Kultur

Dårlig timing: Hvor lenge kan norske medier fornekte politisporet?

NRK har nettopp i romjulen vist dokumentarfilmen «Palme» i 3 deler, med repriser og det hele, den siste gikk på NRK2 fredag 11. januar. Men søndag 13. januar startet svenske SVTs påkostede Palme-deckare «En pilgrims död», om det såkalte politisporet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Søndag 13. januar startet svenske SVTs påkostede Palme-deckare «En pilgrims död», basert på Leif GW Perssons romantrilogi «Välfärdsstatens fall», og første episode har vært en enorm seersuksess i vårt naboland Sverige.


Så langt alt vel. Problemet melder seg når vi ser hva som er Perssons hovedspor i hans nye Palme-etterforskning, nemlig «polisspåret», eller politisporet på godt norsk. Altså at høyreekstreme elementer i Stockholmspolitiet drepte Sveriges statsminister Olof Palme.

Etter at slektninger og etterlatte etter Utøya-massakren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet i protest mot taushetslinjen i regjeringspartiet, og etter at Spesialenheten for politisaker i forrige uke 2-3 måneder på overtid i forhold til tidsfristen henla anmeldelsen av Politi- og lensmannsetaten fra to av de etterlatte og erklærte at det ikke var noen som helst grunner til å etterforske politiet for 22/7 - nettopp fordi så mange ungdommer ble drept i massakren i Tyrifjorden - passer det sannsynligvis svært dårlig inn i den norske offentligheten å tenke på at politiet mest trolig sto bak terrorangrepet i Stockholm fredag 28. februar 1986, der den sosialdemokratiske statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen.

Temaet Palme og Palmemordet er altså brennende aktuelt, etter kinofilmene «Palme» og «Call Girl», for ikke å snakke om gårsdagens seriestart for «En pilgrims död» på SVT1 - som forfekter hovedteorien om at politiet sto bak attentatet. Likevel er det som om denne siste seersuksessen rett over svenskegrensa ikke eksisterer. De norske avisene vil ikke skrive om den, og jeg sitter selv med en uggen følelse av at selve min etterlysning av norsk mediedekning står i fare for å forsvinne fra nettet i løpet av kvelden.

Svenskenes Palme-etterforskning er ifølge forfatter Persson den aller mest kostbare enkeltetterforskningen i verdenshistorien, til og med langt dyrere enn etterforskningen etter attentatet på USAs president John F. Kennedy i 1963. Sverige er Norges nærmeste naboland, og flesteparten av Norsk Journalistlags 10.000 medlemmer har svenskeantenne. Skall vi liksom tro at ingen av dem har sett seriestarten, samt at ingen av dem har lest svenske aviser de siste ukene?

Mer fra: Kultur