Debatt

«Frykten er reell. Det kan hende vi ikke blir valgt til neste jobb.»

#METOO: Jeg er rystet. Det er mange menn også. Ikke like mange kvinner er det. For de vet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg har akkurat lest innlegget en stor gruppe kvinnelige skuespillere står bak. Historiene er anonymisert og gruppen står som avsender. Ingen skal kunne identifiseres for frykten vår er reell. Det kan hende vi ikke blir valgt til neste jobb. Det kan hende vi blir identifisert og merket som et offer. Folk flest vil lese, og mediene vil skrive om, detaljerte og personlige historier om seksuell trakassering og overgrep. Enkeltpersoner som fra da av vil bli definert som et offer fordi en eller flere menn gjorde noe mot henne mot hennes vilje. Vi kvinner er vant til det, å bli definert gjennom menns handlinger og blikk. Kvinnelige skuespillere defineres ofte ut i fra utseende. Når vi intervjues handler det sjeldent om hva vi gjør, ofte om komplekser, om kroppspress eller om hva noen menn har gjort mot oss. Jeg tror ikke våre mannlige kolleger får samme overskrifter.

Det renner over av historier fra kvinner som har opplevd seksuell trakassering i TV-, film- og teaterbransjen. Noen av dem springer ut fra en følelse av urettferdighet og maktmisbruk, ikke direkte seksuell trakassering. Men dette er ikke tidspunktet for å korrigere de som deler historier. Det er tid for å lytte.

Historiene har ulik alvorlighetsgrad men hva gjør de minst alvorlige hendelsene med oss over tid? Hvordan påvirker små kommentarer, seksuelle hentydninger og subtile berøringer selvtilliten til oss kvinner? Den sier oss noe om hva vi vurderes ut i fra, hva som er vår verdi.

Vi må erkjenne at vi lever i en verden der samfunnsstrukturer over århundrer har holdt kvinner nede. Dette påvirker oss fortsatt og det krever en konstant årvåkenhet fra alle. Men først og fremst fra de som har makt. Det skjer ingen endring hvis ikke arbeidsgivere og myndigheter ser sitt ansvar, sin påvirkningskraft og posisjon som makthavere og gjør noe. Kulturdepartementet, Norsk filminstitutt, Norsk teater og orkesterforening, alle teatre og filmselskaper har makt. De kan sette retningslinjer for hvordan vi ønsker at bransjen skal se ut. Signaleffekten kommer til å være stor. Ord er fint men handling virker.

Vi har et ansvar, som det overpriviligerte landet vi er, å gå foran som eksempel. Når stormaktene i verden gir fra seg oppgavene er det opp til oss andre å rekke opp hånda. Vi har ressursene til å være forbilder som miljøforkjempere, fredsnasjon og et land som representerer verden med stort mangfold og likestilling. Vi er et lite land men historien har vist at vi er mektige. Fredsnasjonen Norge er etablert fordi vi ønsket å gjøre en forskjell. Vil vi også være landet som lot asylbarna få bli? Vil vi være et land som gjør noe for å oppnå likestilling?

Får vi et større mangfold og likestilling i film og tv-bransjen vil dette påvirke resten av samfunnet. Det Svenske Filminstituttet med direktør Anna Serner i spissen er beviset på handlingens kraft. Sverige har nå like mange kvinner som menn både foran og bak kameraet. Da jeg i et intervju spurte henne hva de hadde gjort for å oppnå likestilling sa hun: Vi har sluttet å snakke og begynt å handle. De øremerket penger til kvinner, oppfordret i utlysningstekst kvinner til å søke, opprettet nettverk for kvinner for å ha noe å lene seg på og utveksle erfaring. Når de svenske kvinnene har fått slippe til har det blitt flere kvinnelige hovedroller, større mangfold i historiene og flere prisvinnende filmer. Hvilke historier som blir fortalt og hva folk ser av rollemodeller på TV, scene og film har stor påvirkningskraft. Vi er et lite felt med betydelig makt. Bransjen bør vise at vi forstår vår rolle og evner å bruke den på en god måte.

Kan Norge bli det landet som viser at vi forstår hvordan ting henger sammen? Går vi foran vil endring skje. Fra nasjon til nasjon, fra departement til departement, fra bedrift til bedrift og fra hva et menneske gjør mot et annet.

Mer fra: Debatt