Debatt

Clemet – nå som Komiske Ali – light

Det er ikke til å unngå at en må tenke på Komiske Ali når Kristin Clemet, med Panama-dokumentene og skatteparadiser som dagsaktuelt bakteppe, benekter at profitt er hovedårsaken til at private firma ønsker å selge velferdstjenester.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Clemet forsøker å gjøre det lett for seg selv ved å påstå at undertegnede hevder at eneste grunn til at private vil delta, er ønsket om profitt. Det har jeg ikke skrevet, private kan selvsagt ha flere motiver, men det felles, overordnede motiv for alle private aktører, er profitt. Å benekte det, er som å hevde at tigeren har endret sine striper.

Private sykehjem vinner ikke anbud ved å tilby lavere lønninger til sine ansatte, det er kvaliteten på tilbudet som avgjør, hevder Clemet. Det er direkte feil. Et dagsaktuelt eksempel; i Bergen gjør Clemets partifeller det til et poeng at kommunen må betale mer i lønn/pensjon til de ansatte ved to private sykehjem når driften nå overtas av kommunen. Vi har også en rekke uttalelser fra ideelle organisasjoner som har driftet sykehjem, men tapt i konkurransen med kommersielle firma fordi disse har lavere lønninger og dårligere pensjonsbetingelser.

Bare ca. 15 av 1.050 sykehjem i Norge er private, og store private aktører er ivrige etter å komme inn på markedet, man skulle da tro at de gjorde sitt ytterste for å opparbeide seg et godt renommé. Likevel har de fleste sykehjemsskandalene vært ved private sykehjem.

Clemet kommenterer ikke uttalelsen fra forskerne som forteller at «Utenlandske undersøkelser viser at kommersielle sykehjem systematisk har flest liggesår, får flest avvik og mangler under offentlige tilsynsbesøk og mottar flest klager fra pasienter, pårørende og ansatte».

Hun hopper også over det faktum at i barnevernssektoren har syv store selskaper de siste fem årene tatt ut til sammen 550 millioner i overskudd. Dette kan nå suppleres med at Aleris, Attendo, Espiras og Norlandia i fjor tjente 1,5 milliarder kroner på å selge velferdstjenester i Skandinavia. Etter min mening burde disse midlene heller gått til brukerne og/eller de ansatte i «trøste og bære»-yrkene.

Når Clemet peker på at det finnes kapitalister som også har sosialt og samfunnsmessig engasjement, så er det flott, men det blir det unntakene som bekrefter regelen. Det beste beviset på det, er at disse omtales i media nettopp fordi de er så sjeldne. Et mer typisk eksempel på kapitalistisk samfunnsansvar kan Clemet studere i Kristiansund, hvor Orkla flytter en bedrift med overskudd til Sverige fordi det gir høyere profitt.

Mer fra: Debatt