Debatt

En annen Brexit ett år etter

I dag er det ett år siden vi våknet opp til at Storbritannia ville ut av EU. Det overrasket de fleste.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da vi oss la oss kvelden før, viste målingene noe annet. Alt så ut til å gå greit. Vi våknet opp til et sjokk. 2016 hadde to slike netter der alt snudde til det verre. Den andre var valget i USA.

I UKIP-leiren og blant andre som ville ut av EU, var arbeidsinnvandringen ett av argumentene. Folk fra andre land i EU kom og tok jobbene, tilbød tjenester billigere og ødela strukturene i arbeidsmarkedet. Går vi ut av EU, blir vi kvitt dette, ble det sagt. Arbeidsinnvandringen kan vise seg å bli en av de vanskeligste samarbeidsformene å bli kvitt. Uansett hvordan Brexit gjennomføres, er et felles arbeidsmarked i Europa et lim i Europa. Om britene skulle gå for en mildere avtale enn fullt medlemskap, kan de støte borti både EØS og EFTA som knytter arbeidsliv i landene sammen.

Theresa May må stå på linja, altså gjennomføre Brexit. Uten Brexit ville hun ikke blitt statsminister, og uten å gjennomføre den, har hun ikke sjanse til gjenvalg eller å bli annet enn en parentes i europeisk politikk.

Theresa May er nødt til å sørge for at utgangen reflekterer valgresultatet der hun gikk på en smell og Jeremy Corbyn gikk fra å være en avskrevet klovn til å bli en maktfaktor igjen. I går kom en måling som viser at han er mer populær enn henne. 35 prosent av britene vil ha Corbyn som statsminister, 34 vil ha May.

EU-president Donald Tusk siterte John Lennon «You may say I’m a dreamer/but I’m not the only one» før toppmøtet i Brussel torsdag. At britene skal ombestemme seg, er vel mest en vakker drøm.

Det eneste Theresa May kan gjøre, er å forsøke å samle landet og meningsmotstandere og finne en slags middelvei ut. Hvis ikke er alt tapt – igjen.

Mer fra: Debatt