Debatt

Du kan gjøre en klimaforskjell!

Muslimer, kristne, sikher, fagorganiserte, forfattere, miljøaktivister, kunstnere, besteforeldre, forskere, bønder og mange flere samles i dag foran Stortinget for å demonstrere for den viktigste kampen i vår tid; å sørge for at våre etterkommere arver en jordklode de kan leve på. Klimaet er i krise, tiden renner ut og Norge og verden trenger en langt mer ambisiøs klimapolitikk. Våre krav til norske politikere er å la oljen i Arktis ligge, få på plass flere klimajobber og en omstilling som er rettferdig for de fattigste, skriver Kjersti Barsok, Andreas Ytterstad og Truls Gulowsen

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Live Nelvik er for tiden aktuell på NRK med å vise seerne hvordan vi kan bidra med å ta klimavennlige valg i hverdagen. Det er veldig bra, og vi gleder oss over en mer miljøbevisst befolkning. Selv om stadig flere bidrar med redusert bilkjøring, færre flyreiser og mindre kjøtt, er det ikke til å underslå at det er politikerne og næringslivet som har de største mulighetene til å påvirke framtiden. Og det gjør de mest effektivt under press fra oss andre. Det er derfor det er så viktig at vi også står opp og sier klart og tydelig ifra til politikerne om at vi krever et vendepunkt i klimapolitikken.

På klimaområdet er tilstanden akutt. Når til og med oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja er på menyen igjen sammen med nye oljelisenser i iskanten, vet vi at ledende norske politikere ikke forstår alvoret. De store tiltakene uteblir fra norsk klimapolitikk. Dagens hovedsatsinger er regnskogsbevaring i andre land, elbiler, handel med klimakvoter og tiltak for å kutte utslipp fra produksjonen av olje og gass. Dette er gode og viktige tiltak, men det er ikke nok. Utslippene vokser stadig. Vi må derfor tørre å utfordre oljeavhengigheten og vår evne som samfunn til å skape jobber og inntekter i andre sektorer enn olja.

Norge trenger klare ambisjoner og en helhetlig miljøpolitikk. Utfasing av olja og overgangen til fornybar energi er viktig, men oljenæringen skal ikke bære lasset alene. Biltrafikk og tungtransport står også for betydelige utslipp. Vi må satse enda mer på elektrifisering av transportsektoren og føre stadig mer transport av varer bort fra vei og over til sjø og skinner. Kollektivnettet må gjennomgå betydelige oppgraderinger og forbedringer. Det må koste å forurense og lønne seg å velge grønt.

Det første kravet vårt er å la oljen i Arktis ligge. Dette kravet formulerte vi etter den 23. konsesjonsrunden, som først og fremst omhandler oljeboring i Barentshavet, men nå vil regjeringen også åpne Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er allerede funnet mye mer olje og gass enn vi kan brenne, så åpning av nye områder for oljeboring er meningsløst og tar fokus bort fra den sårt tiltrengte omstillingen oljenasjonen Norge må igjennom.

Det andre kravet er 100 000 nye klimajobber, og en konkretisering av det regjeringens utvalg for Grønn Konkurransekraft må levere.  Det nytter ikke med en politisk omstillingsvilje som svinger i takt med oljeprisene. Det grønne skiftet kan ikke bare være et tema når oljeprisene er lave og politikerne ser at vi må ha noe annet å leve av i fremtiden. Derfor haster det med politikk for nye klimajobber.

Samtidig må vi vise rettferdighet. Klimakrisen rammer de fattigste hardest, og må løses av menneskeheten sammen. Hvis vi med våre 7 og kanskje etter hvert 10 milliarder mennesker skal få ned utslippene, kommer vi ikke utenom at Norge må følge opp sine forpliktelser med kraftige utslippskutt innenlands, og øke støtten til omlegging og skadebegrensning i Sør. I Norge må omstillingen være rettferdig og ordnet for dagens ansatte i oljenæringen og andre utsatte yrker.

Både fagbevegelsen, forskerne og miljøbevegelsen spiller viktige roller i den globale kampen for et bedre klima. Det finnes verken natur eller jobber på en død planet. Vi må ta vår del av samfunnsansvaret, og vi er klare til å kjempe, sammen, for en grønnere omstilling. Arbeidsmarkedet vil forandre seg, og vi kan ikke gå baklengs inn i fremtiden. Vi trenger politisk handling nå, for færre nye oljefelt, for flere klimajobber og for rettferdig omstilling. Og vi trenger deg på laget.

Vi sees! Truls Gulowsen (Greenpeace), Kjersti Barsok (NTL), Andreas Ytterstad (Concerned Scientists Norway)

Mer fra: Debatt