ANNONSE

06-03-2012

Er Maggie Thatcher forbilde i asylpolitikken?

Den rødgrønne regjeringa mente mannen ikke trengte beskyttelse i Norge. Nå er han lemlestet for livet.

Statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) slapp katta ut av sekken i sitt innlegg i Dagsavisen 15/2. I kortform la han fram regjeringas program for asylpolitikken: «Regjeringen vil fortsette å arbeide for å gi beskyttelse til dem som trenger det mest, og hjelpe dem som ikke trenger beskyttelse , med å returnere til hjemlandet med verdighet

Maggie Thatcher - Storbritannias statsminister fra 1979 – innførte målretting av sosial- og velferdspolitikken. Allmenne rettigheter ble erstattet med målrettet hjelp til dem som trenger det mest. Prinsippet er tøyelig. Enhver senking av nivået på sosiale ytelser, kan begrunnes med at staten fortsatt hjelper dem som er aller dårligst stilt. De trenger det mest.

Anvendt på asylpolitikken betyr dette at regjeringa alltid kan stramme inn litt til.

Jeg vil nevne ett eksempel på at regjeringa hjelper «dem som ikke trenger beskyttelse, med å returnere til hjemlandet med verdighet.» Ett eksempel er nok. For asylpolitikken handler alltid om enkeltmennesker. Kurderen Abdulkarim Hossein flyktet fra forfølgelse og tortur i Syria. I 2006 søke han beskyttelse i Norge.

Norge sendte han tilbake 19. august 2010. To politifolk fulgte ham med verdighet fram til ankomsthallen på flyplassen i Damaskus. Deres syriske kolleger tok i mot ham og arresterte ham der. De kjørte Abdulkarim til Al Faya, et av Assad-regimets mest beryktede fengsler. Spesialistene i Alfaya torturerte ham på groveste vis i mange dager. 2. september ble han løslatt uten noen tiltale, men med meldeplikt til Sikkerhetstjenestens avdeling 322 i Aleppo.

Venner hjalp den torturskadde mannen å komme seg over grensa til Tyrkia, som heller ikke er kjent for vennlighet mot politisk aktive kurdere.

Den rødgrønne regjeringa mente Abdulkarim ikke trengte beskyttelse i Norge. Nå er han lemlestet for livet.

Slik blir det når den rødgrønne regjeringa anvender Maggie Thatchers målretting også på asylpolitikken.

Jeg har ett spørsmål til statssekretær Lønseth: Får Abdulkarim Hossein nå komme tilbake til Norge?


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Se også

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!