Debatt

Fest med alvor

I dag er de tilbake der det hele begynte, lederne i EUs medlemsland. 25. mars 1957 var seks land samlet i Roma for å signere traktaten som kom til å legge grunnlaget for det som i dag er EU.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Italia, Frankrike, Vest-Tyskland, Nederland, Belgia og Luxemburg startet det internasjonale samarbeidet som i løpet av de 60 årene er blitt stadig mer omfattende, både i omfang og innhold.

Det skal feires med taler, sang og dans i Roma i dag, men bakteppet er foruroligende for 60-årsjubilanten. Krisene har kommet på rekke og rad for EU de siste årene. Økonomikrisen, flyktningkrisen og terrortrusselen har lagt et enormt press på unionen og utfordret samholdet.

Så kom brexit. For første gang i unionens historie er antallet medlemmer i ferd med å reduseres. Storbritannias statsminister Theresa May deltar ikke i feiringen. Hun utløser i neste uke artikkel 50 av Lisboa-traktaten, som formelt igangsetter forhandlingene om utmelding. EU går mot ukjent terreng.

Kreftene som vil ut av EU har hatt vind i seilene over flere år i Europa. I Frankrike ligger EU-motstanderen Marine Le Pen an til å komme til andre runde i presidentvalget. EU har hendene fulle: Unionen må også sikre fortsatt rekonvalesens etter økonomikrisen, takle splittelse mellom landene rundt sentrale temaer som euroen og migrasjon, og forhandle fram brexit. Ikke minst må EU håndtere et mer uforutsigbart internasjonalt bilde, med større usikkerhet i forholdet både i Washington og Moskva.

Det er med dette bakteppet EU nå skal ta viktige veivalg; mer eller mindre integrasjon og samarbeid, og på hvilken måte? Men tross utfordringene er det verdt å minne om at flertallet av EUs befolkning tross alt har et positivt syn på EU. Aller mest vellykket har kanskje EU vært som fredsprosjekt.

Mye tyder på at EU vil gå mot mer fleksibilitet og flere ulike hastigheter. Men så langt er veien langt fra klar. Dagens jubilant vil stå foran en massiv oppgave dagen derpå når festen er over i kveld.

Mer fra: Debatt