Debatt

Brannslukking løfter ikke Oslo Sør

I valgkampen skulle alle hente stemmer i Oslo Sør, og lovnadene om satsing på Søndre Nordstrand kom rullende raskere enn fotballene på Lusetjern kunstgress. I går fikk vi fasiten på hva løftene til Høyre og Frp var verdt. 4 millioner, 100 kroner per innbygger i Søndre Nordstrand. Vi kaller det løftebrudd, ikke områdeløft.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Regjeringa dekker seg bak at de bevilger 30 millioner ekstra til politi i området. Disse midlene trengs, men de er noe helt annet enn et områdeløft. Politi må nå inn for å slukke branner, de trengs for å løse problemer med narkotika og vold i noen mindre enkeltmiljøer i bydelen. Ekstra innsats fra politiet kan bidra til å svekke rekrutteringen til disse miljøene, men mer politi løser ikke de bakenforliggende årsakene.

Søndre Nordstrand ligger på topp 10 i landet når det gjelder arbeidsledighet. Over 5 % av den voksne befolkningen i Søndre Nordstrand står uten jobb. Hvert fjerde barn i bydelen vokser opp i fattige familier. Hvis man ikke er opptatt av idrett er det langt mellom fritidstilbudene til ungdom i Søndre Nordstrand. Fritidsklubber og andre aktiviteter har blitt lagt ned og har måttet innskrenke tilbudet som resultat av at bydelen har vært økonomisk sulteforet. Mer politi bidrar ikke til å løse noen av disse problemene.

I Oslo Sør er det et stort engasjement. Mange engasjerte innbyggere har lyst til å løfte bydelen og gjør en stor frivillig innsats for idrett og kultur og for ungene våre. Men problemene er så store at frivillig innsats alene ikke er nok. Det trengs politisk handling og det trengs midler for å sette i gang tiltak som bedrer levekårene. Rødt vil jobbe for dette både lokalt i bydelen, i Oslo bystyre og på Stortinget.

Rødt på Stortinget kommer til å stille forslag om at det for 2018 bevilges 30 millioner over statsbudsjettet til områdeløft i Søndre Nordstrand. Statsbudsjettet som ble foreslått i går har ikke flertall. Vi regner med at de øvrige partiene som gikk høyt ut før valget har anstendighet nok til å støtte dette.

Men også politikere i Oslo kommune har sin del av ansvaret for at situasjonene i Søndre Nordstrand er så ille. Bydelen har i mange år vært underfinansiert, og det har år etter år gått ut over det forebyggende arbeidet. Det har gitt befolkningen i Søndre Nordstrand et dårligere tilbud enn i Oslo forøvrig. Et områdeløft vil bidra i positiv retning. Men et områdeløft vil ikke kunne erstatte de tjenestene bydelen kan og bør levere.

Søndre Nordstrand trenger fritidsklubber i alle delbydelene som er åpne både på ukedager og i helger. Bydelen trenger et barnevern som har kapasitet til å jobbe forebyggende. Innbyggerne trenger at det er helsestasjon i alle delbydeler som har kapasitet til å gi folk det tilbudet de skal ha når det trengs, og ikke slik som i dag når 2-årskontroll kommer når barnet er nesten 3. Bydelen trenger å kunne forebygge at folk blir langvarig syke gjennom et lavterskeltilbud til psykisk syke, og gjennom kortere ventetid på fysioterapi og andre tjenester. Barna trenger at det er penger til vikar ved sykefravær i barnehagen og midler til spesialpedagogisk hjelp til barnehagebarn. Alt dette er tjenester der sparekniven har skjært inn til benet de siste årene.

Byrådet i Oslo leverer på områdeløft, men de leverer ikke på bydelsøkonomien. Vi gir dem to utfordringer for å vise at de tar situasjonen i Søndre Nordstrand på alvor.

1 – Vil byrådet gi Søndre Nordstrand muligheten for en frisk start og slette gammel gjeld fra før det nye tildelingssystemet til bydelene rettet opp noe av uretten fra tidligere?

2 – Vil byrådet støtte våre forslag om å reversere alle foreslåtte kutt i bydelsøkonomien slik at bydelen kan levere det som trengs for at områdeløftet ikke blir et blaff, men en varig forbedring av levekårene til folk i Oslo Sør?

Innlegget er skrevet sammen med Trude Koksvik Nilsen, Rødts medlem i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand

Mer fra: Debatt