovdyrpolitikk. KrFs Kjell Ingolf Ropstad var heller ikke nådig i kritikken av regjeringens kutt i bevilgningene til frivilligheten. Statsminister Erna Solberg kom svært dårlig ut av grillingen. Det var ikke hennes og regjeringens dag.

Verre blir det når Stortinget tar fatt på behandlingen av statsbudsjettet. Regjeringen har nemlig laget et meget svakt budsjett der Finansdepartementet har løpt løpsk med ostehøvelen for å få utgiftene ned. Statsministeren og finansministeren skryter av at statsbudsjettet er tilpasset den økonomiske situasjonen, det vil si at budsjettet holder seg til handlingsregelen for bruk av oljepenger, at det ikke vil føre til renteøkning og sterkere kronekurs. Det er skryt som bare økonomer bryr seg om. Statsbudsjettets hovedoppgave er å fordele landets ressurser på en sosial rettferdig måte mellom innbyggerne og landsdelene. Det foreslåtte budsjettet har en skrikende urettferdig sosial profil. De som har mest fra før får det bedre. De som har lite, får det verre. Hadde budsjettets innhold blitt kjent før valget, ville regjeringen ha tapt så det suste.

Av alle statsbudsjetter som er levert de siste årene, er dette det svakeste jeg har sett. Det er et politisk makkverk, rett og slett. Det er to mulige forklaringer på dette. Den ene er at budsjettet ble ferdigstilt på et tidspunkt da regjeringen var sikker på å tape valget. Da var det ingen grunn til å legge igjen et politisk godt budsjett til de som kommer etter. Mer sannsynlig er det at de smålige kuttene er ment som en invitasjon til KrF og Venstre om samarbeid. Regjeringen er villig til å gi seg på kuttene hvis KrF og Venstre vil støtte regjeringen i stortingsperioden. Begge muligheter er i så fall forkastelige. Regjeringen plikter å lage et budsjett som er til det beste for befolkningen uten taktiske sidehensyn.

Temperaturen i dagens spørretime tyder på at det blir en het budsjetthøst i Stortinget. Det blir ikke regjeringskrise slik det nesten ble i fjor og forfjor. Venstre og KrF vil sørge for det. Men regjeringen kommer ikke til å få drahjelp fra Ap og resten av opposisjonen. Ap har lært at det ikke er opposisjonens jobb å være snill med regjeringen.

En god spørretime ble svekket av at Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) ikke fikk slippe til. Presidentskapet har lagt seg på den helt urimelige og udemokratiske linjen at den muntlige spørretimen bare er til for de større partiene. I forrige stortingsperiode rammet det MDG. I inneværende år vil det også ramme Rødt. Det hører ingen steder hjemme at to stortingspartier, som til sammen representerer flere stemmer enn Venstre og KrF hver for seg, ikke skal ha anledning til å stille statsministeren og statsråden kritiske spørsmål i den ukentlige spørretimen. Stortingsrepresentant Une Bastholm fra MDG har skrevet brev til Stortingets presidentskap om å få forandret denne udemokratiske ordningen.

Stortingspresident Olemic Thommessen kan reparere på sitt dårlige rykte ved å avskaffe diskrimineringen av Rødt og MDG.

Mer fra: Debatt