Debatt

Fakta om eldreomsorgen i Oslo

Mari Sanden kommer med en rekke påstander i Dagsavisen den 21. juli som trenger å korrigeres. Det ser stadig ut til at byrådet har behov for å skylde på sine forgjengere og nå får de også hjelp fra Fagforbundet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hun mener at det Høyre-dominerte byrådets konkurranseutsetting tvinger frem kutt i Sykehjemsetaten og hos ideelle drivere. Det er en merkelig påstand all den tid denne konkurranseutsettingen sparer Sykehjemsetaten ca 50 millioner i året, ifølge etatens egne tall. Det er jo heller rekommunaliseringen av Madserudhjemmet som svekker etatens økonomi.

Videre antyder hun at etter at bydelene fikk ansvaret for å betale for sykehjemsplassene (fra 1. juli 2015) innvilges det færre plasser. Om det er noen sammenheng her er kanskje tvilsomt. Ifølge etaten gikk antallet ned, men det gjorde også antall innbyggere over 79 år, det er kanskje en sammenheng der også? Hun lager et poeng av at antall avslag er øket, men det er lavere enn i 2011.

Hun skriver at etaten har risikoen hvis det er for mange sykehjemsplasser, og skriver at kommunen har organisert seg på en måte som gjør at en etat sitter med den finansielle risikoen. Til det er å si to ting, for det første var det et enstemmig bystyre som gikk inn for denne overflyttingen av risiko fra bydel til etat og for det andre må det være klart at noen må bære risikoen; enten bydelene eller etaten, bystyret har altså bestemt at det er best at etaten tar ansvaret siden de også kan justere aktiviteten, noe bydelene ikke kan.

Til slutt vil jeg peke på hennes påstand. «Gjennom 18 år med Høyrestyre har hjemmetjenestene konsekvent blitt bygd ned». Det er nok ikke korrekt. Ifølge et notat fra byrådsavdelingen for eldre, helse og sosiale tjenester den 8 juli, så viser en tabell at vedtakstimer for praktisk bistand har økt med 8,3 % og antall timer hjemmesykepleie har økt med 2,7 %, til tross for en redusert eldrebefolkning. Antall timer er imidlertid ned i 2016, det første året det nye byrådet har ansvaret!

Helhetlig eldreomsorg og nye måter å jobbe på, som i en tillitsmodell, er selvfølgelig Høyre for. Det arbeidet startet vi i forrige periode og nå ser vi frem til at arbeidet fortsetter. En ting vi er uenig om er de privates viktige og meget positive rolle i eldreomsorgen, jeg skulle ønske at Fagforbundet snart tar det innover seg og begynner å jobbe konstruktivt med de private til fordel for alle involverte.

Mer fra: Debatt