Debatt

Det feige budsjettet

Dessverre ser det ut som høyresiden har blitt enige om at medisinen byen trenger er urealistiske og ulovlige kutt, og investeringer det ikke blir betalt for.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Oslo bystyre er budsjettet høytidsstund. Alle bruker lang tid på å utvikle og forsvare sine alternativer. Det er her partiene viser hvilken vei de ønsker byen skal utvikle. Dessverre ser det ut som høyresiden har blitt enige om at medisinen byen trenger er urealistiske og ulovlige kutt, og investeringer det ikke blir betalt for.

Eksemplene er mange. Høyre foreslår at vi skal gjennomføre en pensjonsreform med store kutt i pensjoner i kommunen på tre måneder. På grunnlag av dette “sparer” de inn ca. 250 millioner. Venstre, KrF og Frp gjør alle lignende grep.

Det er selvfølgelig helt urealistisk å gjennomføre en sånn reform på tre måneder. De borgerlige holdt selv på i 18 år uten å klare det, regjeringen har snakket om det i fire år uten å få det til. Samtidig er det ulovlig. For noen yrkesgrupper som sykepleiere er pensjonen lovregulert, for andre er det tariffestet at fagbevegelsen har drøftingsrett.

De borgerlige partiene slår visstnok alle et slag for skøytehall på Valle Hovin. De legger inn 80 millioner neste år. Da mangler det bare ca. 850 millioner til å finansiere prosjektet. De pengene fins ikke i noe av de borgerlige budsjettene. Enten må lånene økes, eller noe annet kuttes.

Ny flerbrukshall på Frogner skal prosjekteres. På en eller annen måte skal det skje 40 prosent billigere enn det vanligvis er å prosjektere en hall. Men det er nå en detalj mot at de ikke ligger noen penger til selve hallen i budsjettet. Enten er planen å ikke bygge den, eller å øke låneopptaket med 200-300 millioner.

Høyre gjør et kunstgrep i kollektivtrafikken. Siden staten øker momsen på billetter, må Ruter får 43 millioner mer for å komme ut i null. Høyre går mot dette, men “bevilger” samtidig 35 millioner til et bedre kollektivtilbud. Men samlet åtte millioner i minus blir negativt, samme hvordan man prøver å sminke det.

KrF og Venstre henter penger fra fond, og forutsetter at kommunens sentraladministrasjon skal drives betydelig billigere enn den ble da de selv styrte i 2015. Regjeringen foreslår at alle statlige virksomheter skal effektivisere med 0,5 prosent neste år. Oslo Høyre legger seg 80 prosent høyere. Realismen i at dette skal skje uten at det betyr kutt i tilbudet er vel ikke videre stor.

Alle partiene til høyre påstår de legger fram budsjetter med mindre lån enn byrådet. Alle forutsetter at vi skal basere oss på ulovlige og urealistiske kutt, og at vi rett og slett lar være å finansiere prosjektene de vil gjennomføre.

Vi skjønner hvorfor. Høyresiden vil helst slippe å innrømme at skal man fjerne eiendomsskatten, så må man også kutte i eldreomsorgen, skoler, barnehager og miljøtiltak. Ikke nødvendigvis i alt, men noe må man prioritere. Den øvelsen flykter man unna.

Vi har mange viktige politiske debatter i Oslo. Hva skattene skal være og hvor mye ansvar fellesskapet skal ha for velferden er det delte meninger om, det burde også gjenspeile seg i bystyret. Dessverre velger Oslos høyreside det feige alternativet: å late som alt går.

Mer fra: Debatt