Debatt

Forsvar er det beste angrep

Beredskap og forsvarspolitikk kan bli en joker i valgkampen denne høsten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

TRONDHEIM (Dagsavisen): 50.000 heimevernssoldater. Full omkamp om Langtidsplanen. To prosent av BNP til Forsvaret. Nei til nedlegging av Andøya og Bardufoss. Fortsatt Sjøheimevern og Kystjegerkommando. Senterpartiet har rustet kraftig opp i løpet av landsmøtehelga. De har mobilisert troppene og rykker fram mot fronten. Slagplanen er klar: Ap skal nedkjempes hvis det blir regjeringsforhandlinger etter valget.

Konkurransen om å være Norges mest forsvarsvennlige parti hardner til. Frp vil gjerne være det. På landsmøtet i fjor var Forsvaret en av de vanskeligste sakene. Det må ha gjort vondt for partileder og finansminister Siv Jensen å høre hvordan milliardene flagret veggimellom.

Høyre vil også gjerne være Norges fremste forsvarsparti. Lekkasjene som kom under Høyres landsmøte i 2016 viste tydelig at frustrasjonen over for små bevillinger gikk helt til topps. Da ble hemmelige regjeringsnotater om langtidsplanen sendt fra en ukjent epostadresse til flere Høyre-delegater midt under landsmøtet. Både politiet og sikkerhetsmyndighetene ble varslet om lekkasjen, ifølge VG.

I år har Arbeiderpartiet startet en storoffensiv mot statsminister Erna Solberg. Selv om Ap er enig med Høyre og Frp om langtidsplanen, kan de få beredskap på dagsorden etter at høringene om objektsikring i Stortingets kontrollkomité avslørte store mangler. Saken kan ende med mistillitsforslag mot statsministeren, eller i det minste et daddelvedtak med sterk kritikk. Det er delvis et takk for sist fra Ap etter at Høyre angrep dem under valgkampen for fire år siden for manglende beredskap 22. juli 2011. Men det er også en dypt alvorlig politisk konflikt om statens kjerneoppgave: Å sikre liv og helse til innbyggerne.

Under Sp-landsmøtet på Lerkendal utenfor Trondheim har den ene delegaten etter den andre holdt innlegg om et sterkere forsvar. Til stor applaus. Entusiasmen er så heftig at den faktisk kan få is til å smelte. Alle som kjenner Senterpartiet husker hvordan partiet var i ferd med å bli revet i filler under de fæle helvetesukene i 2012. Daværende leder Liv Signe Navarsete og Senterungdom-leder Sandra Borch sto midt i kuleregnet på hver sin side. Det var utskjelling, baksnakking og renkespill middag, morgen og kveld, etter at Borch mer enn antydet at Navarsete burde forlate sin post og overlate kommandoen til Ola Borten Moe. Til slutt måtte Navarsete kapitulere. Striden var opprivende og vond. Borten Moe ble ikke leder. I stedet overtok Trygve Slagsvold Vedum.

Liv Signe Navarsete har siden avtjent verneplikten som Senterpartiets elitesoldat i utenriks- og forsvarskomiteen. Hun har reist landet rundt med løfter om å bevare baser og å styrke Heimevernet. Lørdag tok Sanda Borch ordet for å kalle Navarsete opp på scenen i landsmøtesalen. Hun ville overrekke sin tidligere skyttergravsfiende en blomsterbukett «på vegne av hele Nord-Norge», som hun sa. Opptrinnet var absurd. Og muligens, om man skal legge all mulig godvilje til, en påminnelse om at kjærligheten til Forsvaret er så sterk i Senterpartiet at den til og med drukner gammelt hat. Muligens.

Mer fra: Debatt