Debatt

En manns engasjement endret verden

Det er 80 år siden den spanske borgerkrigen brøt ut. 80 år etter er fortsatt barn uskyldige ofre for krig og konflikt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er 80 år siden den spanske borgerkrigen brøt ut. Fascistiske generaler under ledelse av Francisco Franco gikk til opprør mot den nyvalgte republikanske Folkefronten. I tre år herjet en blodig borgerkrig som ga store tap på begge sider i konflikten. Oppi all brutaliteten slike kriger fører med seg, er det ofte enkelthistoriene som fester seg på netthinnen. Den syriske gutten på stranden, jenta som løper fra et napalm-angrep i Vietnam og bildet av Anne Frank.

For oss i Plan International er det José, den foreldreløse gutten i Santander vi tenker på når vi minnes den spanske borgerkrigen. Den britiske journalisten John Langdon-Davies dekket krigsutbruddet for London Chronicle da han fant den forlatte gutten med en lapp rundt halsen: «Dette er José. Jeg er hans far. Når Santander beleires, vil jeg bli skutt. Hvis du finner min sønn, vær snill å ta vare på ham.» Det gjorde inntrykk. Journalistoppdraget tok ham lengre og lenger inn i de krigsherjede områdene, og han så og var vitne til barn som led grusomme skjebner. Langdon-Davies bestemte seg for å gjøre en innsats for å unngå flere døde barn i gatene. I mars 1937 åpnet han det første hjemmet for foreldreløse og bortkomne barn i Catalonia i Spania. Det første året kunne han redde 300 barn fra krigen. Ganske raskt fikk han og kompanjongen Eric Muggeridge satt opp et faddersystem der barna hadde kontakt med sponsorer i England og USA. Blant de mange kjente tidlige fadderne var presidentfrue Eleanor Roosevelt. I dag har 1,4 millioner barn rundt om i hele verden en Planfadder.

80 år etter er fortsatt barn uskyldige ofre for krig og konflikt. I Syria kan en hel generasjon gå glipp av skolegang, familier splittes opp og de som kan, flykter og søker seg et nytt liv i trygghet. I Sør-Sudan hvor urolighetene har blusset opp igjen, er nå 70 prosent av flyktningene barn under 18 år. Dette er barn som er svært utsatte for seksuelle overgrep, vold, menneskesmugling og tvangsekteskap. I tillegg blir barn også vervet som barnesoldater. Listen over krigssoner er lang og felles for alle konfliktene er at barna er de aller mest sårbare.

Historien om John og José er historien om at ett menneskes engasjement og vilje kan endre verden. Det er historien om de små lyspunktene som finnes selv under de mest dystre omstendigheter. Det er historien om vår alles plikt til å bidra med det vi kan.

Mer fra: Debatt