Debatt

Gratulerer til en fruktbar avis

I går fylte Bergensavisen 90 år, og det fortjener en aldri så liten gratulasjon.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Fruktbar avis» var tittelen på redaktørens underleder i Bergensavisen (BA) da jeg og min kone, begge tidligere BA-journalister, fikk vår førstefødte datter, Bea. I går fylte den fruktbare avisen 90 år, og det fortjener en aldri så liten gratulasjon.

Jeg kan røpe såpass at 11-åringen vi har hjemme er glad for at hun heter Bea og ikke Dagsavisen, noe hun utbrøt en gang vi hadde gått opp til Fløyen for å nyte utsikten av Bergen som for en gangs skyld badet i sol. Det har ikke bare vært soldager for oss som konkurrerer i skyggen av store aviser som Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende, og ofte har skyene over både Dagsavisen, tidligere Arbeiderbladet, Rogalands Avis (RA) og våre venner i BA vært betraktelig mørkere enn de er i dag.

Vår felles avishistorie begynte med en bergenser, Christian Holtermann Knudsen. I 1884 var han lei av at datidas etablerte aviser ikke skrev om arbeidernes rettigheter eller slapp til de svakeste i samfunnet i spaltene. Han etablerte derfor sin egen avis, dagens Dagsavisen, for å komme til orde. Tre år senere var han sentral ved stiftelsen av Arbeiderpartiet, og i 1927 kom den gamle hedersmannen, da 82 år gammel, hjem til Bergen for å lansere Bergens Arbeiderblad. På veien hadde han tapt store summer av egen lomme og havnet i fengsel flere ganger. Men i 1927 vendte han altså hjem til Bergen som mannen som hadde skapt den moderne norske arbeiderbevegelse og partiet som var i ferd med å ta over styringen av landet.

Både den spede starten på A-pressen, med etableringen av avisen Fremtiden i Drammen i 1905, og lanseringen av BA i 1927 ble faktisk finansiert blant annet gjennom små overskudd i det som i dag heter Dagsavisen. Til historien fra 1927 heter det også at den i all hemmelighet ble ledet av flere ansatte i Arbeiderbladet som ble smuglet til Bergen for å hjelpe lokale ildsjeler. Målet var å konkurrere ut den gamle partiavisen Arbeidet som var havnet i kommunistenes klør.

90 år senere er BA den viktigste grunnen til at Bergens Tidende holdes skjerpet og bergenserne slipper å se egen by gjennom bare ett øye. Dagsavisen og våre andre konkurranseaviser i Stavanger, Drammen og Østfold, føler oss nært beslektet med BA og heier på mediemangfoldskampen som avisen på imponerende vis fører inn i den digitale tidsalder. Ingen kjenner Bergen som BA, heter det i avisens egenannonser, men ingen kjenner BA og avisens kamp for bergensk mediemangfold som oss som er i akkurat samme posisjon i andre byer.

Gratulerer med dagen til BA, ansatte og lesere. Måtte aviskampen fortsette i 90 år til!

Mer fra: Debatt