Debatt

Bedre tjenester med regioner?

Man kan selvfølgelig diskutere om fylkespolitikerne er for godt betalt i forhold til den jobben de utfører, men det er ikke der hovedproblemet ligger.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittpartiets ungdom, hevder i Dagsavisen at skattebetalernes penger bør gå til tjenestetibud for innbyggerne og ikke til skyhøye politikerlønninger på fylkesnivå. Svendsruds løsning er å slå fylkene sammen til 10 regioner.

Man kan selvfølgelig diskutere om fylkespolitikerne er for godt betalt i forhold til den jobben de utfører, men det er ikke der hovedproblemet ligger. Problemet er at regjeringen ikke har klart å komme opp med noen argumenter for hvilke fordeler en regionreform vil ha, og hvilke oppgaver en region skal få.

Det har hittil bare blitt et ønske fra regjeringen om mer sentralisering. En sånn sentralisering vil føre til flere yrkespolitikere og mer makt til et større byråkrati som vil spille mer på lag med de sentrale myndigheter og de store og mektige aktørene i næringslivet på bekostning av lokalbefolkningen og de mindre næringsdrivendes interesser. Lokaldemokratiet vil forvitre, og det er det som er selve målet og meningen med både regionreformen og kommunereformen.

Det er NHO som først og fremst har ivret for både region og kommunereformen da Petter Furulund i NHO Service har uttrykt det helt klart: NHO ønsker større enheter for at det skal bli mer lønnsomt å tilby kommunene og regionene tjenester på kommersiell basis. Det vil neppe regionene spare penger på som vil gå til bedre tjenester for innbyggerne. Både kommunereformen og regionreformen er dessuten ment å tilfredstille NHO sine økonomiske interesser og danne grunnlaget for den totalt udemokratiske TISA-avtalen som vil føre til det markedsliberalistiske diktatur der de multinasjonale selskapene skal ta over styringen av samfunnsutviklingen på irreversibel basis.

TISA og et aktivt lokaldemokrati er totalt uforenlige, og derfor må lokaldemokratiet og borgernes innflytelse over egen hverdag helst bort. Det er for pinlig og kontroversielt for TISA–tilhengerne å nevne TISA i sammenheng med region og kommunereformen, men den helt klare og åpenlyse sammenhengen er ikke til å komme utenom.

Mer fra: Debatt