Debatt

Folkeskikk på avveie

Politisk korrekt er da ikke noe skjellsord.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I det siste har et uttrykk fått stor plass i den politiske debatten. Det brukes av noen få politikere, men ofte. Jeg snakker selvsagt om å karakterisere sine meningsmotstandere som politisk korrekte. Overværer man en debatt mellom Frp og stort sett hvem som helst andre, tar det ikke lang tid før påstanden om at motstanderen er politisk korrekt kommer. Ta Christian Tybring-Gjedde for eksempel. Etter terroren i Paris mente han at ytringsfrihetsdebatten var preget av prinsippløs politisk korrekt flokkmentalitet. Eller Per Sandberg som sier: «Jeg blir litt lei av at alle skal være så perfekte, og politisk korrekte». Hva er det de vil ha? Rabiate meninger og et debattklima der den som skriker høyest får snakke mest? Det er mulig at Frp-politikere tror de er politisk ukorrekte. Men det er da ingen blankofullmakt til å opptre som idioter. Det motsatte av politisk korrekt er da ikke bajaseri.

Å kritisere Frp har ingenting med politisk korrekthet å gjøre. Å svare på rasismekritikk med at «jeg er så lei av at alle skal være så politisk korrekte», er å forringe debatten. Da er det ikke lenger sak, men føleri som gjelder. Ifølge Wikipedia var det Mao som først brukte uttrykket politisk korrekt. Helt sant. Det må svi litt for høyresiden? Uansett er det ikke lenger Maos tilhengere som har tatt uttrykket til seg. Nå er det rabiate politikere tomme for argumenter som kaster om seg med utsagnet.

Problemet er bare at Per Sandberg, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde ikke har forstått hva uttrykket betyr og forveksler det med folkeskikk. Å si at «jeg er ikke politisk korrekt, som dere», er ikke en blankofullmakt til å kaste alle hemninger. Politisk korrekt er en udefinerbar størrelse og vil være noe helt forskjellig fra miljø til miljø. I Vigrid vil det ikke være politisk korrekt å snakke varmt om det flerkulturelle samfunnet. Blant Lyns tilhengere vil det være politisk ukorrekt å hylle VIF. Men selvsagt motsatt om vi snur på det. Uttrykket som det brukes i dag stammer fra USA på 90-tallet. Det ble da en del av vokabularet til det konservative Amerika i kampen mot endringer i pensum på skoler og universiteter. Litt sånn; her skal man ikke ha noen progressiv læreplan nei. Siden brukte George W. Bush uttrykket og vips, var det på plass hos FrP og ytterste høyre over hele verden. Men fortsatt er uttrykket fullstendig blottet for innhold.

Mer fra: Debatt