Debatt

Et hallingkast i Akersbakken

Olav Thon Gruppen har skrotet planene om å bygge 90 seniorleiligheter og tilhørende servicearealer i Akersbakken 27. I stedet kommer 136 ordinære leiligheter og alle fellesrom for beboere er fjernet. Noen bør nå føle seg flaue.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Våren 2014 kjøpte Olav Thon Gruppen av Oslo Sanitetsforening deres eiendom i Akersbakken 27, tidligere kjent som Revmatismesykehuset/Hjertesenteret og Bydelsadministrasjonen. Prisen var 270 millioner og det ble utarbeidet og godkjent planer for rehabilitering og ombygging med sikte på istandsetting av omkring 90 seniorleiligheter og tilhørende servicearealer.

Blant annet helse- og legekontorer, basseng, samlingslokaler, trenings-/behandlingsrom og kafeteria for beboerne. Sjefen sjøl hadde visstnok sagt at denne gangen gikk det ikke ut på å tjene penger på prosjektet, men å kunne gjøre noe gjengjeld for byen.

St Hanshaugen Bydelsutvalg sluttet seg begeistret til planen og bestilte i tillegg 8 stk omsorgsboliger. Etter å ha satt i gang ombyggingsarbeidene finner utbyggingsselskapet Thongård a.s. ut at den velholdte bygningsmassen fra 1938 allikevel ikke er egnet til ombygging, og søker Plan og Bygningsetaten (PBE) i mai 2015 om tillatelse til riving av hele komplekset.

Dette blir omsider gitt i slutten av 2016, hvoretter riving igangsettes og nå nærmer seg fullføring.

Eldrerådet i bydelen gleder seg til etableringen av seniorprosjektet, og kontakter i april Thongård a.s. for eventuell konsultativ deltakelse, om ønskelig.

Det oppleves da sjokkartet at hele seniorprosjektet/omsorgsboligene er skrotet, og at PBE har godkjent endrete planer hvor det nå skal bygges 136 ordinære leiligheter for salg. Alle fellesrom for beboere er fjernet, men til gjengjeld er omkring 70 parkeringsplasser innpasset.

Bydelsutvalget aner ingenting om transformasjonen og viser seg ikke å ha blitt orientert, hverken av Thongård a.s. eller Plan- og bygningsetaten. Etter henvendelse til Thongård a.s. fra Eldrerådet argumenteres det med at boligmarkedet «skriker etter godt beliggende leiligheter» og at disse vil ha universell utforming og dermed også åpner for eldres eventuelle kjøp, selvfølgelig til markedsverdi.

Smart, og så mye for ønskene om å gi noe tilbake til samfunnet, vil noen si. Andre burde nå føle seg flaue. Bydelens politikere fordi de trodde på julenissen, Plan- og bygningsetaten fordi de ikke orienterte BU om de endrete planene, og Thon-gruppen fordi de av uviss årsak innledningsvis seilte under falskt flagg.

Mer fra: Debatt