Debatt

En tapt mulighet

Tida var overmoden for å velge en kvinne til toppjobben i FN denne gangen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

FNs nye generalsekretær er portugiseren António Guterres. Han er sosialdemokrat og har tidligere vært statsminister i Portugal. Han beskrives som engasjert og kunnskapsrik. I nyere tid er han mest kjent som en ivrig forsvarer for verdens flyktninger som FNs høykommissær fram til desember 2015. Det er ikke tvil om at Guterres er en god mann til jobben. Erfaringene med ham som høykommissær for flyktninger gir også håp om at Guterres kan bli en mer synlig og tydelig generalsekretær for FN enn Ban Ki-moon har klart. Samtidig er han feil person. Verdensorganisasjonen har allerede vært ledet av åtte menn i sitt over 70 år lange liv. Tida var overmoden for å velge en kvinne til toppjobben denne gangen.

Det manglet ikke på kvalifiserte kandidater. Sju av de 13 kandidatene Sikkerhetsrådet skulle velge mellom i det som skulle være det mest åpne og demokratiske ledervalget noensinne, var kvinner. Argentinske Susana Malcorra, New Zealands Helen Clark, og de to bulgarske kandidatene Irina Bokova og Kristalina Georgieva var godt kvalifiserte. Kampanjen for en kvinnelig generalsekretær har fått bred støtte og oppslutning verden over, det var et betydelig press og forventning om at det skulle bli en kvinne denne gangen. Det nesten utelukkende mannlige Sikkerhetsrådet (kun USAs representant er kvinne) valgte til slutt likevel, igjen, en mann. Dermed gikk en viktig mulighet verden ikke får igjen på en stund, tapt.

En kvinne i en av verdens aller viktigste jobber ville sendt et uhyre viktige signal til alle verdens kvinner om at alle stillinger er mulige. En kvinne på toppen ville også hatt åpenbar betydning for utførelsen av jobben. Kvinner har med seg andre erfaringer og opplevelser enn menn. I bærekraftsmålene, et av de viktigste retningsgiverne for FNs arbeid de kommende årene, er full likestilling mellom kjønnene ett av 17 mål. Hvordan skal verden lykkes med det, når FN ikke engang skjønner seg på likestilling i egen organisasjon?

Når Guterres tar over etter Ban Ki-moon 1. januar neste år blir han FNs niende mann i lederstolen i minst fem år, trolig ti. Verden har gått glipp av en stor mulighet til å ta et viktig steg mot likestilling.

Mer fra: Debatt