Debatt

Et vanskelig valg

Denne uken får Oslo ny biskop.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Hvis Sturla Stålsett vil, så sitter han på Oslo bispestol om et halvt års tid», skrev jeg i denne spalten før ansettelsesprosessen startet. Jeg burde ha skjønt bedre. Det hviler alltid noe uforutsigbart over kirkelige lederansettelser.

Det gjelder også denne gang. To kvinnelige teologer har seilt opp som sterke konkurrenter. Det var likevel ikke «straka vegen» for sønnen til tidligere Oslo biskop Gunnar Stålsett.

Sturla Stålsett er fortsatt en høyaktuell kandidat til stillingen, men når Kirkerådet skal foreta ansettelsen under todagersmøtet denne uken, står de 15 representantene overfor et vanskelig valg. Kari Veiteberg og domprost Anne-May Grasaas, har fått solid oppslutning i de ulike avstemmingene.

Teologisk er det ikke så stor forskjell på de tre. Et morsomt poeng er at Kari Veiteberg er søsteren til Sturla Stålsetts kone. Det har vel aldri skjedd før at svoger og svigerinne har konkurrert om samme bispesete.

Prosessen er komplisert og langvarig når Den norske kirke skal velge sine øverste åndelige ledere. Utfallet er alltid vanskelig å spå, og ulike kirkelige organer har også denne gang sørget for et svært åpent utfall.

Siste utvikling i den omstendelige valgprosessen fikk vi i forrige uke. Da ble det klart at hele åtte av 12 biskoper har Grasaas som førstevalg til kollegiet. 62-åringen fullførte teologiutdannelsen først i 1999, men har hatt en rask kirkelig karriere. Hun har vært domprost i Oslo siden 2013.

Oslo bispedømmeråd er det kirkeorganet som den nye biskopen skal samarbeide mest med. Det lokale rådet har rett til å nominere fem kandidater. To av dem falt ut i første runde.

Kari Veiteberg ble den klare vinneren. Det lokale bispedømmerådet støttet denne vurderingen og satte henne opp som nummer én. Hun er i dag prest i Kirkens Bymisjon, og har vært gateprest i Bergen. I Trondheim var hun leder av liturgisk senter. To av biskopene har 56 år gamle Veiteberg som sitt førstevalg og seks biskoper plasserer henne på andreplass.

Selv om Sturla Stålsett ikke har kommet så godt ut av de innledende avstemningsrundene, kan han på ingen måte avskrives. Kirkerådet står helt fritt til å velge mellom alle de tre gjenværende kandidatene. I Den norske kirke diskuteres det nå om det er riktig at et nasjonalt organ som Kirkerådet skal kunne overprøve det lokale rådet.

53 år gamle Sturla Stålsett er i dag professor på Menighetsfakultetet, og han har vært generalsekretær i Kirkens Bymisjon. Da han hadde denne stillingen, utnevnte regjeringen ham til å lede den offentlige utredningen om statens fremtidige religionspolitikk.

Bispekollegiet har de siste årene manglet professorkompetanse blant medlemmene. Det er blitt sett på som en av Stålsetts fordeler, men mange påpeker også at han har lite presteerfaring. Prestetjeneste har hans to konkurrenter mer av.

Stålsett var en av initiativtakerne til Åpen folkekirke (ÅF) i forkant av kirkevalget høsten 2015. Målet var å få inn et flertall av liberale delegater i landets bispedømmeråd, som er det øverste lokale styringsorganet i hvert bispedømme. ÅF lyktes med å mobilisere mange passive kirkevelgere og fikk klart flertall i både lokale råd, Kirkemøtet og Kirkerådet.

Det ble mye strid i Åpen folkekirke da det liberale kirkerådet ansatte konservative Ivar Braut i Stavanger. I Nidaros ble den mer liberale Herborg Finnset ansatt, og hun ble i går vigslet til stillingen med pomp og prakt i Nidarosdomen. Dermed er fem av 12 biskoper kvinner. Denne uken kan det bli seks. I så fall er kjønnsbalansen nådd. Ledende biskop er Helga Haugland Byfuglien.

Mer fra: Debatt