Debatt

«Begge sider»-retorikken

Å møte advarslene mot utbredelsen av høyreekstremisme i USA og Europa med at «det også er voldelige på venstresiden», er lite konstruktivt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Høyreekstreme og nynazister har mye til felles med ytre venstre eller religiøse ekstremister. De søker alle å piske opp hat, motsetninger og konflikt innad i det norske samfunnet.» Dette skrev statsminister Erna Solberg (H) i et innlegg i Dagbladet i kjølvannet av høyreekstremistenes demonstrasjon i Kristiansand. Setningen innleder en tekst som handler om hvordan samfunnet skal beskyttes mot ekstremisme. Og det er fint at Solberg setter søkelys på dette.

Men etter president Donald Trumps uttalelser om at «begge sider» hadde skyld i volden i Charlottesville forrige helg, har Solbergs uttalelse blitt delt i sosiale medier, blant annet av Rødt-leder Bjørnar Moxnes. For hvilket signal er det egentlig statsministeren sender med denne formuleringen? Vi ser i kommentarfeltene under tekster om den såkalte alt-right-bevegelsen, de nye høyreekstreme, at spørsmålene dukker opp: Hva med de voldelige på venstresiden? Hvorfor snakker ikke de politisk korrekte mediene om disse, spørres det.

Ja, det er voldelige krefter i den såkalte «antifa»-bevegelsen, som ønsker å bekjempe de høyreekstreme. At antirasister tyr til vold når det demonstreres er overhodet ikke akseptabelt. Men å møte advarslene mot utbredelsen av høyreekstremisme i USA og Europa med at «det også er voldelige på venstresiden», er lite konstruktivt. Og det kan i verste fall bidra til at flere velger å bagatellisere radikaliseringen i retning høyreekstremisme.

Når vår statsminister, riktignok før Trump sine uttalelser falt, velger å sammenligne «ytre venstre» med nynazister, bør hun forklare hva hun egentlig mener. Hva er ytre venstre for Solberg? Og på hvilken måte mener hun at ytre venstre utgjør en trussel mot det norske samfunnet? Dette bør Solberg svare på, noe mer enn det hun har gjort på Twitter overfor SVs Snorre Valen. «Ytre venstre må her forstås som v-ekstreme», skriver hun, og viser til voldelig venstreekstremisme i Europa. Hvordan hun mener denne søker å piske opp konflikt og hat i Norge, har hun ikke svart på.

Mer fra: Debatt