Kultur

Et betimelig tiltak fra Riksrevisjonen

NRK forstår ikke at Riksrevisjonen skal ha mandat til å blande seg bort i dette. De glemmer, eller ser bort fra at pengestrømmen kommer fra oss, og at motivet for ordningen er at de IKKE skal være kommersielle, men stå som garantist for ytringsfrihet

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er et betimelig tiltak at Riksrevisjonen ønsker å granske NRK. Statskanalen har lenge misbrukt våre lisenspenger til å kommersialisere vesentlige store deler av sitt programkonsept. Det satte fart med at de begynte med rating av programmene. Et tellesystem for å registrere de ulike programmenes popularitet. Systemet er beregnet på reklamekanalenes prising av reklame, en slags programbørs. Jakten på høye ratingtall har ført til stadig frekkere og uetiske utspill, noe som har gjort statskanalen til en hyppig gjest hos FPU, og med litt for mange riper i lakken. En "ære" som man helst kunne forvente tvilsomme nisjekanaler i populismens harrysegment. NRK forstår ikke at Riksrevisjonen skal ha mandat til å blande seg bort i dette. De glemmer, eller ser bort fra at pengestrømmen kommer fra oss, og at motivet for ordningen er at de IKKE skal være kommersielle, men stå som garantist for ytringsfriheten. Nå er det grunn til å innrømme NRK behovet for å ballansere sin programpolitikk overfor et sterkt kommersialisert mediebilde. Men når mange føler seg sulteforet på programmer med substans ut over underholdningsverdien, er det grunn til å se nærmere på hvordan pengene brukes. Det eksisterer en kamuflert sensur innenfor kommersiell medievirksomhet: Den ytringen som ikke betaler seg, er heller ikke verdt å ytre. Den kan være ganske despotisk, men vanskelig å sette fingeren på.

Ytringsfrihet bør være mer enn bråkjekke påstander, eller kule talkshow som gladelig går over vesentlige etiske terskler for å pirre sitt publikum. Nå vil de ikke ha innblanding fra et nøytralt kontrollorgan som Riksrevisjonen vitterlig er. Det likner på kinesernes sammenblanding av Nobelkomiteen og regjeringen i indignasjonen over prisen til Liu Xiaobo. En hel presse med tidligere ”presseombud” Per Edgar Kokkvold og NRK sin styreformann William Nygaard vil ha seg frabedt sensur fra Riksrevisjonen. Men hvem skal henge bjella på katten. Katten selv vil selvfølgelig ikke gjøre det. Derfor freser de iltert mot den som nærmer seg. Jeg ønsker Riksrevisjonen lykke til med sitt arbeide.

Mer fra: Kultur