Debatt

Det siste verden trenger er Søviknes

40 millioner mennesker er på flukt fra storflommene i Sør-Asia, Houston har skader for hundrevis av milliarder dollar, og forskning viser at store deler av kloden snart blir ubeboelig. I mellomtiden fortsetter Terje Søviknes å late som om norsk olje og klimaproblemet er frikoplet fra hverandre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Oppi dette blir det aldeles tragikomisk når Søviknes innleder sin artikkel med “alle seriøse analyser” og har bare
og
å henvise til. Et stort flertall av finansielle analyser, som
,
,  
,
i tillegg til norske
sier derimot at oljeetterspørselen snart vil falle.
 
Regjeringen kan snakke om “globale løsninger” og “ren norsk produksjon” til de blir grønne i fjeset, men det gjør ikke politikken deres mindre grå. Norge er i dag verdens syvende største eksportør av klimagasser, og i selskap med land som Russland, Saudi-Arabia, Irak og Qatar. Mens våre naboland satser på grønn vekst, tviholder Norge på forrige århundrets teknologi, og er dårligere enn OECD-gjennomsnittet. Sammen med Bulgaria er vi eneste land i EU som øker utslippene våre.
 
Klimaforskerne i Cicero
at om Norge fortsetter i samme tempo som i denne fireårsperioden, vil vi ikke nå nullutslippsamfunnet før i år 4067(!). Regjeringen fortsetter å sette kortsiktig profitt foran både verdens fremtid og en langsiktig, trygg norsk økonomi.
 
Det globale energisystemet er allerede i endring, og fornybare løsninger utvikler seg i rekordfart med tilsvarende fallende kostnader. Dersom norske arbeidsplasser og skatteinntekter skal fortsette å være så nært knyttet til fossilnæringen som Søviknes vil, kommer oljeprisfallet til å ramme oss på nytt, og enda mer brutalt, i fremtiden. Jo før vi omstiller, jo enklere blir det. I tillegg vil norsk omstilling bidra til å bekjempe de skadelige klimaendringene, som allerede koster milliarder av kroner og tusenvis av liv rundt i verden.
 
Denne uken la Miljøpartiet De Grønne fram sin
for hvordan Norge skal skape 150 000 nye, grønne arbeidsplasser over de neste ti årene. Det er ikke uten grunn at Aftenposten kaller det
 I motsetning thttp://www.dagsavisen.no/nyemeninger/derfor-trenger-verden-norsk-olje-og-gass-1.1020198il Søviknes har De Grønne nemlig forstått at Norge har eksepsjonelt gode forutsetninger til å satse fornybart.
 
Norge har også stor makt til å bidra til det grønne skiftet internasjonalt, gjennom Statens Pensjonsfond Utland (SPU), verdens største statlige investeringsfond. I dag følger ikke fondet opp ambisjonen om bærekraftighet og klimafokus. De Grønne vil at “Oljefondet” skifter både
, og dreier investeringsporteføljen mot større andel av fornybar energi. Om vi mener alvor med klimamålene må vi slutte å investere i tjæresand, olje og gass. Det vil også gjøre norsk økonomi mindre sårbar for de forventede svingningene i oljeprisen.
 
Det vil fortsatt være olje- og gassproduksjon i Norge de kommende årene fra eksisterende felt, men det trengs en raskest mulig planmessig utfasing og overgang til fornybart. Vi må bruke den uvurderlige kompetansen og teknologien vi har utviklet i oljebransjen og ellers i norsk næringsliv, til å skape reell grønn vekst, både nasjonalt og internasjonalt.
 
Det verden trenger, er politikere som mener alvor i både energi- og klima-politikken.  

Mer fra: Debatt