Debatt

Gammel-Erik ER møring

Separatisme, tre lag i eliteserien, utbrytergrupper, hat og sykehus. Velkommen til annerledeslandet Møre og Romsdal.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hans Rotmo sang i 1986 at «Han Gammel-Erik, han e’ møring». Hans Rotmo fikk, for en gangs skyld, rett. Gammel-Erik er en omstridt figur i folkloren, Holbergs Jeppe var redd for å få straff av «Mester Erick», altså en kjepp, pisk, men på Nordvestlandet brukes navnet som et begrep på hinmannen, på selve styggen. Hans ånd lever der ennå, i beste eller verste velgående. Det er strid på alle fronter og det er merkelig og litt smertefullt å være oppvokst i grenselandet Nordmøre/Romsdal og nå sitte på utsiden og se det.

Om du skjærer i kartet med kniv, er det lett å vippe løs Møre og Romsdal. Noen mener det ville duppet på havet som en begravelseskrans lagt dit for å hedre omkomne sjøfolk. Andre ville sagt at denne delstaten på Nordvestlandet ville drevet sørover i Europa til andre land med sydlandske temperament, men trolig ville det blitt konflikt lenge før Svinøy fyr med iherdige forsøk på drukning av hverandre.

Mørebenken på Stortinget er en av landets hardeste arbeidsplasser. Samme hva du bringer hjem til jul, kan du komme til å plassere det femten meter inn på feil del av fylket og helvetet bryter løs. Og taler du saken for et større område enn den tredelen du er valgt fra, blir det misforståelser, mistanker og beskyldninger, lokale lister som skal straffe deg ved neste valg,

Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre ligger til enhver tid i en betent konflikt, men i Jan Tore Sanners regionreform ser de ut til å være dømt til å leve i et ekteskap selv ikke Wam & Vennerød kunne diktet opp. Landets fylkesmenn har gitt sine råd om kommunekartet. Fylkesmann Lodve Solholm (Frp og Sunnmøre) overså elegant som om byen på Nordmøre og visse deler av omlandet lengter etter å bli trøndere. Budskapet synes å være: Møre og Romsdal skal, som eneste småfylke, bestå som region. Fylket meldte seg ikke på da de tre andre fylkene vestpå gikk sammen og laget intensjonsavtalen om Vestlandsregionen. Deler av Nordmøre ønsker seg nordover til Trøndelag, men etter at Sør- og Nord-Trøndelag slo sammen fylkesadministrasjonen og sånn sett forbereder ett forent Trøndelag, flyttes nok tyngdepunktet nordover. Det er åpenhet for å ta imot nordmøringene, men ingen voldsom begeistring ut over høfligheten.

Raseriet nord i Møre og Romsdal handler om at Molde har fylkesadministrasjonen og at Kristiansund mener seg forbigått med statlige arbeidsplasser og fylkeskommunale kroner. Fakta kom på bordet nå i oktober: Nordmøre har fått høyere andel av midlene enn folketallet tilsier. Man skulle tro at tonen kan bli en annen, men det er grunnlag for å tvile. Fylkesvaraordføreren har rykket ut og bedt folk i fylket slutte å ødelegge hverandre. Hva er det som har skjedd?

Plasseringen av et felles sykehus for Nordmøre og Romsdal, er akilleshælen. Det ble lagt på ei myr fem mil unna Kristiansund og to mil unna Molde. Selv om det er en nedbetalt fastlandsforbindelse, satte det i gang voldsomme følelser i Kristiansund. Byen anla rettssak mot staten i vår, men tapte. Saken er anslått å ta 20 millioner fra et allerede presset kommunebudsjett. Kristiansund er på ROBEK-lista.

En annen kommune i Møre og Romsdal som havnet på ROBEK-lista, er Stranda. Ordfører Frank Sve (Frp) arrangerte en gedigen lånefest for alpintanlegg på Strandafjellet og i 2012 var kommunen bortimot bankerott: Lånegjelda var på 980 millioner, fire ganger så stort per innbygger som i resten av fylket, underskuddet på 30 millioner. Nå vil Frank Sve på Stortinget og balladen om Frp på Sunnmøre er blitt en rikspolitisk thriller. Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik trakk seg fra førsteplassen nå i oktober for å gi fribillett til Sylvi Listhaug. Landbruksminister Jon Georg Dale skulle opp på andreplass. men egenrådige sunnmøringer på nominasjonsmøtet hørte ikke på rikspolitikken. De satte Frank Sve øverst. Han nekter å gi seg. Det samme gjør Sylvi Listhaug. Fortsettelse følger.

Kulturlivet er asymmetrisk. Molde har jazzfestival og litteraturfestival. Molde har nettopp fått nytt teater- og konserthus, mens Kristiansund møter motbør på Stortinget om nytt operahus. Lokalavisene står steilt mot hverandre, noe som er sunt inntil et visst punkt, men det har vært harde tak. Små detaljer blir blåst opp til store symptomer. En romsdaling i fyllearresten i Kristiansund en lørdagsnatt, blir en geografisk vinkling – og motsatt i Molde. Kristiansunderen Ole Gunnar Solskjær trener Molde FK. Hans lokalavis Tidens Krav har en morsom dekning: Når Molde vinner, er det Solskjær som har vunnet. Når Molde taper, er det Molde som har tapt.

Aalesund og Molde har hatt harde derbyer i eliteserien fotball i noen år, og nå rykker også Kristiansund trolig opp. Det er enkelte teoretiske muligheter for at de ikke skal rykke opp, men i den nordvestske pessimismens ånd: Finnes det en sjanse for at noe kan gå galt, kan du være sikker på at noen griper den. Gammel-Erik bestemmer.

Mer fra: Debatt