Innenriks

Forskjellene vil vise seg i pensjonen

Det er ikke tvil om at det er lønna vi lever av, og at det vi klarer å opptjene i arbeid er det som er grunnlaget for et godt liv også etter at det er på tide å gi seg. Det er interessant at det i privat sektor nå ser ut til å være et press for å utbedre pensjonsordningene i de mest attraktive bransjene. Samtidig er det fortsatt slik at obligatorisk tjenestepensjon er gjeldende ordning for lavinntektsgrupper. Kan dette være godt nytt for offentlig sektors tjenestepensjon?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det må slås fast med en gang: Pensjon er utsatt lønn, og det er helt naturlig at medarbeidere i alle sektorer er opptatt av lønn og fremtidig pensjon.

I dag skriver "

" om at kampen om de beste hodene i privat sektor er så skarp at man er nødt til å tenke litt utenfor boksen for å få de beste hodene. Det de ser er at de ansatte er villig til å avstå fra lønnsøkninger dersom de kan få en bedre pensjonsordning. Dette viser at folk er mer opptatt av trygghet for livet sitt på lengre sikt og ikke bare har kortsiktig inntekt i fokus når man arbeider et sted.

Det er ikke tvil om at fagbevegelsen er meget bevisst på pensjonsordningene som gjelder for de ulike sektorene. Offentlig tjenestepensjon har vært under press. Sterke krefter ønsker å endre ordningen til en ordning som er mer i tråd med de som finnes i privat sektor. Problemet for fagforeningene har vært at de private ordningene som er foreslått er så gudsjammerlig dårlig i forhold til det som vi allerede har i vår KLP og SPK, og at vi ser at ordningene i tidligere statlige selskaper forringes over tid.

Det må slås fast med en gang: Privat sektor har ikke en entydig pensjonsordning. Typisk nok varierer disse i stort over hvilke kvalifikasjoner som bedriften har behov for. I bransjer og forretningsområder som ikke krever høye kvalifikasjoner for å kunne utføre arbeidet, finner du svært dårlige pensjonsordninger. Obligatorisk tjenestepensjon er en minsteordning som er karakterisert ved at den gir ei bittelita flis mer enn det man får gjennom opptjening i Folketrygden, mens de beste ordningene er som omtrent som de som finnes i offentlig sektor og gir et godt utkomme også i tiden som pensjonist.

Ansatte i offentlig sektor er fullt ut klar over at vår pensjon er god. Vi er så klar over dette at vi tåler at de beste hodene i offentlig sektor betales langt under det de kunne fått i privat sektor. I et livsløp verdsettes varig trygghet og et greit utkomme hele livet mer enn høy lønn i dag. For ansatte i offentlig sektor er det derfor et godt signal at ansatte i privat sektor ønsker å utbedre ordningene sine. Dette betyr at utjevningen i ordningene kommer fra privat sektor, slik at argumentene for å forverre offentlige tjenestepensjonsordninger får mindre kraft.

Imidlertid er det en stor fare i dette. Det synes å være den sterkestes rett og vekt på individuelle ordninger som medfører at mange i privat sektor får gode pensjonsordninger. For fagbevegelsen må det være et varsku at sektorene som sysselsetter i serviceyrker ikke får ta del i denne insentivfesten. Det synes om at ulikheter i inntektene i dag forsterkes i tiden som pensjonist. Derfor må det være et viktig krav at ordningene i disse bransjene må forbedres betydelig.

Det skal ikke legges skjul på at kostnadene til pensjon i offentlig sektor er en driver for privatisering. Det som er så frustrerende fra et pensjonsperspektiv er at når man kommersialiserer renhold og andre støttetjenester i offentlig sektor, støtes medarbeiderne ut i pensjonsordninger som medfører store inntektstap for den enkelte. Det har ikke vært politisk vilje til at pensjonsordninger skal ivaretas ved konkurranseutsetting. For å motvirke at ulikhetene i samfunnet øker for mye, er det et viktig og nødvendig tiltak å sørge for at pensjonsordningene for disse bransjene videreføres.Dette vil også skape press i renholds- og andre servicebransjer til å forbedre sine pensjonsvilkår.

Mer fra: Innenriks