Nyheter

En tid for handling, ikke skyldfordeling

Det er veldig enkelt å skylde på at andre ikke har gjort nok før deg, men som politiker har du ansvar for å rydde opp når det skjer ting på din vakt. Oslo-byrådet har dessverre ikke tatt dette på alvor når det gjelder saken om bråk og vold ved Bjørnholt skole.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tidligere i uka kom nyheten om at Bjørnholt skole i Oslo har sett seg nødt til å innføre adgangskontroll for å gi elevene ved skolen den sikkerheten de må ha. Dette er et tiltak som griper langt inn i elevenes bevegelsesfrihet, og noe vi aller helst bør unngå i Osloskolen. Samtidig har jeg forståelse for at skolens ledelse ser behov for å gjennomføre tiltaket. Min frykt er at et midlertidig tiltak blir permanent, at det sprer seg til flere skoler, og at vi ikke gjør noe med de underliggende problemene som tiltaket er ment å bøte på. Måten sittende byråd har uttalt seg på og opptrådt på i debatten om dette så langt, gir i alle fall ingen grunn til å føle seg beroliget om noe annet. Foreløpig har de vært mest opptatt av å fordele skyld framfor å lansere kraftfulle tiltak.

I gårsdagens debatt på Dagsnytt 18 merket jeg meg at byrådssekretær Hallvard Hølleland fra Arbeiderpartiet brukte mesteparten av sin taletid på å skylde på Høyre for den situasjonen Bjørnholt vgs har havnet i, uten selv å komme med et eneste tiltak som kan gjennomføres raskt for å bedre situasjonen ved skolen eller hindre en slik utvikling flere steder i byen. Og i Dagsavisen i går uttalte byråd Tone Tellevik Dahl at situasjonen skyldtes "Høyres svake styring av Osloskolen". Jeg mener vi som politikere, både i posisjon og i opposisjon, må bli flinkere til å se etter løsninger i stedet for å skylde på hverandre. Det er selvsagt helt åpenbart for alle at de utfordringene man har på Bjørnholt både er sammensatte og noe som har fått utviklet seg over lang tid, likevel mener jeg det er en avsporing av debatten å bruke mye krefter på å skylde på forrige byråds skolepolitikk, en politikk som i det store og hele har gjort Osloskolen til landets beste på svært mange områder. Nå er tiden for å ta ansvar for å sørge for at situasjonen på Bjørnholt forbedres så raskt som mulig og at andre skoler ikke får tilsvarende problemer.

Jeg mener en del av løsningen er det Venstre foreslo i vårt alternativ til revidert Oslobudsjett våren 2017, der vi la inn åtte millioner kroner (halvårsvirkning) til å opprette et ambulerende kompetanseteam, en egen "task force", til å bistå skoler i vanskelige situasjoner med bråk, vold og rus i elevmassen og problemer med personer utenfor skolen. Dette er utfordringer mange skoler i Oslo ikke har kompetanse til å håndtere på egen hånd, men der vi trenger et sentralt apparat som kan bistå skolene i håndteringen av. Teamet må være bredt faglig sammensatt og tilgjengelige for alle skolene i Oslo ved behov. Dette forslaget ble dessverre nedstemt av byrådspartiene, noe som er utrolig synd – det ville vært mulig å få dette i gang før skolen startet igjen.

Venstre er åpne på at det kan være andre tiltak som er like effektive, mitt poeng er at vi nå må slutte å snakke om hvem som har mest skyld, og begynne å snakke om hva vi skal gjøre med en kritisk situasjon. For jeg håper vi alle er enige om at tiltaket som nå er gjennomført på Bjørnholt ikke er det vi ønsker oss, verken for den skolen eller andre skoler i Oslo, i framtida. At Arbeiderpartiet mener skylden ligger på Høyre løser i alle fall absolutt ingenting. Jeg er mer interessert i å høre hva sittende byråd, Tone Tellevik Dahl, har tenkt å gjøre.  Foreløpig har hun vært passiv og svært lite konkret i sine uttalelser om hva hun vil gjøre med den situasjonen som har oppstått på enkelte skoler. Hun er ansvarlig for Osloskolen nå, og det er et ansvar hun ikke kan fraskrive seg.

Mer fra: Nyheter