Debatt

By mot land

Som i så mange andre saker ser planene tilforlatelige ut på papiret. Det er verre for dem det gjelder.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I forrige uke skrev vi i denne spalten om hva som skjer i hovedstaden hvis vannet forsvinner, eller strømmen går. Denne uka er vi blitt kjent med at det kan gå enda verre enn som så. Regjeringen vurderer nå å flytte 1.200 arbeidsplasser ut av byen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har Oslo over 450.000 sysselsatte. 1.200 av disse kan altså bli flyttet ut i distriktene. Dette er (advarsel: journalist regner) under en kvart prosent av arbeidsplassene. Bare i bydelen Nydalen er det 20.000 som jobber, og 10.000 flere kan strømme til, til tross for at innvandringsministeren også holder til her.

Byrådsleder Raymond Johansen raser mot denne raseringen av Oslo. Som i så mange andre saker ser planene tilforlatelige ut på papiret. Det er verre for dem det gjelder. Ikke minst fordi det ser ut til at noen av disse arbeidsplassene vurderes flyttet til Førde.

I mellomtida, i Florø, blir dette sett på som en belønning til Førde for velvillig innstilling til kommunesammenslåing. Eventuelle faste lesere av denne spalten kan huske at folk i Florø sa blankt nei til å slå seg sammen med Førde, sikkert til kommunalministerens store irritasjon. Det var som å tro at nordmenn velvillig skulle stemme ja til å legge seg under Sverige. De nye arbeidsplassene i Førde var en så gledestrålende nyhet for lokale politikere at Sveinung Rotevatn fra regjeringens støtteparti Venstre avbrøt en reise i Finland og tok første fly (ingen smålige miljøhensyn) til Førde for å feire.

Nå er det ingen sak å fly til Førde, en flyplass som nyter godt av samferdselsdepartementets konsesjonsbetingelser. Betingelser som de tok fra Florø i fjor. Noe som påvirker både priser (høyere) og avganger (færre). Det begynner å føye seg inn i et gammelt mønster det, her. Se bare på kartet, på «kysttraseen» E39, hvordan den nærmer seg Florø, men plutselig går langt inn i landet når den nærmer seg Førde. Også kalt «Opseth-svingen», etter Arbeiderpartiets gamle samferdselsminister.

Samtidig med alt dette skal Kommunaldepartementet dele ut en pris til Norges mest attraktive by. I fjor kom det inn 400 nominasjoner selv om det bare er 104 byer i Norge, så konkurransen er hard. Når staten skal ha et ord med i laget blir det nok Førde som vinner til slutt. Selv om Førde, som så ofte nevnt i denne spalten før, er kåret til Norges styggeste sted. Nylig utmerket denne såkalte byen seg igjen, i boka «Kjøpesenterlandet» av Ronny Spaans, der fikk Førde terningkast 1. Mens Florø derimot gjorde det godt i Reiseradioens konkurranse om å bli «årets sommerby» i 2004, en SMS-avstemning som dessuten skal ha reddet en rekke arbeidsplasser hos norske teleoperatører.

Jeg merker at jeg nærmer meg et farlig område nå. Utkanten mot eliten i hovedstaden, og alt det der. Nå skal det bli godt med vinterferie. I Florø.

Mer fra: Debatt