Debatt

Den norske drømmen

Hvert år besøker tre millioner mennesker Ellis Island, utenfor Manhattan i New York. Her om dagen var jeg en av dem.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fra 1892 til den ble stengt i 1954 var Ellis Island, naboøya til Frihetsgudinnen, ankomsthavn for over tolv millioner innvandrere til USA. På den lille øya måtte de gjennom avhør og medisinske undersøkelser, og satt stuet sammen på trebenker i dagevis mens de ventet på å komme inn i landet der de hadde hørt at gatene var belagt med gull. Noen prosent ble sendt i retur. De fleste kom inn.

Jeg sto i den mektige mottakshallen og tenkte på slektninger som har stått der før meg. En av dem fant jeg også i arkivene. Han kom med kone og barn, og jeg vet at han klarte å skape et bedre liv for seg og sine «over there».

Når man går rundt på Ellis Island blant passasjerlister, 100 år gamle bilder av værbitte fjes fra alle verdensdeler og lydfiler med norske immigranter som synger «Per Spelmann», blir man fylt av respekt for dem som pakket kofferter og sekker i det kalde nord og satte ut på en strabasiøs ferd mot det ukjente. Det sier mye om hvor tøft de må ha følt at livet var i Norge.

Den gang var det nordmenn som søkte den amerikanske drømmen. 100 år senere dreier «den norske drømmen» seg om andre mennesker som håper på ei framtid i vårt eget land. Jeg satte meg ned på trebenkene og tenkte på de 5.500 asylsøkerne som kom til Norge via Russland over Storskog i fjor høst, og de mange som sov utenfor Politiets Utlendingsenhet på Tøyen. Vil slektninger om 100 år komme valfartende for å se på hvordan de hadde det mens de håpet og ventet på et bedre liv?

På Ellis Island kommer slektninger for å notere ned det de kan finne om sine egne. Folk sitter oppslukt over dataskjermer i timevis. Over 40 prosent av dagens amerikanere kan spore sine stamfedre tilbake til øya. Bare i 1907 innvandret over én million mennesker gjennom de samme dørene som tre millioner turister besøker hvert år nå.

Totalt reiste nesten 800.000 nordmenn, de fleste fra trange kår, til et nytt liv i Amerika mellom 1830 og 1920. I dag oppgir 4,5 millioner amerikanere at de er av norsk avstamming. Det er nesten like mange som totalt fra alle de andre skandinaviske landene. Selv om det er lenge siden en av hovedgatene i Bay Ridge i Brooklyn ble kalt «Lapskaus Boulevard» og restauranter og bedrifter hadde norske navn, føler mange tilhørighet til gamlelandet. Man kan faktisk si at det bor nesten like mange med norsk slektstre i USA som i Norge.

God fredag, både her og «over there»!

Mer fra: Debatt