Debatt

Friluftsliv for grønnere utsikter

Klimaendringene er i ferd med å forandre den norske naturen. Klarer vi ikke raskt å finne gode løsninger for klima og natur, kan det friluftslivet vi er vant med bli kraftig endret i årene som kommer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nå som vinteren er her er mange av oss utålmodige etter å komme oss ut i skiløypene. Men det er stadig sjeldnere mulig å ta seg en skitur utenfor stuedøra, og vi må lenger for å finne snø. Antall dager med gode skiforhold er betydelig redusert de siste årene. Og det er ikke den eneste måten vi merker at klimaendringene påvirker de norske naturopplevelsene. Tregrensen kryper oppover fjellet og naturen rundt oss endres. Med høyere temperaturer øker skredfaren og islagte vann blir mer usikre. Stadig flere stier vaskes ut av flom og økende nedbørsmengder.

På årets DNT-konferanse den 4. desember, Grønnere utsikter, setter vi denne utviklingen på dagsorden, og diskuterer hvordan friluftslivet kan bidra til en grønnere fremtid.

Klimaet truer naturen

DNT runder 150 år neste år. Vårt engasjement for å ta vare på naturen har vært med oss lenge. Å ha en intakt og variert natur er grunnlaget for å kunne drive med friluftsliv. Fra starten av 1900-tallet var vi derfor pådrivere for å få etablert de første nasjonalparkene, og vi har siden forsvart norsk natur mot inngrep og utbygginger. Sist var vi med i kampen for å bevare Øystesevassdraget i Hordaland mot planlagt vannkraftutbygging. Vi fikk i sommer gjennomslag for å ta vare på denne naturperlen. Men fortsatt ser vi dessverre at områder med villmark og inngrepsfri natur går tapt, og at det fortsatt er viktig å tale naturens sak.

Nå ser vi stadig tydeligere at også klimaendringene truer den norske naturen. Det er noe vi tar svært alvorlig. Klimaendringer og tap av natur henger nøye sammen. Skal vi løse disse utfordringene, må vi klare å ha flere tanker i hodet på en gang. Norge må redusere klimautslippene og klare overgangen fra fossil til fornybar energi. Men vi må gjøre det på en måte som ikke ødelegger den norske naturen. Vi må finne effektive klimatiltak, med minst mulig tap av norsk natur.

Hva kan friluftslivet bidra med?

DNT inspirerer folk til å komme seg ut, slik at de blir kjent med og glade i naturen, ikke minst barn og unge. Det kan gi et godt grunnlag for et miljøengasjement. Det du er glad i, vil du ta vare på! Ved å legge til rette for friluftsliv og naturopplevelser bidrar vi også til at flere bruker Norge som feriemål. Dersom folk oftere velger å oppleve Norge fremfor reisemål lenger unna, er det bra for klimaet. Og det er fantastisk å se hvordan interessen for friluftsliv øker. DNTs medlemstall passerte 308 000 i år, og for hvert år er det flere som bruker våre hytter og stier, og deltar på våre aktiviteter.

Å gå på tur eller drive med andre friluftslivsaktiviteter er i utgangspunktet miljøvennlig, sammenlignet med det meste annet. Likevel er det dessverre knyttet betydelige miljøbelastninger til friluftslivet, slik det drives i dag. Reisene til og fra fjellet og friluftslivsaktivitetene foregår i stor grad med bil. Norge har et høyt forbruk av friluftslivsutstyr og -klær. Energibruken knyttet til fritidsboliger er også ofte unødvendig stor. Og friluftslivsaktiviteter kan føre til naturslitasje og forsøpling, særlig der aktiviteten er spesielt høy.

Grønn tur

Alle vi som er glade i å bruke den norske naturen har derfor en viktig jobb å gjøre. Vår ungdomsorganisasjon, DNT ung, har vist vei på dette området, med sine «miljøvettregler». De sier at du skal reise mindre, og heller oppleve mer. Satse på opplevelser, ikke utstyr. Fikse alt, alltid. Spise grønt. At samkjøring er bra kjøring. At du skal være rustet mot uventet søppel. Og at du skal vise vei, og være et klimaforbilde. Det er gode råd for hver og en av oss.

I tillegg må friluftslivets organisasjoner gå foran som et godt eksempel. DNT har alltid vært opptatt av å ta miljøhensyn i egen virksomhet, men ser at vi er nødt til å bli enda bedre. Vi er derfor i gang med å utarbeide våre interne bærekraftmål. De skal sørge for at vår egen virksomhet består klimatesten, og at vi opererer innenfor de rammene naturen og klimaet setter.

DNT ønsker også å ta samfunnsansvar utover dette. Vi har derfor tatt initiativ til et stort samarbeidsprosjekt som vi har kalt Grønn tur. Hensikten er å bidra til at det skal bli lettere å oppleve Norge på en miljøvennlig måte, at reisene, opplevelsene og overnattingene skal sette mindre fotavtrykk. Grønne transportformer må knyttes sammen med miljøvennlige turmål, overnattingssteder og opplevelser.  Vi har etablert et nettverk med tunge aktører innenfor transport og reiseliv, og vi er godt i gang. Men skal vi virkelig lykkes med dette må vi også få myndighetene enda mer på banen, for å støtte opp om de grønne alternativene innenfor transport, reiseliv og friluftsliv, og bidra til nasjonal samordning og koordinering. Vi har invitert med samferdselsministeren og har store forventninger til at han tar utfordringen og blir med på den grønne dugnaden sammen med oss!

Mer fra: Debatt