Debatt

Grensesetting og voldtekt er også et skoleproblem

JURK har i flere år tilbudt skoler i Oslo et gratis foredrag om grensesetting og seksuelle overgrep, men får dessverre liten respons.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Inger Lise Mørch og Lill Kristin Kalager, begge saksbehandlere i Juridisk rådgivning for kvinner

Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) mottok denne måneden Jenteprisen 2017 som deles ut av Plan International og Costume. En slik anerkjennelse gir stor motivasjon til å fortsette arbeidet vårt. JURK vil blant annet fortsette med å informere unge jenter og gutter om grensesetting og voldtekt, men vi trenger hjelp av skolene.

JURK har i flere år tilbudt skoler i Oslo et gratis foredrag om grensesetting og seksuelle overgrep. Foredraget tar sikte på å forklare de juridiske og moralske grensene rundt voldtekt. JURK opplever dessverre liten respons. I en undersøkelse utført av Norstat tidligere i år kommer det frem at 41 % av elevene på videregående skole mellom 17 og 19 år mener at seksuell grensesetting ikke har vært et tema i undervisningen. Skolen har allerede et omfattende pensum, men det er likevel problematisk at de ikke tar tak i dette.

Hvis man sammenligner oppmerksomheten om voldtekt med røykekampanjen som ble gjennomført i norske ungdomsskoler for flere år siden, ser man store forskjeller. Røykekampanjen har vært meget vellykket, i dag er det få ungdommer som røyker. Dersom man hadde hatt den samme oppmerksomheten rundt voldtekt som helseproblem, er det grunn til å tro at holdninger hos de unge hadde endret seg.

JURK tror det er viktig å møte folk i ung alder, da ikke alle gutter og jenter er like bevisste på hvor grensene går. Den siste tiden har vi lest om svært unge mennesker som må møte i retten fordi grensene er krysset. Dette viser hvor viktig det er å informere om de reelle juridiske konsekvensene slike handlinger kan få.

Det er bred enighet om at voldtekt er et samfunnsproblem. Gjennom skolen har vi mulighet til å nå ut til mange og påvirke holdninger som fører til manglende respekt for hverandres grenser. Forebygging av voldtekt er i alles interesse, og det krever langt mindre enn å «reparere» når skaden allerede er skjedd.

Mer fra: Debatt