Debatt

Flertall mot Listhaug

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får ikke flertall i Stortinget for de mest ytterliggående forslagene i asylpakka hun la fram i romjula. Asylforliket i Stortinget fra i fjor høst vil ikke redde statsrådens liste med 40 tilstramningspunkter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KrF, Venstre, Ap og Sp som forliket seg med Sylvi Listhaug, mener at punktene på Listhaugs list går langt lenger enn det man ble enig om i asylforliket. Konsekvensene av forslagene er mer dramatiske enn det man tidligere er blitt fortalt.

Ett er sikkert: Det blir ingen hastebehandling av Listhaugs liste. De dårlige erfaringene med hastebehandlingen av utlendingsloven før jul skal unngås denne gangen. Lista er ikke i boks før påske. Det blir tautrekking og debatt til langt ut på vårparten.

Samtlige opposisjonspartier går mot forslaget om fire år i arbeid eller utdanning før man kan søke om familiegjenforening. Det blir heller ikke flertall for det kontroversielle forslaget om å gi alle mindreårige asylsøkere midlertidig opphold fram til de er 18 år. Punktet på Listhaugs liste om å stanse asylsøkerne på grensa uten å realitetsbehandle asylsøknaden, møter også motstand fra opposisjonspartiene.

Hvis disse tre tilstrammingsforslagene faller, om mindreårige, familiegjengforening og bortvisning på grensa, revner Listhaugs liste. Statsråden går dermed på en skikkelig smell i Stortinget. Så sent som mandag, dagen før høringsfristen gikk ut, fastholdt Sylvi Listhaug overfor NTB at det er nødvendig å skjerpe reglene for familiegjenforening og enslige mindreårige asylsøkere. Høringsrunden bekrefter at innvandringsministeren heller ikke har oppslutning utenfor Stortinget. I høringsvarene er det stor motstand mot tilstramningen i kriteriene for familiegjenforening og for behandling av de enslige mindreårige asylsøkerne.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Barneombudet og Redd Barna er blant dem som reagerer kraftig mot forslagene som de mener er preget av dårlig forarbeid. Barneombud Anne Lindboe sier til Aftenposten at enslige mindreårige asylsøkere er en sårbar gruppe med mange tunge erfaringer fra hjemlandet. Det disse barna og ungdommene trenger er forutsigbare og trygge rammer. Å leve med midlertidig opphold er veldig ugunstig for utviklingen av deres psykiske helse.

Thale Skybak i Redd Barna påpeker at det er bredt dokumentert at midlertidig opphold er skadelig for barna. Når det gjelder strengere vilkår for å få innvilget familiegjenforening, uttaler både Barneombudet og Redd Barna at det kan være svært negativt for barn på flukt.

Slike uttalelser, og andre høringsinnspill i samme gate, gjør inntrykk på Stortinget. I Ap, det største opposisjonspartiet, er flere forundret over at innvandringsminister Sylvi Listhaug ikke har vurdert nøye konsekvensene av de harde tilstramningsforslagene. Ap vil nå sette egne jurister og andre fagfolk på Listhaugs liste for å få en uavhengig vurdering av konsekvensene.

For regjeringens samarbeidsparti KrF er viktige punkter på Listhaugs liste uspiselige. Det andre samarbeidspartiet Venstre, vil trolig gi uttrykk for det samme på dagens gruppemøte i Stortinget. Det kan hende at Venstres stortingsgruppe vil foreslå å sende hele lista tilbake til Listhaug med beskjed om å lage en ny.

I så fall er et politisk drama under oppseiling. Enda en gang vender samarbeidspartiene regjeringen ryggen. Og det på området til Frps nye stjerne. Fra før av er Frps forhold til KrF og Venstre meget vanskelig. Hvis Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) slukker Frp-stjerna, svartner det for Frp. Streng asylpolitikk er partiets flaggsak. Venstre og KrF skal ikke få fire den på halv stang.

Regjeringen kan glemme å få flertall med Ap hvis KrF og Venstre faller fra. Aps forlik med regjeringen har ikke vært noen suksess for partiet. I Aps gruppe mener man at Frp og Høyre ikke står ved asylforliket. Særlig er man skuffet over Høyre. Mange i stortingsgruppa har i tillegg hisset seg opp over uttalelser fra Høyres Nikolai Astrup om at Ap foreslår forlik fordi partiet ikke har en egen politikk.

Les mer fra Arne Strand her

I Aps gruppe sies det at man kanskje ikke kunne vente mer av Frp. Men at heller ikke Høyre er til å stole på, har fått begeret til å renne over. Heretter vil nok Ap stå på egne bein med egen politikk og ikke støtte seg på forlik med regjeringen. Det vil ikke bare gjelde asyl- og integreringspolitikken. Det er nå vanskelig å tenke seg at Ap for eksempel vil inngå et forlik om regjeringens forslag til skattereform. På skattens område er det ingen bevegelse å spore i Stortinget. Her kan det gå både vinter og vår før man er i mål. Uten forlik.

Mer fra: Debatt